Tapiot Athletics Academy toi ammattivalmentajat tukemaan nuorten urapolkua

Espoon Tapiot vahvistaa yläkoulu- ja lukioikäisten yleisurheilijoiden urapolkua Tapiot Athletics Academy -hankkeella (TAA). Siihen on palkattu kolme puolipäivästä valmentajaa.

TAA:n valmentajat ovat maileriryhmää vetävä Jan Petrač, heittolajeista vastaava Ville Halonen sekä pika-aitajuoksuista ja hypyistä vastaava Kristiina Vuorvirta. Heidän lisäkseen ammattivalmentajana Espoon Tapioissa työskentelee kävely- ja kestävyysjuoksuvalmentaja Jani Lehtinen.

Mitä hankkeella tavoitellaan?

– Katsottiin, että jotakin täytyy tehdä, että saamme seuran nuorten urapolun jatkumaan junioreiden SM-mitalitasolta aikuisten arvokilpailutasolle, sanoo Espoon Tapioiden valmennuspäällikkö Jorma Kemppainen.

– Tämän porukan vetämänä pystymme käynnistämään Kameleonten-hallissa lukiolaisten aamuharjoitukset ja yläkoululaisten iltapäiväharjoitukset.

Treenit ja koulu kello 8-18, aikaa jää lepoon  

Kemppaisen mukaan systeemi toimii niin, että yläkoululaisille on keskiviikko iltapäivisin tarjolla ajankohdan mukaista ominaisuusharjoittelua. Lukioikäisille aamuharjoittelun sisältö katsotaan urheilijoiden henkilökohtaisten valmentajien kanssa harjoitusohjelmaan sopivaksi.

– Vapaaehtoispohjalta toimivat valmentajat pystyvät tekemään lähinnä iltavalmennusta. TAA:n valmentajat tulevat aamuvalmennuksen kautta osaksi urheilijoiden valmennustiimiä, joten nuoren urheilijan koulunkäynti ja valmennus voivat toteutua kello 8.00 -18.00 välisenä aikana. Tällöin aikaa jää muuhun ja ennen muuta lepoon, Kemppainen sanoo.

– TAA:n ammattivalmentajat myös koordinoivat ja kehittävät seurassa lajiryhmätoimintaa, kouluttavat valmentajia, pitävät klinikoita ja muita lisäharjoituksia.

Petrač mentoroi ja tuo virikkeitä

Ensi viikolla käynnistyvät aamuharjoitukset toteutuvat Espoon kaupungin varaamalla vuorolla ja kohdistuvat ennen muuta Leppävaaran lukion, Haukilahden lukion ja Omniassa opiskeleviin ensisijaisesti Espoon Tapioiden yleisurheilijoihin.

– Mukaan voi tulla muualtakin, oli koulu mikä hyvänsä, jos se nuoren lukujärjestyksen puolesta onnistuu, Kemppainen sanoo.

Nyt palkatusta valmentajakolmikosta Petračin keskeisin työsarka on puolimaileri Eveliina Määttäsen valmennus ja sekä tiivis yhteistyö Tapioiden 15-18-vuotiaiden keskimatkojen juoksijoiden sekä seuran muiden kestävyysjuoksijoiden valmentajien kanssa.

– Petrač mentoroi, tuo ajatuksia ja kokemuksia omalta uraltaan sekä Määttäsen valmennuksesta. Hänellä on myös hyvät verkostot, joiden hän kautta pystyy tuomaa virikkeitä kansainvälisen huipputason valmentajien työskentelytavoista ja ajatuksista, Kemppainen sanoo.

Haloselle, Vuorvirralla ja Lehtisellä omat roolit

Ville Halonen keskittyy heittäjien ja muiden teholajien urheilijoiden valmennuksen ja heittojen lajiryhmän toiminnan kehittämiseen aamuvalmennuksen ohella.

Kristiina Vuorvirta on aamuvalmennuksen lisäksi mukana mm. teholajien urheilijoiden valmennuksessa ja TAA-urheilijoiden vammojen ennaltaehkäisevässä ja kuntouttavassa harjoittelussa.

Jani Lehtinen on oman valmennusryhmänsä vetämisen ohella mukana mm. kävelyn ja kestävyysjuoksun lajiryhmän toiminnan kehittämisessä ja aamuvalmennuksessa.

Lisätiedot:

Jorma Kemppainen

Espoon Tapiot

Valmennuspäällikkö

0400 616 609

jorma@espoontapiot.fi