Manni vaihtaa Leo-Pekka Tähden valmennukseen – tavoitteena 100 metrin Euroopan ennätys

Ratakelaaja Henry Manni jatkaa uraansa Leo-Pekka Tähden valmennuksessa. Mannin mukaan muutoksen taustalla on halu löytää lisää vauhtia 100 metrille ja ennen muuta starttiin.

– Pohdin nyt päättyneen kauden jälkeen, että harjoittelussa asioita on tehty aika pitkään samalla tavalla ja omat tulokset ovat olleet aika samanlaisia, Manni sanoo.

– Kansainvälinen taso menee koko ajan eteenpäin, joten jos omat tulokset pysyvät samalla tasolla, sijoitus arvokisoissa laskee. Jotta omaa urheilu-uraa kannattaa jatkaa, tarvitaan muutos parempaan.

Manni, 32, kertoi aatoksistaan Tähdelle paralympialaisissa Pariisissa. Päätös yhteistyöstä syntyi myöhemmin yhteisessä palaverissa.

– Tarvitsen osoituksen siitä, että uraa kannattaa jatkaa. Siksi nyt sovittiin vuoden yhteistyöstä tavoitteena T34-luokan 100 metrin Euroopan ennätys 15,25, Manni sanoo.

Urallaan yhteensä 20 arvokisamitalia paralympialaisista ja EM- ja MM-kisoista kelanneen Mannin 100 metrin ennätys ja T34-luokan Suomen ennätys on 15,44.

Leo-Pekka Tähti: Kehitettävää on

Leo-Pekka Tähti pitää Mannin asettamaa tavoitetta realistisena katseltuaan Mannin harjoituspäiväkirjoja ja käytyään läpi hänen aiempaa harjoitteluaan.

– Kehitettävää on, jos haluaa keskittyä 100 metrille. Voimaharjoittelua Henry ei ole pystynyt kunnolla tekemään. Sitä pitää parantaa. Myös 100 metrille spesifi harjoittelu on häneltä tietyllä tapaa puuttunut. Harjoittelu voisi olla enemmän 100 metrille erikoistunutta, Tähti linjaa.

Manni itse näkee kehitettävää ennen muuta lähdössä.

– Huippunopeus minulla on kilpailukykyinen, mutta annan liikaa tasoitusta kilpailun alussa. Ja jos on joku tietää kelauksen lähdöstä, Tähti on sillä listassa korkealla, Manni sanoo.

Juhalle suuret kiitokset yhteistyöstä

Tähden ja Mannin yhteistyö toteutuu syksyn ja kevään leireillä Espanjassa sekä muuten tiiviillä yhteydenpidolla. Fysioterapeutti Jukka Kesälä jatkaa Mannin taustajoukoissa. Myös Mannia viime vuodet valmentanut Juha Heinänen on luvannut olla apuna.

– Juhalle suuret kiitokset pitkästä ja menestyksekkäästä yhteistyöstä. Hän sanoi auttavansa minua jatkossakin missä vaan pystyy apuna olemaan, Manni kiitteli.

Paralympiauransa Pariisin kisoihin päättänyt Tähti käynnistelee syksyä Espanjassa pyörätuolikoripallon parissa.

– Kelausta en ole hirveästi miettinyt. Harjoittelu lähtee käyntiin koriksen kautta ensi viikolla. Jossain vaiheessa täytyy katsoa mitä tehdään kelauksen kanssa. Nyt ei ole vielä tietoa edes missä ensi vuoden MM-kisat ovat ja milloin, Tähti sanoo.

Tähden toinen valmennettava Esa-Pekka Mattila kertoo jatkavansa yhteistyötä Tähden kanssa, mutta ei ole vielä tehnyt päätöstä kansainvälisen kilpailu-uran jatkosta.