700 gramman keihäs uudistuu huhtikuun alusta alkaen – painopiste lähemmäksi kärkeä, lentorata muuttuu 

Miesten 17-vuotiaiden sarjan 700 gramman keihäs muuttuu kilpailukaudelle 2025. Uusi keihäs otetaan käyttöön 1. huhtikuuta alkaen.

Keihään paino säilyy ennallaan, mutta sen kokonaispituus kasvaa nykyisestä 2400 millimetristä 2500 millimetriin. Oleellisin muutos koskee kuitenkin keihään painopistettä, joka siirtyy lähemmäksi kärkeä. Tällöin keihään lentorata on lähempänä muiden keihäiden, kuten miesten 800 gramman keihään, lentorataa.

­­– Kansainvälinen yleisurheiluliitto (WA) hyväksyi muutoksen jo viime vuoden tammikuussa, mutta sääntöihin kirjattiin siirtymäaika. Siksi sääntö tulee voimaan vasta huhtikuussa 2025, kertoo Kansainvälisen yleisurheiluliiton tuomaritehtävissä toimiva Pasi Oksanen.

”Lähempänä 800 gramman lentorataa”

Aloite keihään muutoksesta WA:lle syntyi Oksasen ja hänen ruotsalaisten kollegoidensa yhteistyönä.

– Nykyinen 700 gramman keihäsmalli on liito-ominaisuuksiltaan hyvin erilainen kuin 800 gramman keihäs. Se liitää herkästi vaaka-asennossa ja jopa kärki ylhäällä. Näin keihään alastulo sääntöjen mukaisesti on vaikea tulkita ja saattaa aiheuttaa kiistanalaisia tilanteita, Oksanen sanoo.

– Uudella mallilla ollaan selkeästi lähempänä 800 gramman keihään lentorataa. Se tulee käytännössä aina alas selkeästi kärki edellä.

Oksanen muistuttaa, että keihään muutoksella tilanne selkiytyy myös valmennuksellisesti.

– Nykyinen 700 gramman keihäs vaatii heittäjältä usein teknisesti erilaista lähestymistä, joten siirtyminen yleisen sarjan 800 gramman keihääseen voi aiheuttaa haasteita, Oksanen sanoo.

Uutta mallia syytä kysellä jo tämän vuoden puolella

Oksanen kannustaa kyselemään uusia malleja valmistajilta vielä tämän vuoden puolella.

– Saatavuus helpottunee, kun valmistajat näkevät, että uudelle mallille on kysyntää, Oksanen sanoo.

Uudessa keihäässä etäisyys metallikärjen päästä painopisteeseen on minimissään 850 millimetriä ja maksimissaan 990 millimetriä. Vastaavasti etäisyys keihään takapäästä painopisteeseen on minimissään 1410 millimetriä ja maksimissaan 1650 millimetriä.