Helander kiri Suomen kovimman cooper-juoksijan tittelin – Raitanen toivoo jatkoa nimikkotapahtumalleen

Eemil Helander kuittasi Suomen kovimman cooper-juoksijan tittelin Topi Raitasen nimeä kantaneessa tapahtumassa Helsingin olympiastadionilla tiistaina.

– Hauska titteli. Päätavoite totta kai on arvokisoissa ja virallisilla ratamatkoilla, mutta tämä oli hauska tapahtuma kauden päätökseksi, Helander tuumi.

Helander juoksi 4260 metriä ja rikkoi viidellä metrillä aiemmin ennätyksensä 4255 metriä, jonka hän juoksi varusmiespalveluksessa. Tulos on myös Puolustusvoimien ennätys.

Helanderin kanssa tasavauhtia juoksun viimeisellä parille sadalle metrille tullut Mustafe Muuse juoksi 4220 metriä ja tapahtuman isäntä Topi Raitanen 4130 metriä.

 – Kyllä se oli ensimmäisestä kierroksesta lähtien aivan karmeaa. Kun se jalka ei kestä happoja, se ei myöskään rupea kestämään niitä kisan aikana, Raitanen viittasi siihen, ettei ollut enää kilpailuvireessä, kun kilpailukausi päättyi kaksi viikkoa Ruotsi-ottelun estejuoksun voittoon.

”Tavoite on, että saataisiin tästä vuosittainen tapahtuma”

Vaikka oma juoksu oli tuskaa, Raitanen oli tyytyväinen itse tapahtumaan, jonka tuotot hän lahjoittaa yleisurheilurahaston kautta nuorille kestävyysjuoksijoille.

­– Tapahtumasta on saatu ihmisiltä erittäin hyvää palautetta. Hyvällä mielellä pystyttiin liikuttamaan ihmisiä ja saatiin nuoria ja kouluryhmä paikalle. Siitä olen erittäin ylpeä, Raitanen totesi ja veisteli, että ”itseltäni meni kunnia, mutta Eemil voitti reilusti”.

– Tavoite on, että saataisiin tästä vuosittainen tapahtuma ja kasvatettua juoksijamäärää.

Helander: Tuohon vastatuuleen sai kyllä puskea, mutta eipä se haitannut

Eliittiryhmän cooper-erässä Helander ja Muuse karkasivat Raitaselta jo alkumatkasta. Helander teki lämpimässä, mutta tuulisessa säässä juoksun vetojuhdan työt.

– Tarjosin matkalle Musselle, että josko pidettäisiin pikkaisen kovempaa vauhtia, mutta hänellä ei ollut haluja ja ymmärrän sen täysin. Kausi on ollut pitkä, Helander sanoi.

– Yritin sitten itse pitää sellaista vauhtia, että päästäisiin yli sen armeijan ennätyksen ja se meni just. Tuohon vastatuuleen sai kyllä puskea, mutta eipä se haitannut.

Vaikka Helander piti tasaista vauhtia, oman cooper-ennätyksen rikkominen vaatii napakkaa loppukiriä. Sitä oli rahtusen haastava aloittaa.

– Kuuntelin kenttäkuuluttajaa ja taisi olla ”15 sekuntia jäljellä”, se viimeinen kuulutus, jonka kuulin. Ajattelin, että se on noin 100 metriä, että sen jaksaa, eli nyt laitetaan all in, Helander kertaili kiriään.

Muuse: Ei se hyvältä tuntunut

Ruotsi-ottelussa kaksi viikko sitten sekä viikonvaihteessa Espoossa SM-viesteissä mainiosti urakoinut Mustafe Muuse totesi juoksun jälkeen ”puhti jäi viime viikkoihin”.

– Jaksoin Ruotsi-ottelun tuplan ja juosta SM-viestit, mutta olin jo sunnuntain viimeisen viestin jälkeen, että josko tämä oli tässä, Muuse tunnusti.

Helsingin olympiastadionin cooperissa Muuse teki kuitenkin hyvän juoksun.

– Kyllä se peruskunto aina sen verran hyvä on, että jaksaa, mutta ei se hyvältä tuntunut, Muuse totesi.

Rinne: Nyt ollaan neljän tonnin mies

Joonas Rinteen tavoite oli juosta yli 4000 metrinä ja se onnistui. Rinne juoksi 4040 metriä.

– Se oli tasaista kyytiä. Kolmen minuutin tonneja siinä tuli hyvinkin tasaisesti. Viimeisellä kierroksella kiristin sen verran, että varmistin, että se 4000 metriä menee varmasti rikki, ja 40 metrin verran se meni, Rinne totesi.

– Tavoitteeseen pääsin, nyt ollaan neljä tonnin mies ollaan.

Mukana olleista ex-aktiiviurheilijoista Arttu Vattulainen taittoi 3930 metriä, Sami Jauhojärvi 3540 metriä, Samuli Vasala 3480 metriä, Anssi Pentsinen 3420 ja Pyrenees Stage Run -tapahtumasta vielä palautellut Kaisa Mäkäräinen 3240 metriä.

SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto juoksi 2930 metriä.