Viestimestaruuksista luvassa tasaisia taistoja Espoon Leppävaarassa – Turun Urheiluliitto Kalevan maljan johdossa SM-viesteihin

Miesten ja naisten hallitsevat 4 x 100 metrin viestijuoksun Suomen mestarit ovat menestyjäsuosikkeja myös tänä vuonna, kun viestijuoksun Suomen mestaruudet ratkotaan  lauantaina ja sunnuntaina (7.–8.9.) Espoon Leppävaarassa. Mukaan on ilmoittautunut peräti 625 joukkuetta aikuisten sekä 19-, 17- ja 15-vuotisten sarjoihin.

Miesten ja naisten 4 x 100 metriä ja 4 x 400 metriä ovat aina SM-viestien kohokohtia. Miesten pikaviestin voittoa puolustava Jyväskylän Kenttäurheilijat on mestarikellokas myös tänä vuonna. Tiukka taisto on luvassa, sillä ykköspallille kurottavat myös ainakin viime vuoden mitalistit Polvijärven Urheilijat ja Borgå Akilles.

Naisten pikaviestissä mestaruutta puolustava HIFK marssittaa radalle jälleen vahvan nelikon Nea Mattila, Lotta Kemppinen, Riina Heikkonen ja Nora Lindahl. Mestariksi janoaa myös viime vuoden hopeamitalisti JKU Aino Pulkkisen ja Anniina Kortetmaan johdolla.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden nelikko lähtee suosikkina naisten 4 x 400 metrille. Viime vuonna SM-hopeaa juossut HIFK on vahva, mutta sen riveistä puuttuu Viivi Lehikoinen.

JKU:n valmennuspäällikkö Otto Kilpi uskoo myös seuransa pitkän viestin miesjoukkueeseen.

– Miehissä 4 x 400 metriltä meiltä puuttuu tänä vuonna Viljami Kaasalainen, mutta senkin jälkeen meillä on neljä juoksijaa alle 50 sekunnin. Viestiharjoituksia on tehty kaikille matkoille, ja juoksijamme osaavat vaihtaa, Kilpi toteaa.

Kaiken kaikkiaan JKU:lla on mukana 29 joukkuetta. Vahvoja lajeja Kilven mukaan ovat aikuisten lisäksi varsinkin N19-sarjan pikaviesti ja aitajuoksuviesti.

Tuplamestari Lempäälä jää pois 4000 metrin viestistä

4000 metrin viestissä (osuudet 1200, 400, 800 ja 1600 metriä) kahden viime vuoden hallitsijat ovat olleet Lempäälän Kisan Yleisurheilu miehissä ja Lahden Ahkera naisissa.

Tänä vuonna Lempäälä ei saa joukkuettaan mukaan sairastelujen takia, mutta lahtelaiset ovat perinteiseen tapaan vahvoja.

Myös Helsingin Kisa-Veikoilla on sanansa sanottavana pitkissä viesteissä.

– Miesten 4 x 400 metrillä HKV on vahva voittajasuosikki. Pitkien viestien joukkueemme ovat myös hyviä, ja vielä parempia, jos saamme Topi Raitasen mukaan Leppävaaran radalle, kertoo seuran valmennuspäällikkö Olli Pulkkanen.

Turun Urheiluliitolle ote Kalevan maljan voitosta

SM-viesteissä ratkeaa myös seurojen välisen Kalevan malja -kilpailun voitto. Kalevan maljan voittaa SM-kilpailuista eniten pisteitä kerännyt seura. Kalevan maljan johdossa Espooseen tulee Turun Urheiluliitto 339 pisteellä ennen Jyväskylän Kenttäurheilijoita (pisteitä 304,5) sekä Lahden Ahkeraa (300).

Turun Urheiluliitto on voittanut Kalevan maljan edellisen kerran 2013. Maljan viimeisimmät voittajat ovat Tampereen Pyrintö (2021), Jyväskylän Kenttäurheilijat (2022) ja Lahden Ahkera (2023).

Espoon SM-viesteihin Turun Urheiluliitto on ilmoittautunut mukaan 39 joukkueella.

– Kalevan maljan voitto on meille mahdollinen, mutta se vaatii hyvän onnistumisen SM-viesteissä. Voitto on nyt ainakin omissa käsissämme, arvioi seuran toiminnanjohtaja Antti Leskinen.

Turkulaisilla on vahvat joukkueet miesten 4000 metrin ja 4 x 1500 metrin sekaviestiin (2 miestä, 2 naista) kärkiniminään Mustafe Muuse ja Aino Suni.

– Junioreissa vahvin joukkueemme on N17-sarjan 4 x 300 metrillä moniottelija Enni Virjosen ja nuoremmista sarjoista tulevan Alisa Launosen voimin. N19-sarjoihin saamme vahvat 800 metrin joukkueet, Leskinen kertoo.

SM-viestit Espoon Leppävaaran stadionilla 7.-8.9.

Aikataulu:

https://espoo2024.fi/aikataulu/

Kisoihin ilmoittautuneet joukkueet:

https://www.tilastopaja.fi/kilpailut/sm-viestit/joukkueet

SM-viestit Ylen kanavilla:

Lauantai 7.9.
Klo 15.40 Yle Areena
Klo 18.00 Yle TV2

Sunnuntai 8.9.
Klo 12.45 Yle Areena
Klo 15.45 Yle TV2