Piispanen taisteli kevään vaikeuksien jälkeen 200 metriltä paralympiahopeaa: ”Nyt on tosi siisti fiilis”

Toni Piispanen kelasi keväisen loukkaantumisen ja pitkän kuntoutuksen jälkeen toiseksi Pariisin paralympiakisojen T51-luokan 200 metrillä. Mitali oli Piispasen arvokisauran 23:s EM- MM- ja paralympiakisat huomioiden.

– Lataus oli ihan mieletön ja oli huippukisa. Molemmat belgialaiset jäivät taakse ja tuli yllätysvoittaja, kanadalainen sisäradalta, mutta ei tämän paremmin olisi pystynyt tänään menemään, Piispanen hehkutti Ylen haastattelussa.

– Kaikki meni nappiin. Kesä, kuten tiedetään, on ollut vähän hankala, mutta nyt on tosi siisti fiilis.

Vaikeuksilla Piispanen viittasi keväällä harjoituksissa tulleeseen haveriin, jossa hän törmäsi harjoituksissa kelaustuolillaan täydestä vauhdista seinään ohjauslaitteen rikkoutumisen seurauksena. Törmäyksessä Piispaselta meni reisiluun poikki.

Sisukkaan kuntoutusprosessin jälkeen Piispanen pääsi kuntoon, jolla hän sinetöi paralympiahopean Pariisissa rajussa kaksintaistelussa pitkäaikaista kilpakumppaniaan Belgian Peter Genyniä vastaan. Piispanen nousi Genynin ohi kisan loppumetreillä ja oli toinen ajalla 38,55, kun Genyn otti pronssin ajalla 38,65.

T51-luokan paralympiakultaa kelasi ylivoimaisesti Kanadan Cody Fournie, joka karkasi muilta jo startissa ja tuli maaliin ajassa 37,64. Kisa kelattiin sateen kastelemalla radalla ja vastatuuleen (-0,7 m/s).

Luotin siihen, että vauhti löytyy

Piispaselle paralympiafinaali oli kauden ensimmäinen kilpailu haverin jälkeen.

– Oli se oma haaste, kun ei tiennyt, mikä kisavauhti on, mutta luotin siihen, että kyllä se vauhti  löytyy ja kisanomaiset harjoitukset näyttivät hyvältä, Piispanen sanoi Ylelle.

Etukäteisarvioihin verrattuna kisan yllätys oli kärkisuosikkeihin lukeutuneen Belgian Roger Habschin jääminen viidenneksi ajalla 42,35.

Piispaselle 200 metriä oli kisojen ykkösmatka Pariisissa. Urakka jatkuu perjantaina 100 metrillä.

Pariisi:

Paralympialaiset, yleisurheilu:

Miehet, 200 m, luokka T51 (-0,7 m/s): 1) Cody Fournie Kanada 37,64, 2) Toni Piispanen Suomi 38,55, 3) Peter Genyn Belgia 38,65, 4) Mohamed Berrahal Algeria 40,91, 5) Roger Habsch Belgia 42,35.

https://www.paralympic.org/en/paris-2024-paralympics/results/para-athletics/men-s-200m—t51/fnl-000100–

Kuvat: Paralympiakomitea