Tunteikas ja osin karvas päätös Ojala maaottelu-uralle – Nurmi johti naiset kolmoisvoittoon

Uransa tähän kauteen päättävä Aleksi Ojala oli Ruotsi-ottelussa monenlaisten tunteiden vietävänä. Uran viimeinen maaottelu päättyi 10 000 metrin kävelyssä hylkäykseen, mutta yleisö antoi väkevät aplodit, kun Ojala kukitettiin kisan jälkeen. Olympiastadionilla Ojalan olivat onnittelemassa myös omat vanhemmat ja siskon lapset.

– Kyllähän oli uskomaton fiilis ja että saatiin yleisö paikalle. Alkuperäinen aikataulu oli vähän haastava, onneksi kisajärjestäjät suostuivat muuttamaan sitä meille urheilijoille paremmaksi, Ojala kiitteli.

Ojala julkisti uran päätöksen jo Vaasan Kalevan kisojen aikaan kesäkuussa. Päätös oli tehty jo hyvän aikaa aiemmin.

– Uran päätös tuli taputeltua jo viime joulukuussa. Karuna faktana tuli eteen, että 35 kilometriä ei kansainvälisellä puolella niin paljon arvosteta. Tuli eteen, että on aika siirtyä eteenpäin, Ojala sanoi.

Ojala viittasi siihen, että kun hänen päämatkansa 50 kilometriä poistui arvokisoista, tilalle tuli 35 kilometriä, jota ei kuitenkaan nähty Pariisin olympialaisissa. Se on mukana Tokion MM-kisoissa 2025, mutta lienee jäämässä sivuun, kun kävelyn uusiksi arvokisamatkoiksi on povattu maratonia ja puolimaratonia.

 – Lajin kuuluu kehittyä, mutta sen suunta on sellainen, jossa en välttämättä näe itseäni enää mukana urheilijana, Ojala sanoi.

Ojalan uran viimeinen kilpailu on 21.9. Porissa maantiekävelyn SM-kisoissa.

– Porista tuli uran ensimmäinen aikuisten SM-mitali. Ympyrä sulkeutuu, Ojala sanoi.

Karlström ja Nurmi voittoon

Maaottelun 10 000 metrin ratakävelyn voitti Ruotsin Perseus Karlström ajalla 39.53,82. Jerry Jokinen oli toinen ennätyksellään 40.25,20. Joni Hava oli minuutin aikasakon rasittamana kolmas ajalla 41.14,50.

Enni Nurmi voitti naisten 5000 metrin ajalla 22.30,47 ja Tiia Kuikka ja Elisa Neuvonen sinetöivät Suomen kolmoisvoiton ajoin 23.14,30 ja 23.26,09.

– Aika raskasta. Läksin hakemaan vähän parempaa aikaa. Olen treenannut 20 kilometriä varten, Nurmi sanoi.