Sainio aitoi 19-vuotiaiden SE-ajalla MM-finaaliin: ”Pystyn parempaan” – Heikkonen hyvällä juoksulla finaaliin – Järvinen hätyytteli ME-lukemia

Antti Sainio sinetöi 400 metrin aidoissa finaalipaikan alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Limassa Perussa ikäluokan Suomen ennätyksellä. Sainio voitti perjantaisen välieränsä ajalla 49,36 jolla hän siirsi historiaan aiemmin tänä vuonna juoksemansa edellisen SE:n 49,91.

Sainio kävi erän voitosta tiukan taiston tshekki Michal Radan kanssa. He heittäytyivät maalilinjalle yhtä aikaa, mutta maalikamerakuva kertoi Sainion voittajaksi sekunnin tuhannesosan erolla.

– Aloitin aika rennosti. Tiesin, että jos tullaan rintamassa loppusuoralle, olen vahvoilla. Olin koko ajan iskuetäisyydellä ja tulin rinnalle ja ohi, mutta Rada kiristi ja tulin sitten loppusuoran lämä tiskissä, Sainio kertaili juoksua.

Sainio: Finaalissa otan alun hitusen kovempaa

Voittoajallaan Sainio nousee Suomessa yleisen sarjan 400 metrin aitojen kaikkien aikojen kotimaan tilastossa jakamaan toista sijaa Ari-Pekka Latun kanssa. Edellä on vain Oskari Mörön SE 49,04.

– Tiedän, että pystyn parempaan. Finaalissa juoksen aika lailla samantyylisen juoksun, mutta otan alun hitusen kovempaa, Sainio sanoi.

Sainio oli Radan kanssa välierien nopein. Finaali juostaan varhain sunnuntaina Suomen aikaa.

Heikkonen: Rytmillisesti paljon parempi juoksu

Naisten 400 metrin aitojen välierissä Mila Heikkonen oli eränsä toinen 57,79 ja eteni vahvalla juoksulla finaaliin. Erän voitti Yhdysvaltain Jasmine Robinson ajalla 57,37.

– Tämä oli rytmillisesti paljon parempi juoksu kuin alkuerissä. Silloin juoksin 300 metriä hyvin, nyt en sipsutellut aidoille vaan tulin aitavälit suunnitellusti, Heikkonen kertaili.

Heikkonen tunnusti, että välierä jännitti ja finaalipaikka iso helpotus. Finaaliin hänellä on selkeä suunnitelma.

– Tosissaan lähden juoksemaan. Finaalissa voi käydä mitä vaan. Toivon, että olen se yllättäjä, joka tekee jäätävän juoksun, Heikkonen sanoi.

Niskala: Aika keskinkertainen juoksu

Essi Niskala oli 400 metrin aitojen alkuerässään kuudes ajalla 59,05, joka ei kantanut finaaliin. Erän voitti Brittiläisten Neitsytsaarten Michelle Smith ajalla 56,39, joka oli välierien nopein.

– Aika keskinkertainen juoksu. Verryttelyssä tuntui paremmalta, mutta en uskaltanut ottaa rohkeammin paria aitaväliä takasuoralla, joissa tuntui, että aidat tulevat päälle, Niskala kertaili.

– Lopussa jaksoin kuitenkin hyvin ja nousin norjalaisen ohi.

Niskala pudotti loppusuoralla Norjan Selma Imsin seitsemänneksi.

Vehmaa epäonninen pika-aitojen finaalissa, Laurila 10:s

Rasmus Vehmaa oli epäonninen 110 metrin aitojen finaalissa. Hyvän juoksun alun jälkeen Vehmaa osui seitsemänteen aitaan ja samoin seuraaviin ja merkittiin tuloksiin keskeyttäneeksi. Mestaruuden vei Yhdysvaltain Ja’Kobe Tharp ajalla 13,05.

Minttu Laurila oli naisten kuulantyönnön finaalissa 10:s tuloksella 14,64. Laurilan kolme työntöä kantoivat 14,39, 14,64 ja 14,39. Niillä ei auennut paikkaa kolmelle viimeiselle kierrokselle.

Kuulantyönnön voitti Yhdysvaltain Akaoma Odeluga, joka työnsi 17,34.

Järvinen otteli huippupisteet ja mestaruuden

Tomas Järvinen voitti Limassa alle 20-vuotiaiden kymmenottelun maailmanmestaruuden kisaennätyksellä 8425 pistettä. Tulos jää vaivaiset 10 pistettä Saksan Niklas Kaulin ikäluokan ME-lukemista 8435 pistettä.

Järvisen tulossarja oli tasaisen tasokas: 100 metriä 10,82, pituus 766, kuula 13,54, korkeus 212, 400 metriä 48,88, 110 metrin aidat 13,78, kiekko 49,18, seiväs 460, keihäs 55,79 ja 1500 metriä 4.29,78. Järvinen voitti ottelussa viisi lajia.

Järvinen on Tshekin ja Suomen kaksoiskansalainen ja edusta kansainvälisissä kilpailuissa Tshekkiä. Järvistä valmentaa entinen kymmenottelija Josef Karas. Samassa valmennusryhmässä on myös parhaimmillaan 831 ponnistanut pituushyppääjä Radek Juska.

Toiseksi Limassa sijoittui Puolan Hubert Trościanka pistein 8230.

Lima, Peru:

Alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuiden perjantain iltasessio suomalaistuloksia:

Loppukilpailut;

Miehet, 110 m aj (-0,5 m/s): 1) Ja’Kobe Tharp USA 13,05, 2) Andre Korbmacher USA 13,14, 3) Yuanjiang Chen Kiina 13,21,..Rasmus Vehmaa kesk.

Naiset, kuula: 1) Akaoma Odeluga USA 17,34, 2) Martina Mazurova Tshekki 16,38, 3O Ching-Yuan Chiang Taiwan 16,01,…10) MIntti Laurila Suomi 14,64.

Alkukilpailut ja karsinnat:

Naiset, 400 m aj, välierät, Erä 1) Michelle Smith Brittiläiset Neitsytsaaret 56,39,…6) Essi Niskala Suomi 59,05.

Erä 3: 1) Jasmine Robinson USA 57,37, 2) Mila Heikkonen Suomi 57,79. Heikkonen finaaliin.

Miehet, 400 m aj välierät: Erä 2: 1) Antti Sainio Suomi 49,36 (19-v. SE), 2) Michael Rada Tshekki 49,36.