Selkävaivan taklannut Kangasniemi heitti pistesijan Perussa – Ceder ennätysvauhdissa – Vehmaa aitoi finaaliin

Aatu Kangasniemi avasi Suomen pistetilin alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Limassa Perussa. Kangasniemi oli varhain perjantaina Suomen aikaa käydyn moukarinheiton finaalin seitsemäs. Kangasniemi heitti tasaisen sarjan, jonka pisin heitto kantoi 71,70.

Kilpailun voitti Kyproksen Iosef Kesides tuloksella 82,80. Hän olisi voittanut mestaruuden kaikilla kilpailuheitoillaan, joista toiseksi pisin kantoi 81,53. Unkarin Roland Imre ja Ármin Szabados olivat toinen ja kolmas tuloksin 75,33 ja 74,88.

– Tiesin, että mitaleille joutuu heittämään pitkälle. Tuo oli se minkä sain kropasta ulos. Se oli pisin heitto, mitä olen heittänyt Tanskan PM-kisoissa tulleen selkäkrampin jälkeen, Kangasniemi viittasi vajaat kolme viikkoa sitten olleeseen kilpailuun.

– Krampin jälkeen olin puolitoista viikkoa ilman treeniä, mutta pääsin kuitenkin heittokuntoon, pystyin nyt kisaamaan ja yrittämään taistella kärkisijoista.

– Olosuhteet olivat hyvät, mutta yksi moukarihäkin tolppa oli normaalia lähempänä. Siinä joutui vähän kikkailemaan lähtöasennon kanssa ja osa heitoista lähti verkon kautta.

Ceder ennätysvauhdissa: Tuntui hyvältä

Elle Ceder juoksi 800 metrin välierissä ennätyksensä 2.05,36. Se toi erässä viidennen sijan ja oli välierien 11. nopein aika. Finaaliin menivät erien kaksi parasta sekä kaksi aikavertailusta, josta finaalipaikkaan vaadittiin 2.04,58.

Cederin erän voitti MM-kisatilaston kakkonen Kenian Sarah Mora, joka veti avauskierroksen 61,73 sekuntiin ja voitti juoksun ajalla 2.03,44. Ceder tuli avauskierroksen letkan hännillä, mutta kiri toisella kierroksella viidenneksi pienten vaikeuksien jälkeen.

– Jäin juoksun alussa sinne letkan perälle. Sitten siinä jäi hitaampi juoksija eteen ja kärki pääsi toiselle kierrokselle mentäessä liian kauas. Kun pääsin hänestä ohi, pystyin hyvin kiihdyttämään ja sain kärkeä kiinni. Tuntui hyvältä, vaikka tässä on ollut näitä juoksuja alla, Ceder kertaili.

Ceder juoksi Limassa kisojen avauspäivänä 800 metrin alkuerän ja keskeytti toisena kilpailupäivänä 1500 metrin alkuerissä kahden kierroksen jälkeen todettuaan, ettei viiden joukkoon ja finaaliin ole mahdollisuuksia.

– Halusin säästellä voimia 800 metrin välieriin, Ceder sanoi.

Cederin aiempi 800 metrin ennätys oli tänä kesänä juostu 2.06,22. Limassa välierissä syntynyt aika nosti hänet 19-vuotiaiden kaikkien aikojen kotimaan tilastossa jaetulle neljännelle sijalle.

– Olen osannut odottaa tuollaista aikaa. Hallikauden ja alkukesän kunto viittasi siihen. Hyvä, kun se osui tällaiseen kisaan, Ceder sanoi.

Vehmaa finaaliin aikavertailusta: Tällä hetkellä kropasta ei irtoa kuin tuo

Rasmus Vehmaa juoksee Limassa 110 metrin aitojen finaalissa Suomen aikaa varhain lauantaina, mutta joutui tovin jännittämään, tuleeko finaalipaikkaa. Vehmaa oli välierässään kolmas ajalla 13,54, jolla meni jatkoon aikavertailusta.

– Tällä hetkellä kropasta ei irtoa kuin tuo. Tässä on yö aikaa, nukutaan ja heitetään pari toivomusta yläkertaan, Vehmaa totesi.

Vehmaa juoksi toisessa erässä, eikä juoksun loppu kulkenut toivotulla tavalla. Hän joutui odottelemaan kolmannen erän juoksua ennen finaalipaikan varmistumista. Vehmaan erän voitti Kiinan Yuanjiang Chen ajalla 13,38. Qatarin Oumar Doudai Abakar oli toinen ajalla 13,40.

Alkuerien nopein oli kilpailun tilastosuosikki Yhdysvaltain Ja’Kobe Tharpajalla 13,11. Välierät karsi finaalista kisan tilastokolmosen britti Daniel Goriolan, joka kompuroi ja kaatui.

Venäläinen välieräjuoksusta: Ei oikein jaksanut loppuun asti

Juho Venäläinen oli 200 metrin alkuerässään toinen ajalla 21,23. Välierässä hän ei löytänyt samaa vauhtia ja oli erässään seitsemäs ajan 21,53. Erän voitti Etelä-Afrikan Bayanda Walara ajalla 21,00.

– Ei oikein jaksanut loppuun asti. On ollut aika pitkä päivä, kun on täällä joutunut odottelemaan, Venäläinen viittasi siihen, että valitsi odottelun kentällä hotellille menon sijaan pitkien välimatkojen ja epävarmojen bussikuljetusten takia.

Siirtola jäi täpärästi finaalista: Kädet osuivat yhteen jenkin kanssa

Siiri Siirtola oli naisten 100 metrin aitojen välierässään neljäs ajalla 13,54. Sillä hän jäi sekunnin sadasosan finaalipaikasta, jonne pääsivät erien kaksi parasta ja kaksi aikavertailusta. Loppukilpailuun aikavertailusta vei 13,53.

Siirtolan erän voitti lajin suosikki ja mestaruutta puolustava Jamaikan Kerrica Hill välierien kärkiajalla 13,00. Erä juostiin käytännössä tuulettomassa säässä.

– Juoksu lähti ja kiihtyi hyvin, sitten kädet osuivat yhteen jenkin kanssa, Siirtola viittasi Yhdysvaltain Nonah Waldroniin, joka oli erässä toinen ajalla 13,35 ja juoksi viereistä rataa.

Siirtola on kamppaillut Perussa vastataudin kanssa, mutta aiturin mukaan voimia riitti taistella välierissä finaalipaikasta.

– Olin aika väsynyt, mutta juoksu oli silti terävänoloinen. Ainakin juoksun alku, loppu ei tullut niin hyvin, Siirtola sanoi.

Välieräpaikan Siirtola varmisti aiemmin torstaina alkuerissä erävoitolla ajalla 13,43.

Järvinen kärjessä kymmenottelussa

Tshekkiä edustava Tomas Järvinen johtaa Limassa kymmenottelua selvästi, kun avauspäivän viisi lajia oli oteltu. Järvisellä on koossa 4358 pistettä tulossarjalla 100 metriä 10,82, pituus 766, kuula 13,54, korkeus 212 ja 400 metriä 48,88.

Noista lajeista Järvinen voitti 100 ja 400 metriä metriä sekä pituus- ja korkeushypyn.

Lima, Peru:

Alle 20-vuotiaiden yleisurheilun MM-kisojen 3. kilpailupäivän iltasession suomalaistuloksia:

Loppukilpailut:

Moukari (6 kg): 1) Iosif Kesidis Kypros 82,80, 2) Roland Imre 75,33, 3)  Ármin Szabados 74,88…7) Aatu Kangasniemi Suomi 71,70.

Alkukilpailut:

Miehet, 200 m, välierät, Erä 3 (+0,3): 1) Bayanda Walara E-Afrikka 21,00,…7) Juho Venäläinen Suomi 21,53. Venäläinen ei edennyt finaaliin.

110 m aj, välierät, Erä 2 (+0,6) 1) Yuanjiang Chen Kiina 13,38, 3) Rasmus Vehmaa Suomi 13,54. Vehmaa finaaliin

Naiset, 800 m, välierät, Erä 3: 1) Sarah Moraa Kenia 2.03,44,…5) Elle Ceder Suomi 2.05,36. Ceder ei edennyt finaaliin

100 m aj, välierät, erä 2 (+0,1): 1) Kerrica Hill Jamaika 13,00,…4) Siiri Siirtola Suomi 13,53. Siirtola ei edennyt finaaliin.