Run and Recycle -projekti opastaa ja kannustaa urheilutekstiilien uusiokäyttöön –  SUL jalkauttaa projektia juoksutapahtumiin

Pikamuodin ympäristövaikutukset ovat viime vuosina saaneet paljon julkisuutta. Se on johtanut toimenpiteisiin, jolla vaikutuksia on pienennetty. Samaan pyrkii Euroopan Unionin osin rahoittama Run and Recycle – projekti, jossa Suomen Urheiluliitto (SUL) on mukana.

– Tässä on kyse pikamuodin ympäristövaikutuksista, eli sen tuottamista hiilidioksidipäästöistä ja tekstiilijätteestä. Pelkästään EU:ssa tekstiiliostot aiheuttivat merkittäviä hiilidioksidipäästöjä henkilöä kohden, sanoo Run and Recycle -projektin Suomen projektipäällikkö Tanja Taipale.

– Urheilijat kuluttavat kolme kertaa enemmän vaatteita ja kenkiä kuin keskivertoeurooppalainen, joten tämä hanke kohdistuu liikkujiin, ensi vaiheessa juoksijoihin ja seurojen kautta urheilijoihin.

Taipaleen mukaan Run and Recycle -projekti ​​kannustaa ja opastaa Suomessa ensivaiheessa kotimaisiin juoksutapahtumiin osallistuvia urheiluvarusteiden kierrätykseen ja kestäviin käytäntöihin.

– Projektin aikana halutaan myös rakentaa Euroopan laajuinen 50 urheiluseuran verkosto, joka priorisoi ympäristöarvoja ja kehittää tekstiilien kierrätykseen liittyviä ohjeita, Taipale sanoo.  

Urheilutekstiilien kierrättämisessä haasteensa

Tekemistä ja ideoimista hankkeen puitteissa riittää, sillä urheiluvarusteiden kierrätyksessä on haasteensa.

– Urheilutekstiilit ovat useimmiten keinokuitua ja se tuo haasteita niiden kierrättämisessä uudeksi materiaaliksi. Esimerkiksi polyesterin uudelleenkäyttämiseksi raaka-aineena ei ole vielä keksitty toimivaa teknologiaa, Taipale sanoo.

– Vaihtoehdoiksi jää siis tuotteen uudelleenkäyttäminen sellaisenaan, eli esimerkiksi myyminen tai lahjoittaminen, tai urheilutekstiilin työstäminen kokonaan uudeksi tuotteeksi. Tämä onnistuu hyvin vaikkapa t-paidan tai takin osalta, mutta urheilujalkineet ovatkin jo monimutkaisempi homma.

Suomessa projekti näkyy juoksutapahtumissa

Run and Recycle -projekti näkyy Suomessa syksyn Ruotsi-ottelu 10 -juoksussa 31. elokuuta ja Espoon Rantamaratonilla 21. syyskuuta sekä ensi vuonna Helsinki City Running Dayllä 17. toukokuuta. 

Projektin koordinaattorina toimii lasten urheiluun keskittynyt Darko Athletics Team -seura Sofiassa Bulgariassa.  Darko Athletics Team koordinoi kaikki toiminnot yhteistyökumppaneidensa SULin ja Vere Montis -järjestön kanssa. 

Vere Montis on voittoa tavoittelematon, riippumaton järjestö, jonka kotipaikka on Rijeka Kroatiassa. Se on perustettu edistämään kansalaisyhteiskuntaa ja ihmisoikeuksien sekä erityisesti lasten ja nuorten suojelua. 

Lisätiedot:

Tanja Taipale

Projektipäällikkö

Run and Recycle 

044 202 1887

tanja.taipale@sul.fi

Jorma Kemppainen

Projektipäällikkö

Erasmus

0400 616 609

jorma.kemppainen@sul.fi

Lue lisää:

Run & Recycle (darkoteam.com)