Richardsson hyvin valmistautuneena olympiamaratonille: ”Haluan juosta kypsän, ehjän juoksun”

Camilla Richardssonilla on selkeä tavoite sunnuntaina Pariisissa juostavalle naisten olympiamaratonille, joka kilpaillaan haastavalla reitillä.

– Haluan juosta sellaisen kypsän, ehjän juoksun. Silleen, että voimia on jäljellä lopussa. Olen aika varma, että jos viimeinen 10 kilometriä kulkee hyvin, tulee aika nopeasti selkiä vastaan, Richardsson sanoo.

Maratonin lähtöpaikka on Pariisin keskustassa kaupungintalon lähistöltä. Vaativa reitti kulkee Versailles´hin ja takaisin ohi useiden Pariisin nähtävyyksien ja puistojen. Maali on Hôtel des Invalidesin alueella, missä sijaitsee muun muassa Ranskan sotahistoriaan liittyviä muistomerkkejä.

Haastavaksi reitin tekee mäkisyys. Reitillä on kuuden kilometrin matkalla nousua pian puolimatkan jälkeen. Kokonaisnousua reitillä on 436 metriä.

– Reitti on vähän erilainen, mutta se on kaikille sama, ja se on ollut tiedossa pitkään aikaa, joten olen juossut paljon mäkiä, Richardsson sanoo.

”Yritän itse juosta alun aika rauhallisesti”

Omia ajatuksiaan taktiikasta Richardsson peilaa vielä siihen, mitä tapahtuu miesten olympiamaratonilla lauantaina. Se juostaan samalla reitillä.

– Ihan kiva katsoa, kuinka miesten kisa etenee. Se voi olla aika hidas kisa alusta lähtien, jossa viimeinen 15 kilometriä mennään kovaa, tai sitten mennään kovaa ihan alusta lähtien, Richardsson ennakoi.

– Yritän itse juosta alun aika rauhallisesti ja hoitaa sen mäen pois alta. Sen jälkeen saa juosta täysillä.

”Oli pari vähän hankalaa viikkoa Suomessa”

Olympiamaratonille Richardsson on valmistautunut Rooman kesäkuisten EM-kilpailujen jälkeen harjoittelemalla sekä Suomessa että vuoristoleirillä Sankt Moritzissa, Sveitsissä.

– Sankt Moritzin leiri oli erittäin hyvä. Pystyin tekemään korkealla kovia treenejä. Voi ehkä sanoa, että se oli jopa elämäni paras korkean paikan leiri, Richardsson sanoo.

– Sitten kun tulin Suomeen heinäkuun puolivälissä, jalkavamma, jonka sain EM-kisoissa, alkoi vähän oireilla, Richardsson sanoo.

Jalka tuli ortopedi Ilkka Räsäsen avustuksella kuntoon, mutta pakotti Richardssonin tekemään tovin korvaavia harjoituksia.

– Oli pari vähän hankalaa viikkoa Suomessa. Nyt olen ollut Reimsissä lähes kaksi viikkoa ennen tätä kilpailua. Tein siellä viimeisen pitkän viimeistelyharjoituksen. Se onnistui erittäin hyvin, Richardsson sanoi.

– Se oli sama harjoitus, jonka tein kaksi viikkoa ennen Valenciaa, ja väliajat olivat täsmälleen samat. Sen perusteella olen suunnilleen ennätyskunnossa ja sen jälkeen kaikki on sujunut erittäin hyvin.

Valencialla Richardsson viittasi viime vuonna Espanjassa juoksemaansa Suomen ennätykseen 2.24.38.

Vaativa reitti voi tuoda yllätyksiä kärkitaistoon, jonne ovat ehdolla ainakin viime vuonna ME:n 2.11.53 juossut Etiopian Tigist Assefa, Tokion olympiavoittoa puolustava Kenian Peres Jepchirchir ja Hollannin Sifan Hassan.