McLaughlin-Levrone aitoi ME:n – Holloway hallitsee yhä pika-aitoja – Botswanan Tebogo 200 metrin yllätysvoittaja – Davis-Woodhall voitti pituushypyn

Pariisin olympiakisojen torstai-illan viidestä maailmanmestaruudesta Yhdysvaltain joukkue voitti kolme, vaikka Botswanan Letsile Tebogo yllätti Yhdysvaltain juoksijat miesten 200 metrillä. Illan kuningatar oli naisten 400 metrin aitajuoksun uudella ME:llä voittanut Sydney McLaughlin-Levrone.

McLaughlin-Levrone aitoi ME:n 50,39!

25-vuotias New Jerseystä kotoisin oleva Sydney McLaughlin-Levrone juoksi jo kuudennen kerran maailmanennätyksen naisten 400 metrin aitajuoksussa voittaessaan Pariisissa olympiakultaa ajalla 50,39.

Vuonna 2021 hän silloin vielä tyttönimellään McLaughlin rikkoi ensimmäisenä naisena 52 sekunnin rajan ja vuonna 2022 ensimmäisenä naisena 51 sekunnin rajan. Uusi ME hipoo jo 50 sekunnin haamurajaa.

Euroopan mestari Femke Bol Hollannista haastoi uhkarohkeasti ME-naisen 250 metriin asti, mutta loppusuoralla hänelle tuli noutaja ja Yhdysvaltain Anna Cockrell nousi toiseksi.

Cockrellin aika 51,87 on kaikkien aikojen maailmantilaston neljänneksi paras. Bol juoksi 52,15 ja neljänneksi sijoittunut Yhdysvaltain Jasmine Jones kaikkien aikojen tilaston viidenneksi parhaan ajan 52,29.

Hurjavauhtisessa kilpailussa Jamaikan Rushell Clayton jäi viidenneksi, vaikka hänkin juoksi huippuajan 52,68.

Grant Holloway aitoi omalle sekuntiluvulleen

Kaikki tämän vuoden 20 kilpailuaan voittanut Yhdysvaltain Grant Holloway hallitsi miesten 110 metrin aitajuoksua. Hollowayn voittoaika oli 12,99.

Ennen ensimmäistä olympiavoittoaan Holloway on ehtinyt voittaa jo viidesti maailmanmestaruuden joko hallissa tai ulkona.

Toiseksi Pariisissa sijoittui viimevuotinen MM-kilpailuiden pronssimitalimies Daniel Roberts Yhdysvalloista ja kolmanneksi Kansainyhteisön mestari Rasheed Broadbell Jamaikasta. Molempien aika oli 13,09.

Parhaana eurooppalaisena aitoi neljännelle tilalle ajan 13,20 juossut Espanjan Enrigue Llopis. Olympiavoittoaan puolustanut Jamaikan Hansle Parchment jäi kahdeksanneksi.

Tara Davis-Woodhall ponnisti omalle metrlluvulleen

Yhdysvallat voitti kultamitalin myös naisten pituushypyssä, kun Tara Davis-Woodhall ponnisti tuloksen 710. Hänen toiseksi pisin hyppynsä kantoi 705 muiden kilpailijoiden jäädessä alle seitsemän metrin tuloksiin.

Davis-Woodhall on tänä vuonna voittanut kaikki yksitoista kilpailuaan, mukaan lukien myös hallikauden maailmanmestaruuden. Vuosi sitten Budapestin MM-kilpailuissa hän oli toinen.

Toiseksi Pariisissa hyppäsi kaksinkertainen maailmanmestari Malaika Mihambo Saksasta tuloksella 698 ja kolmanneksi Yhdysvaltain Jasmine Moore tuloksella 696. Moore oli kolmas jo aiemmin myös kolmiloikassa.

Italian Larissa Iapichino ponnisti neljänneksi tuloksella 687. Hänen äitinsä Fiona May voitti urallaan kahdesti ulkoratojen maailmanmestaruuden ja oli kahdesti toinen olympiakisoissa.

Letsile Tebogo yllätti miesten 200 metrillä

Botswanan Letsile Tebogo saavutti jo viime vuonna Budapestin MM-kilpailuissa kaksi mitalia 100 ja 200 metrin juoksuissa vasta 20-vuotiaana. Pariisin olympiakisoissa hän saavutti ensimmäisen olympiavoittonsa.

Tebogo hallitsi selvästi miesten 200 metrin finaalia ja hänen voittoaikansa 19,46 on uusi Afrikan ennätys ja kaikkien aikojen maailmantilaston viidenneksi paras tulos. Kolme seuraavaa sijaa menivät Yhdysvaltoihin.

Toiseksi sijoittui Kenny Bednarek ajalla 19,62. Bednarek oli toinen myös Tokion olympiakisoissa ja vuoden 2022 Eugenen MM-kilpailuissa.

Parhaimmillaan 19,31 juossut Noah Lyles kilpaili Pariisissa koronavirustartunnan saaneena. 100 metriä Lyles kykeni Pariisissa voittamaan, mutta jäi 200 metrillä kolmanneksi ajalla 19,70.

Kaksien viime MM-kilpailuiden mitalimies Erriyon Knighton sijoittui Pariisissa neljänneksi ajalla 19,99.