Lotta Harala ei saanut haluamaansa lähtöä Pariisin olympiakisojen naisten 100 metrin aitajuoksun keräilyerään, mutta taisteli maaliin eränsä voittajana ajalla 12,86. Näin Harala jatkaa urakkaansa perjantaina välierissä.
Reetta Hurske oli eränsä kolmas ajalla 12,83 ja jäi jatkopaikasta kaksi sekunnin tuhannesosaa. Hurskeen aika oli keräilyerien neljänneksi nopein ja olisi vienyt jatkoon molemmista muista eristä.
– Minulla oli nyt vähän haasteita lähdön kanssa. Verkkakentällä läksin useampaan kertaa niin sanotusti kyntämään. Sitten vaan tsemppasin, että kisaan hyvä startti, niin eiköhän se lähtenyt kyntämään kisassakin oikein kunnolla, Harala kertaili juoksun alkua.
– Ehkä sen ansiosta läksin sitten oikein voimalla työstämään juoksua ja totesin puolivälissä, että taidan olla johdossa. Sitten se oli vaan, että pidä, pidä – ja juoksu pysyi vahvana.
Maaliviivan jälkeen Harala antoi riemun näkyä ja kävi onnittelemassa erässä toisen jatkopaikan ajalla 12,89 juossutta Japanin Yumi Tanakaa.
– Olympialaisissa ykkösenä maaliin, ihan sama mikä erä, olen tosi onnellinen, Harala hehkutti.
Hurske: ”Ottaa päähän tosi paljon”
Hurskeen erän voitti 12,82 juossut Liberian Ebony Morrison. Toisen jatkopaikan vei maalikamerakuvan katselun jälkeen Ecuadorin Maribel Caicedo kahdella sekunnin tuhannesosalla ennen Hursketta. Karu kohtalo kirpaisi Hursketta, kun kahdesta muusta erästä olisi hänen ajallaan menty välieriin.
– Ottaa päähän tosi paljon, Hurske totesi kyyneleet silmissä.
– Semmoinen tasapainoinen juoksu se oli. Pääsin alusta asti vauhtiin ja sain pidettyä juoksun hyvin ylhäällä ja kasassa. Kaikkeni pistin radalle. Se ei tuossa erässä vaan riittänyt.
Ensi kertaa käytössä olevaa keräilyeräsysteemiä Hurske ei ryhtynyt analysoimaan.
– En osaa sen ihmeellisemmin sanoa. Totta kai tässä vaiheessa olisin sitä mieltä, että kuusi nopeinta aikaa olisi pitänyt mennä jatkoon, mutta toisaalta olen iloinen Lotan puolesta, että hän pääsee jatkoon. Koen tämän aika epäreiluksi itseäni kohtaan, kun ajalla olisin mennyt jatkoon.
Hurskeen kohtalo kosketti myös Haralaa, jolta riitti myötätuntoa seura- ja joukkuetoverille.
– Reetalta huippujuoksu ja suuri suru, kun jää just ja just ulos. Tämä on tosi tiukka peli, kun vain kaksi parasta menee. Ja sitten minä kasaan itseni ja suuri ilo, Harala totesi ja viittasi nousuunsa alkueräjuoksun tuoman pettymyksen jälkeen.
– Se nostaa tunteet pintaan, kun näen kaverin ja seuratoverin itkevän, mutta ei siinä muuta kuin fokus omaan tekemiseen, Harala sanoi.
Syömään, kylmäaltaaseen ja palauttavat ravistelut
Pariisissa Harala pääsee nyt kokeilemaan kilpailemista kolmena perättäisenä päivänä, kun välierät juostaan perjantaina puoleltapäivin.
– Kun muutenkin juoksen kisoja harvakseltaan, tämä on minulle uusi juttu ja varmasti tosi monille muillekin. Nyt lähden syömään kylmäaltaaseen ja otan palauttavat ravistelut ja sitten vaan lepäilen.
Jokinen: ”Hyvät perustulokset kahdessa lajissa, nyt on kaikki kunnossa”
Suomea edusti torstain aamukilpailuissa kolme Tampereen Pyrinnön urheilijaa. Aitajuoksijoiden Haralan ja Hurskeen ohella kilpailunsa aloitti myös seitsenottelija Saga Vanninen.
Tänä kesänä selkävaivan vuoksi erittäin vähän kilpailleen Vannisen tuloskunto oli pieni arvoitus, mutta hän on selviytynyt hyvin.
Avauslajissa 100 metrin aitajuoksussa Vanninen lähti terävästi, loppu meni hieman väkinäisemmin, mutta aika 13,61 jäi hänen ennätyksestään vain 0,27 sekuntia.
Korkeushypyssä Vanninen aloitti hyvin alhaalta 162:sta, mutta eteni tulokseen 174, millä hän paransi tämän kesän parasta tulostaan kuusi senttiä. Vannisen ennätys on 180.
– Hyvät perustulokset kahdessa lajissa, nyt on kaikki kunnossa, totesi Vannisen valmentaja Jesse Jokinen.
Kahden lajin jälkeen Vanninen on 17:s pistein 1937. Matkaa pistesijalle kahdeksan parhaan joukkoon on alle sata pistettä ja kolmannessa lajissa kuulantyönnössä Vanninen on yksi maailman parhaista seitsenottelijoista. Asetelma on lupaava.