Raitanen luottavaisena alkueriin: ”On mahdollista onnistua” – Lampela povaa seiväskarsinnasta kovatasoista

Topi Raitanen on takkuisen alkukauden jälkeen valmis juoksemaan paikasta viiden parhaan joukkoon Pariisin olympiakisojen 3000 metrin esteiden alkuerässään maanantai-iltana. Se toisi paikan keskiviikkona juostavaan olympiafinaaliin.

Kalevan kisojen jälkeen tehty kuukauden mittainen harjoitusjakso rakensi juoksijan luottamusta omiin mahdollisuuksiin olympialaisissa.

– Tiedän, millaisia harjoituksia on tullut tehtyä. On aidosti mahdollisuus onnistua, Raitanen totesi joukkueen mediatilaisuudessa Pariisissa lauantaina.

Raitanen juoksi kesäkuun alussa Roomassa alkuerissä 8.22,42, mutta jäi finaalissa 15:nneksi ajalla 8.32,37. Siinä vaiheessa Raitanen tiesi, miten pitäisi toimia olympialaisia ajatellen, mutta kun tulosrajaa eikä riittäviä rankingpisteitä olympiakisoihin ollut, pisteiden keruu vaatii tekemään toisin ja jatkamaan kilpailemista.

– EM-kisojen jälkeen tiedettiin, että tässä pitäisi tehdä harjoitusjakso ja lopettaa kilpaileminen siihen, Raitanen sanoo.

– Minulla sopii, että juoksen 2-3 kisaa pariin viikkoon, teen sitten treenipätkän, ja tulen uudestaan kilpailemaan, Topi Raitanen sanoo. Kuva: Jesse Väänänen

Aluksi piti saada kroppa tasapainoon

Raitanen oli valmentajansa Janne Ukonmaanahon kanssa räknännyt, että jos EM-kisoihin mennessä ei ole olympiakisojen tulosrajaa, Top 8 -sijoitus ja kohtalainen aika Roomassa käytännössä sinetöisi olympiapaikan.

– Kun siinä epäonnistuttiin, piti lähteä juoksemaan Paavo Nurmi Gamesissa, ja kun juoksin siellä huonosti, piti juosta Kalevan kisoissa uudestaan. Se oli suunnitelma, joka ei itselleni ole koskaan toiminut, Raitanen viittaa pitkään kilpailuputkeen.

– Minulla sopii, että juoksen 2-3 kisaa pariin viikkoon, teen sitten treenipätkän, ja tulen uudestaan kilpailemaan.

Raitaselle aukeni paikka olympialaisiin, kun muun muassa Ruotsi ei valintakelpoisia estejuoksijoita joukkueeseen valinneet. Samalla Raitanen käynnisti kuukauden mittaisen harjoitusjakson, jolla olympiakunto viriteltiin.

– Aluksi piti saada kroppa tasapainoon. Mentiin levon kautta. Sen jälkeen olen saanut tehtyä muutamia perusharjoitusviikkoja ja pari onnistunutta rataharjoitusta.

Kykyä tuollaisiin vauhteihin on olemassa

Raitanen arvioi, että Pariisissa juostaan viime vuosien arvokisojen tapaan 8 minuutin ja 20 sekunnin tuntumassa olevia aikoja ja todennäköisimmin kiihtyvävauhtisissa juoksussa.

– Yleensä on juostu sinne 8.20:n tietämille, joka sopii meıkäläiselle. Siinä pitää olla vahva loppu, että voi sitten ottaa sen Top 5 -sijoituksen, Raitanen sanoo.

Raitasen mukaan harjoitusjakson kovemmat rataharjoitukset, kuten 5 x 800 metriä aitojen kanssa, ovat kertoneet, että kykyä tuollaisiin vauhteihin on olemassa.

– Jos en olisi tehnyt yhtään hyvää treeniä tässä välissä, en varmaan olisi täällä. Olen luottavaisin mielin. Kaikki on mahdollista. On mahdollista onnistua, Raitanen kuvaa tuntojaan.

Elina Lampela: 465 tarvitaan finaaliin

Elina Lampela povaa Pariisin olympiakisojen maanantaisesta seiväshypyn aamukarsinnasta kovatasoista.

 – 465 tarvitaan finaaliin. Jos EM-kisoissa piti hypätä 450, en usko, että täällä 455 riittää, Lampela sanoo.

Lampelalle se tarkoittaisi ennätystä. Nykyinen ennätys on toukokuussa hypätty 463.

Karsinnassa rima nousee tyyliin 420, 440, 455, 465 ja 470.

– Ihan hyvät korotukset ja minulle sopivat, Lampela sanoo.

– Aika kohdilleen siinä saa tulla askelmerkit ja kaikki muu. Uskon, että minulla on siihen kaikki ainekset, Elina Lampela sanoo edellytyksistään ylittää olympiakarsinnassa oma ennätys 465.

Ennätykseen on edellytykset olemassa

Lampela on kesän mittaan ollut mainiossa kunnossa. Hän oli Rooman EM-kisoissa 458:n ylityksellä neljäs ja voitti sitten Kalevan kisoissa mestaruuden ylitettyään Vaasassa 452.

Kalevan kisoissa kuten sen jälkeen Saksassa ja Puolassa hyppäämissään kilpailuissa Lampela on tehnyt hyviä yrityksiä 464 ja 465:n korkeuksista, joten 465:n ylitys olympialaisissa on realismia.

– Aika kohdilleen siinä saa tulla askelmerkit ja kaikki muu. Uskon, että minulla on siihen kaikki ainekset. Stadion on vissiin myös aika tuuleton, joten voi olla mahis tehdä hyvää tulosta.

EM-menestys nosti itseluottamusta

Lampelan mukaan hypyn keskeiset elementit ovat kesän mittaan löytyneet paikoilleen, mutta parempaan on varaa.

– Kisoissa saan heilahduksen tulemaan hyvin ja pääsen seipään mukaan. Treeneissä olen saanut parempia maastalähtöjä ja teknisesti parempia hyppyjä kuin mitä kisoissa on tullut, ja juoksu on tänä kesänä kulkenut aika hyvin, joka on  iso tekijä, Lampelaa arvioi.

Iso asia oli myös onnistuminen EM-kisoissa.

– Se nosti itseluottamusta. Näytin itselleni, että kuulun tänne ja kuulun Euroopan parhaimmistoon, ja pystyn arvokisoissa tekemään hyvää tulosta enkä aina epäonnistu, Lampela sanoo.