Antti Ristanen juoksi 15-vuotiaiden SE:n Eläintarhan SM-kilpailuissa

Loimaan Leiskun Antti Ristanen juoksi Helsingissä Eläintarhan kentällä 15-vuotiaiden poikien 1500 metrin estejuoksun Suomen ennätyksen 4.18,76. Ajalla lohkesi Ristaselle myös 15-vuotiaiden Suomen mestaruus. Edellinen SE oli Tomi Lehdon kymmenen vuotta sitten juoksema 4.21,52. Poikien estekorkeus on 76,2 senttiä.

Ristaselle tarjosi lujan vastuksen Lahden Ahkeran Leo Rajaniemi, joka on juossut tänä kesänä saman ikäluokan SE:t 3000 metrillä ja 5000 metrillä. Rajaniemi tuli toiseksi ajalla 4.25,22. Ristanen karisti Rajaniemen kannoiltaan 200 metriä ennen maalia ja kamppailu ratkesi viimeistään viimeisellä vesiesteellä, jonka ylityksessä Ristanen onnistui paremmin. Ristanen tuuletti ennätystä ja voittoa railakkaasti jo parikymmentä metriä ennen maalia.

– Fiilikset ovat nyt todella hyvät. Loppukiri on ollut viime aikoina hukassa, mutta tänään se lähti oikein kunnolla, Ristanen iloitsi.

Ristanen veti juoksua kaksi ensimmäistä kierrosta ja Rajaniemi kolmannen kierroksen ennen Ristasen loppuriuhtaisua.

– Puhuimme ennen kisaa, että minä lähtisin alussa vetämään. Tiesin, että Suomen ennätykseen on mahdollisuudet, kun väliajat olivat hyviä. Lopussa onnistuin vielä kiristämään vauhtia. Esteiden ylitykset sujuivat mainiosti, Ristanen kertoi.

Ristanen juoksee sunnuntaina vielä 2000 metriä.

– Siinä on hurja taso, joten mitaleille pääseminen olisi kova juttu, Ristanen ennakoi.

Mestari Ristasta valmentaa entinen huippujuoksija Tino-Taneli Tanttu.

Noora Hukka juoksi kaikkien aikojen neljänneksi

Joensuun Katajan Noora Hukka voitti 15-vuotiaiden tyttöjen 1500 metrin estejuoksun ajalla 5.00,96. Se on ikäluokan Suomen kaikkien aikojen tilaston neljänneksi nopein aika. Toiseksi tulleen Hämeenlinnan Tarmon Venla Mennalan aika 5.02,94 on kaikkien aikojen tilaston kuudenneksi paras. Mestari Hukkaa valmentaa Kalevan kisojen estejuoksujen moninkertainen mitalisti Tuomo Lehtinen.

14-vuotiaiden tyttöjen 1500 metrin estejuoksun ykkönen oli Kauhajoen Karhun Ella Mettälä kaikkien aikojen tilaston kymmenenneksi parhaalla ajalla 5.11,97. 14-vuotiaiden poikien 1500 metrin estejuoksun voitti Mettälän seurakaveri Leevi Kiukkonen ajalla 4.53,47.

Launonen aitoi 300 metrillä huippuajan – Keinonen nousi lopussa mestariksi

Turun Urheiluliiton Alisa Launonen voitti 14-vuotiaiden tyttöjen 300 metrin aitajuoksun ajalla 43,53. Nopeammin tässä sarjassa ovat juosseet vain Viivi Lehikoinen ja Launonen itse. Erinomaiset ajat 44,36 ja 44,62 juoksivat myös toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet Espoon Tapioiden Olivia Kirjonen ja Lappeenrannan Urheilu-Miesten Salla Tarkiainen. Kirjonen on Suomen kaikkien aikojen tilastossa kahdeksantena.

15-vuotiaiden tyttöjen 300 metrin aitajuoksussa nähtiin dramatiikkaa. Äänekosken Urheilijoiden Peppi Soiluaho aloitti rajulla vauhdilla ja johti kilpailua vielä toiseksi viimeisellä aidalla, mutta kaatui toiseksi viimeisellä aitavälillä. Mestariksi nousi Raision Kuulan Elsa Keinonen ennätyksellään 44,93.

Helsingin IFK:n Matilda Levoranta nappasi hopean ajalla 46,37 ja kovia kokenut Soiluaho taisteli pronssille ajalla 46,50. Keinonen riemuitsi mestaruudesta.

– Ylitin vain yhden aidan oikea edellä, joka on parempi jalkani, ja loput aidat (9) vasemmalla jalalla. Aika (44,93) oli kyllä sellainen, johon ajattelinkin pystyväni. Happomatkat ovat minun matkojani, Keinonen sanoi.

Wesanko ja Mikkola poikien pitkien aitojen mestarit

Helsingin Kisa-Veikkojen Jussi Wesanko voitti kotiradallaan 15-vuotisten poikien 300 metrin aitajuoksun mestaruuden ennätyksellään 40,14. Hän raapaisi ennätyksestään 0,67 sekuntia, vaikka joutui sipsuttamana monelle aidalle. Aitakorkeus on 76,2 senttiä.

– Muuten juoksu oli optimaalinen ja vastustajat kirittivät hyvin. Sipsuttaminen on ollut viime aikoina yleinen ongelma, koska olen harjoitellut enimmäkseen korkeammilla aidoilla, Wesanko kertoi. –

Toiseksi aitoi Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Niilo Hämäläinen ajalla 40,52 ja kolmanneksi HKV:n Markus Waithaka ajalla 41,32.

14-vuotiaiden poikien 300 metrin aitajuoksun nopein oli Nakkilan Vireen Oliver Mikkola ajalla 42,52.

Ella Ylikoski heitti keihästä yli 50 metriä

Ulvila Sport Teamin Ella Ylikoski aloitti yleisurheilun harrastamisen puolitoista vuotta sitten. Viime vuonna Ylikoski saavutti 14-vuotiaiden tyttöjen keihäänheitossa SM-hopeaa ja tänään hän voitti saman lajin mestaruuden 15-vuotiaiden sarjassa tuloksella 50,56. Ylikosken sarja oli mainio: (48,38, 47,91, 49,30, 50,56, 48,52, 48,90).

Espoon Tapioiden Isabella Tuulari nakkasi hopealle tuloksella 45,01. Sarjassa heitetään 400 gramman keihästä. Ylikoski oli tyytyväinen, vaikka ei hätyytellyt ennätystään, joka on 52,88.

– Heitot olivat tänään tasoltaan keskivertoja, mutta mestaruus maistuu hyvältä, Ylikoski sanoi.

Ylikosken toinen laji on pesäpallo. Hän on saavuttanut SM-pronssin Porin Pesäkarhujen joukkueessa.

– Treenaan molempia lajeja tasaisesti ympäri vuoden, Ylikoski kertoi.

Keihäänheitossa Ylikoskea valmentaa Henri Rantaneva.

Vehkalahden Veikoille kultaa, hopeaa ja neljäs sija

Pesäpalloilija on myös 14-vuotiaiden tyttöjen keihäänheiton mestari Vehkalahden Veikkojen Emilia Muukka. Hän on voittanut D-tyttöjen SM-kullan Haminan Palloilijoiden joukkueessa. Tänään Muukka oli keihäänheiton ykkönen tuloksella 47,22. Hänen ennätyksensä on 47,56.

Toiseksi sijoittui Muukan seurakaveri Katariina Tasa tuloksella 44,37.

– Keihäänheitossa tavoitteeni ovat, että tekniikka pysyy hyvänä ja että paikat kestävät, Muukka sanoi.

Vehkalahden Veikot vei ylivoimaisesti joukkuekilpailun mestaruuden, mutta Muukan lisäksi joukkueen toinen jäsen ei ollut Tasa, vaan neljänneksi tuloksella 42,15 sijoittunut Minea Kontinen. Joukkuekilpailu käytiin kolmella ensimmäisellä heittokierroksella ja Kontisen tulos oli kolmen kierroksen jälkeen parempi kuin Tasan.

Taika Kuusela ylitti seipäällä 365

Forssan Salaman Taika Kuusela ylitti 15-vuotiaiden tyttöjen seiväshypyssä 365 kolmannella yrityksellä ja voitti mestaruuden. Vasa IS:n Ellen Andtfolk yritti kolme kertaa 365:stä, mutta ei päässyt yli ja sai tiukassa kilpailussa hopeaa tuloksella 360. Kuusela yritti vielä kolmasti korkeudesta 372, joka olisi ollut hänen ennätyksensä.

– Tulos 365 on hyvä, mutta mielelläni olisin tehnyt ennätykseni. Yksi yritys 372:sta olisi voinut onnistua, jos telineet olisivat olleet sopivalla etäisyydellä, Kuusela kertoi.

Kuuselaa valmentaa Olli-Pekka Hakala, jonka ennätys seiväshypyssä on tasan viisi metriä. Kuusela nimesi suosikikseen hallitsevan maailmanmestarin Nina Kennedyn.

Volmari Paananen poikien ykkönen keihäänheitossa

Tampereen Pyrinnön Volmari Paananen voitti 14-vuotiaiden poikien keihäänheiton tuloksella 57,38.

– Tavoitteena oli heittää yli 60 metriä. Tekniikka ei siihen aivan riittänyt, mutta olen kuitenkin tyytyväinen. Keihäs on päälajini, mutta myös moukari on minulle hyvä laji. Tavoitteeni on pärjätä kisoissa myös aikuisena, jutteli Lasse Paanasen valmentama Volmari Paananen.

Toiseksi sijoittui Juuan Urheilijoiden Aapo Ryynänen tuloksella 53,40 ja kolmanneksi Tampereen Pyrinnön Lauri Haverinen tuloksella 52,98.

15-vuotiaiden poikien keihäänheiton mestaruuden vei Kankaanpään Seudun Leiskun Eino Isometsä tuloksella 55,34.

3000 metrin ratakävelyssä nopeimman ajan 14.23,91 käveli Espoon Tapioiden Yrjänä Renvall. 15-vuotiaiden tyttöjen mestaruuden voitti 15.53,74 kävellyt vantaalaisen Kenttäurheilijat-58:n Hilma Larvala. Lähes yhtä hyvän ajan 15.55,53 käveli 14-vuotiaiden tyttöjen mestari Peppi Haaparanta Vihdin Viestistä.

(Jyrki Repola. Kuvat: Tero Turunen.)

 

LIVE-Tulospalvelu: https://live.tuloslista.com/15696#!#d2.8.2024