Joensuun Motonet GP: Naisten pika-aidat ja miesten keihäs odotetuimmat lajit

Reetta Hurskeelle ja Oliver Helanderille on tarjolla revanssin paikka yleisurheilun Joensuun Motonet GP:ssä lauantaina. Hurske kohtaa illan päättävässä naisten 100 metrin aitojen finaalissa häneltä 100 metrin aitojen Suomen ennätyksen vieneen Lotta Haralan.

– Toivon hyvää teknistä suoritusta. Jos se toteutuu, niin tuloskin on hyvä. Kisoja on ollut nyt paljon, ja jalka ei ehkä ole aivan herkimmillään. Tavoitteeni on juosta Pariisissa useampikin kisa, joten sitä varten on hyvä harjoitella kisaamista väsyneilläkin jaloilla, Hurske pohti.

– Ja tietysti haen voittoa Lotasta, niin kuin hän oli tuossa ennustanut, aituri lisäsi.

Harala juoksi Sveitsissä La Chaux de Fondsin alkuerissä vajaa viikko sitten SE:n 12,65. Finaalissa Hurske oli neljäs ja Harala viides samalla ajalla 12,69, joten olympialaisiin valmistautuvalta kaksikolta on Joensuussa lupa odottaa huippuvauhtia.

Suomen ennätyksen juostuaan Harala sai runsaasti onnitteluja ja kannustusviestejä.

– Pikkuhiljaa alan sisäistää, että ennätys on nyt minulla. Olen saanut paljon onnitteluja. Ihmiset ovat myötäeläneet mukanani, kun ovat tienneet pitkän polkuni, Harala kertoi iloisena.

– Täältä Joensuusta haen hyvää fiilistä juoksuuni. Kaikki on mennyt hyvin viime aikoina, eikä ole turhia kiputiloja kehossa. Reetan kanssa on tiedossa kova kisa.

Etelätalo kohtaa kotikentällään Helanderin

Joensuun Katajaa edustava Lassi Etelätalo palasi kaksi viikkoa sitten Vaasan Kalevan kisoissa mestariksi viimeisellä heitollaan, joka kantoi 84,67. Tulos on Etelätalon, 36, uran kolmanneksi paras. Sen jälkeen hän on viritellyt kuntoaan olympialaisiin kotioloissa.

– Pidin Kalevan kisojen jälkeen muutaman päivän lepotauon ja sitten tiukemman kahden viikon treenijakson, joka päättyy nyt tähän kisaan. Viime kisasta tuli pitkästä aikaa voitto Helanderista, katsotaan nyt kuinka huomenna. Hyvää teknistä tekemistä on täällä tavoitteena, josta jäisi hyvä tuntuma ja mielikuva kohti Pariisia, Etelätalo kertoi.

Etelätalo on kesän tärkeissä kisoissa ollut mainiossa iskussa, vaikka harjoituskausi ei mennyt ongelmitta. Rooman EM-kilpailuissa hän oli kuudes 82,80 kantaneella heitollaan.

Etelätalo asuu Helsingissä mutta on kotoisin Joensuusta ja kohtaa lauantaina kotikentällään Rooman EM-kisojen pronssimitalistin Oliver Helanderin, joka jäi Kalevan kisoissa kolmanneksi ja on sen jälkeen Etelätalon tapaan keskittynyt harjoitteluun.

– Kalevan kisojen tulos kertoi, että heitto alkoi näyttää huonolta ja perustreeniä tarvittaisiin. Pienen sairastelun takia jalat olivat menneet löysäksi. Tälläkin hetkellä on vielä pieni epävarmuus kunnosta, kesäkuun alussa EM-kisojen pronssille heittänyt Helander totesi vireestään.

Rooman heittoja, ja varmaan pitempiäkin, tarvitaan pian Pariisin olympianäyttömällä.

Illukalla ja Venäläisellä tasokkaat haastajat

Miesten 100 metrin suosikki on Lappeenrannassa keskiviikkona ajan 10,15 juossut Saint Vincentin Earl Simmonds. Häntä ja muita ulkomaisia nimiä ovat haastamassa Riku Illukka, vaihteeksi 100 metriä juokseva Samuel Purola, Santeri Örn ja Eino Vuori.

Miesten 400 metrillä Suomen mestari Juho Venäläinen on tasokkaassa seurassa, kun kisan tilastokärki on 44,97 tällä kaudella juossut Chidi Okezie Nigeriasta. Juoksussa ovat mukana myös Asseri Välimäki ja Samuel Purola. Venäläinen, 17, on tällä kaudella juossut ennätyksekseen 47,24.

Joe Waskom (2) ja Joonas Rinne taistelivat Lappeenrannan 1500 metrillä, nyt he ottavat jälleen yhteen Joensuun 800 metrillä.

Rinteellä ja Helanderilla tiedossa hyvät kisat

Joonas Rinne on hyvässä seurassa 800 metrillä. Mukana on Rinteen ohella neljä matkan alle 1.46:n juossutta urheilijaa ja lisäksi Lappeenrannan Motonet GP:n 1500 metriä voittanut Yhdysvaltain Joe Waskom, joka ei ole 800 metrillä juuri kilpailut.

Kuluvan kesän tilastoajoilla juoksun kärkinimet ovat 1.45,93 juossut Yhdysvaltain Sam Ellis ja 1.45.97 juossut Kenian Collins Kipruto. Rinteen ennätys on 1.45,88. Kansainvälisillä kentillä vauhdinpitäjänä kuntoutunut ja Rinteellekin Turussa 1500 metrin SE-ajan vauhdittanut Slovenian Žan Rudolf juoksee tällä kertaa oman kilpailunsa. Hänen ennätyksensä on kolmen vuoden takaa 1.45,15.

5000 metrillä Eemil Helander saa kilpakumppanikseen neljä kovan tason kansainvälistä nimeä, joista ennätyksen perusteella kovin on Australian David McNeill ajalla 13.12,82. Helanderilla on hyvät mahdollisuudet kokeilla oman ennätyksensä rikkomista, joka on viime vuonna juostu 13.40,15.

Pariisin olympialaisiin valittu Urho Kujanpää sekä Juho Alasaari ja Tommi Holttinen ovat seiväshypyn kärkinimet. Pituushypyssä viime ajat ennätysvireessä ollut Otto Pulkkinen sekä Joensuun oma hyppääjä Kalle Salminen kohtaavat Lappeenrannan GP:ssä voiton tuloksella 815 ponnistaneen Jamaikan Shown-D Thompsonin.

Kemppinen satasen kotimainen tähti, Uusimäki ja Pulkkinen haastavat Baasin ratakierroksella

Naisten 100 metrillä Suomen mestari ja olympialaisiin valittu Lotta Kemppinen saa rinnalleen pikaviestin jamaikalaisen olympiavoittajan Briana Williamsin, jonka kauden paras on 11,08.

Juoksussa ovat mukana myös Lappeenrannan GP:ssä 200 metriä voittanut Yhdysvaltain Lauren Rain James ja Britannian Neitsytsaaren Beyonce De Freitasin sekä kotimaan kärkinimiä Anniina Kortetmaan johdolla.

Naisten 400 metrin Suomen mestari Mette Baas saa ratakierroksella vastaan 400 metrin aitojen kotimaisen mestarin Hilla Uusimäen ja hyvävireisen Aino Pulkkisen, joka juoksee kauden toisen 400 metrin starttinsa.

Pariisin olympialaisten 3000 metrin estejuoksuun valmistautuva Ilona Mononen terävöittää estekuntoaan 1500 metrillä. Vastus on kova, kun mukana on peräti kuusi tänä kesänä tai aikaisemmin matkan alle 4.10:n juossutta kilpailijaa, kärkinimenä Australian Sarah Billings ajalla 3.59,59.

Monosen ennätys on vuosi sitten Joensuussa juostu 4.14,79.

Junnila korkeuskisan suosikki

Suomen ennätyksen 197 tällä kaudella ylittänyt Ella Junnila on naisten korkeuskilpailun suosikki. Häntä haastavat Liettuan Urtė Baikštytė sekä Heta Tuuri, jotka ovat tällä kaudella ylittäneet 192 ja 191. Tuuri teki pari viikkoa sitten Lempäälän hyppykarnevaaleilla hyviä yrityksiä korkeudesta 192.

Junnila hakee Joensuussa hyppyihinsä tehoja.

– Olen huono treeneissä, mutta kisoissa saan paremmin itsestäni irti. Se on tavoite täällä Joensuussakin. Tekniikka paranee kisatehojen myötä, Junnila kertoi.

Parasyleisurheilulajeissa Leo-Pekka Tähti, Esa-Pekka Mattila ja Henry Manni kelaavat 100 ja 400 metriä. Naisten ratakelaajien kärkinimi Joensuussa on Sini Paukkeri. Tuolikeihäässä ovat mukana Pasi Heikkilä ja Marjaana Heikkinen.

 

Joensuun Motonet GP 

Osallistujat

https://www.tilastopaja.info/listat/joensuu

Aikataulu ja pääsyliput:

https://www.motonetgp.fi/joensuu/aikataulu-ja-paasyliput/ 

Joensuun Motonet GP Ylen kanavilla 20.7.

Klo 18.00 Areena

Klo 19.10 TV2