Monoselta jättiyllätys EM-Rooman estejuoksussa – kuudes sija ja Suomen ennätys 9.23,28

Ilona Mononen oli aidon yllättynyt ja riemuissaan Rooman EM-kisojen 3000 metrin esteiden finaaliin jälkeen. Kuudes sija ja hyvä juoksu ei ollut yllätys, mutta Suomen ennätys 9.23,28 oli. Aiempi SE oli Sandra Erikssonin 9.24,70 vuodelta 2014.

– On kyllä aika uskomatonta. En odottanut tällaista, mutta pidin tätä mahdollisena, Mononen totesi.

Kisan aikana Stadio Olimpicolle rantautunut sade ei Monosen menoa häirinnyt. Viidessä estejuoksukilpailussaan aikaansa lähes 50 sekuntia parantanut juoksija on oppinut nopeasti estejuoksun niksit.

– Minusta sade on melkein paras juoksusää. Ja mitä tulee nikseihin, varmaan se on oma tila jokaisella esteellä ja se, että keskityn omaan kisaan pää kylmänä. Silleen se kai hoidetaan, Mononen totesi.

Mononen ei matkalla vilkuillut väliaikoja.

– En taaskaan keskittynyt kelloon. Sijoituksista juoksin ryhmän mukana ja lopussa otin irti kaiken mikä lähti. Nyt tunsin ennen viimeistä 400 metriä vähän happoja jaloissa. Tämä oli selvästi kovin estestartti, joka minulla urani aikana ollut.

Pariisin olympiaraja jäi lähelle – Protesti ja vastaprotesti.

Mestariksi juoksi Ranskan Alice Finot ajalla 9.16,22 ennen Saksan Gesa Felicitas Krausea (9.18,06) ja Iso-Britannian Elizabeth Birdia (9.18,39). Mestaruus tosin ehti vaihtua kertaalleen juoksijoiden maaliin tulon jälkeen, kun Saksan joukkue teki protestin siitä Finot oli vesiesteen jälkeen ottanut useita askelia radan vasemman puoleisen ratamerkinnän päälle, joka on vastoin sääntöjä.

EA:n sivuilla Krause nousi hetkeksi mestariksi ja putosi sitten takaisin hopealle, kun Ranskan vastaprotesti hyväksyttiin.

Huippujuoksulla Mononen sai otetta paikasta Pariisin olympialaisiin, vaikka olympiakisojen tulosraja 9.23,00 jäi niukasti rikkomatta.

– Kyllä tämä buustia uralle tuo. Olympiarajasta jäin vähän, mutta rankingpisteet nousevat tämän myötä. Se on seuraava ovi, jonka väliin jalkaa laitan, Mononen viittasi taistoon olympiapaikasta.

– Ehkä sitten tulee kovia startteja Timanttiliigaan tai muuta, mutta ekana juhlitaan tätä.

Monosen mukaan opittavaa estejuoksussa vielä riittää.

– Ja vaikka esteiden ylitykset eivät olleet täydellisiä, pystyin jatkamaan samalla vauhdilla enkä jäänyt polkemaan paikalleen.

Stadionilta jäi Monoselle mieleenpainuvia muistoja.

– Kuulin katsomosta yksittäisiä Ilona-huutoja. Radalle pääsyä odottaessamme iski taivaankokoinen salama, se loi tunnelmaa.