EM-Rooma: Suomalaisilla kiirettä pika-aidoissa, loikkapaikalla ja kuularingissä – Vanninen aloittaa ennätysjahdin

Reetta Hurske aloittaa EM-kisojen 100 metrin aitajuoksun lauantai-iltana suoraan välieristä. Lotta Haralalla on edessään alkuerät perjantaina kello 10.10.

Pika-aitojen Euroopan kärkiaikaa pitää hallussaan Sveitsin Ditaji Kambundji tuloksella 12,49, ja alle 12,80:n on juossut kuusi naista. Hurske ja Harala ovat ennakkotilastossa sijoilla 8 ja 10.

Hurskeella on tältä keväältä neljä starttia alla, joista paras aika on 12,85. Hyvä tilastoaika vie hänet suoraan välieriin.

– En ole miettinyt asiaa, koska minulla ei ollut vaihtoa, että olisin juossut alkuerissä, Hurske totesi Suomen EM-joukkueen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Alkuerissä olisi Hurskeen mukaan hyvätkin puolensa. Silloin pääsisi tutustumaan stadioniin ja näkisi call roomit ja muut. Mutta toisaalta siinä olisi myös mahdollisuus epäonnistua.

– Mutta ei se kauheasti muuta mitään. Olen asennoitunut siihen, että lauantai-iltana juostaan kovaa, aituri lupasi.

Viimeksi EM-kisoissa, jotka käytiin syksymmällä, finaaliin vaadittiin aikavertailussa tulos 12,79.

– Veikkaan, ettei nyt tarvita yhtä kovaa aikaa, koska on vielä alkukausi. Eikä kovinta kärkeä lukuun ottamatta ole kauheasti väkeä, joka olisi tasaisesti kolkutellut alle 12,90:n aikoja. Uskon, että alle 12,90 ajalla voi päästä finaaliin.

Finaali on luonnollisesti Hurskeen tavoitteena. Kevään kilpailut ovat sujuneet hänen mielestään hyvin.

–  Ei mitään järjetöntä tykitystä, mutta kaikissa juoksuissani on ollut jotain hyvää. Startitkin ovat olleet ihan kohtuullisia. Toivotaan, että kaikki menee kohdilleen lauantaina, Hurske kertoi.

Lotta Harala: Tilanteen pitäisi olla erinomainen ennen alkueriä

Harala avasi kautensa toukokuun alussa Espoossa huikeilla ajoilla 12,64 (myötätuulitulos) ja 12,89, kilpaili sitten tiheään tahtiin ja totesi Lahden Motonet GP:ssä, että kroppa on ollut tiukilla ja vaatii lepoa.

Onko palauttelu onnistunut?

– Nyt olen levännyt ja tehnyt tarvittavat toimenpiteet, että täällä olen ilman kiputiloja ja palautuneena. Jälkiviisaana ensimmäisen kisan jälkeen olisin voinut pitää enemmän taukoa ennen kuin lähden kilpailemaan tiiviisti, Harala pohti.

Juoksija kertoi jo aikaisemmin, että kun pääsee kilpailemaan uudella ja kovemmalla tasolla, keho ei ehdi palautua niin nopeasti ja voi tulla pientä vaivaa.

– Nyt tilanteen pitäisi olla erinomainen ennen alkueriä. Olen treenannut kaikkea muuta, mutta aitoja en ole juossut ollenkaan. Tällä mennään. En stressaa sitä, sillä juoksen muutenkin harvakseltaan aitaa.

Millä ajalla mennään finaaliin?

– Reetan kanssa meillä on samat ajatukset, että 12,8 ja jotain yläosia voisi olla sellainen aika, jolla voisi päästä finaaliin. Itselläni on siinä vaiheessa jo avaava ja luottamusta herättävä alkuerä takana. Alkuerästä saan hyvässä tapauksessa siistin ja vapauttavan juoksun ilman kolistelua ja muuta, pika-aituri kertoi.

Lakka hamuaa finaaliin ja samalla olympiarajaan 13,27

Pika-aiturit Elmo Lakka ja Santeri Kuusiniemi juoksevat alkuerät aamupäivällä perjantaina.

Lakka juoksi hyvän ja tasaisen hallikauden. EM-kisojen kenraalissaan Jyväskylän GP-kilpailussa hän painoi kotimaisen kärkiajan lukemiin 13,50 ja hakee Roomassa finaalipaikkaa.

– Kevään pari kisaa on ollut nousujohteista tekemistä. Viime ajat olen vain lepäillyt ja antanut kunnon nousta. Hyvällä fiiliksellä starttaan kohti loppuviikon kinkereitä, Lakka sanoi.

– Välieriin pitäisi mennä juoksemalla, jos ei mitenkään hölmöille. Voisi kuvitella, että finaaliin vaaditaan sellainen 13,3:n yläosia, mikä on 0,11 sekunnin päässä kauden parhaastani. Eiköhän se sieltä tule, eikä sekään ole vielä päätavoite, kyllä minä samalla olympiaraja 13,27 haluan.

Kuusiniemi: Keväällä rupesi napsumaan hyvin

Santeri Kuusiniemen viimeiset EM-kisoihin valmistavat kilpailut sujuivat mainiosti, kun hän juoksi molemmissa ennätyksensä 13,64 ja 13,58.

– Keväällä oli hyvä harjoitusleiri. Siellä rupesi napsumaan hyvin ja tuntui, että aloin saamaan itsestäni irti ja olen sitten pysynyt kovemmalla tasolla kuin aikaisemmin, Kuusiniemi totesi.

Noilla kahden edellisen kisan ajoillani ollaan EM-kisoissa 110 metrin aitojen välierissä.

– Oma hyvä juoksu, sillä välieriin. Totta kai tavoittelen finaalipaikkaa, mutta ensin täytyy päästä välieriin ja saada siellä huippuonnistuminen.

Saga Vanninen: Enkkaa lähden täältä Roomasta hakemaan

Saga Vanninen ei mieti häneen kohdistuvia menestysodotuksia. Talven Glasgow´n MM-hallien viisiottelun hopeamitalisti on kevään harjoitusrupeaman jälkeen valmis taistelemaan menestyksestä Rooman EM-kisojen seitsenottelussa.

Kevään onnistuneen harjoittelun jäljiltä viime vuonna oteltu oma ennätys 6391 pistettä (100 m aidat 13,50, korkeus 177, kuula 15,36, 200 m 24,32, pituus 602, keihäs 46,55 ja 800 m 2.18,67) sekä Pariisin olympiakisojen tulosraja 6480 pistettä ovat haarukassa, vaikka olympiakisojen 24 seitsenottelijan joukkoon Vanninen mahtuu myös rankingin kautta.

– Enkkaa lähden täältä Roomasta hakemaan, Vanninen linjasi tavoitettaan.

”Enkka” Rooman EM-kisojen seitsenottelussa Vanniselta tietäisi hyvin todennäköisesti myös Satu Ruotsalaisen 33-vuotıaan SE-tuloksen 6404 hautajaisia.

– Juoksua ja nopeutta olen pyrkinyt keväällä parantamaan. Kisassa kentällä pitäisi muistaa sellainen maltti, Vanninen totesi tulevasta ottelustaan.

Rooman ottelun suosikit ovat lajin supertähdet Belgian Nafissatou Thiam ja britti Katarina Johnson-Thompson, jotka normaalitasolle onnistuessaan ottavat kärkisijat, mutta sen jälkeen on tasaista. Kaksi vuotta sitten Münchenissä pronssille vaadittiin 6515 ja nelossijaan 6467 pistettä.

Loikkatrio taistelee finaalipaikoista

Kolmiloikkaajat Kristiina Mäkelä, Senni Salminen ja Jessica Kähärä ponnistavat EM-karsinnassa perjantaina aamupäivällä. Karsintaraja on 14.10.

Mäkelälle tilanne on enemmän kuin tuttu. Hän kilpailee EM-kisoissa viidettä kertaa, ja edellistä Münchenin kahden vuoden takaisista kisoista on plakkarissa hopeamitali.

Tältä keväällä Mäkelällä on hypättynä vain Ranskan Forbachin kisa, jossa hän ponnisti 13,99 ja rahtusen pidemmälle niukasti yliastutulla. Nyt tavoite on palata yli 14 metrin tuloksiin ja taistella finaalissa hyvistä sijoituksista.

– Tärkeintä on juoksun rentous, niin että 3–4 viimeistä askelta juoksen oikein ja siitä pääsen hyvin lankulle. Se tuo pitkät loikat, eli puristaminen pois, Mäkelä sanoi.

Kähärä ponnisti hallissa 13,58. Ulkoradoilla kauden paras on vajaat pari viikkoa sitten Malmön PM-areenalla syntynyt 13,04. Tuossa kilpailussa Kähärä venytti myös pari pitkää yliastuttua.

– Loikka on ollut vähän hakusessa. Tuntuu, että tekniikan kanssa on vähän vaikeaa, mutta monesti se on tullut kisojen kautta, Kähärä sanoi.

– Täällä tavoite on loikkia mahdollisimman pitkälle.

Mäkelän tapaan Salmisella on takanaan vain yksi ulkoratakilpailu. Hän venytti lyhyellä vauhdilla 13,99 Lahdessa ja kertoo kunnon olevan hyvä.

– Hallikaudella oli pieni vamma, jonka takia piti harjoitella vähän eri tavalla jonkin aikaa. Se teki hyvää. Olen elämäni kunnossa.

Salminen on Pariisin olympiarankingissa 26:s ja Mäkelä 32:s, eli viimeinen, joka on menossa sisään, joten onnistuminen Roomassa vahvistaisi kummankin asemia. Olympiakisojen tulosraja on 14,55.

Kuulanaiset etsivät kauden parhaita työntöjään

Senja Mäkitörmä, Eveliina Rouvali ja Emilia Kangas kilpailevat perjantaina aamutuimaan kuulantyönnön karsinnassa. Kisa alkaa kello 10.03. Karsintaraja on 18 metriä.

– Calling on yhdeksältä, ja tunti on hyvä varata matkoihin, joten varmaan aamulla seitsemän pintaan on lähtö, urheilijat suunnittelivat yhdessä kisapäivän aikatauluaan.

Mäkitörmä työnsi hallissa 17,65. Ulkoratakauden paras on 17,43.

– Ja kun on ennätys pohjalla tälle kesälle ihan hyvillä fiiliksillä lähden karsintaan. Viime kesä oli vähän heikompi tuloksellisesti, mutta nyt olen saanut käännettyä homman vähän parempaan suuntaan, Mäkitörmä sanoi.

– Jyväskylässä, jossa tuo 17,43 tuli, työnsin tosi tasaisen sarjan. Jos tuollaisia pystyn perjantaina työntämään, ei sillä kaukana finaalista ole.

Mitä arvelet finaaliin tarvittavan?

– Hyvä kysymys. 17,50 plus miinus joku kymmenen senttiä.

Rouvali työnsi viime vuonna ennätyksekseen 17,53. Kuluvan vuoden pisin työntö on kantanut 16,63. Tulostason tippumisen taustalla on keuhkoklamydia, joka puraisi tuntuvasti harjoitteluun. Nyt kunto on Rouvalin mukaan nousussa.

– Nyt on ollut nousujohteista. Kroppa on tuntunut hyvältä. Uskon olevani ainakin kesän parhaassa kunnossa, Rouvali sanoi.

Kangas työnsi talvella Tampereen SM-halleissa ennätyksensä 17,60. Ulkoradoilla on kevään mittaan mennyt 16,98.

– On mennyt paremmin koko ajan. Alkukesästä oli vähän hakemista, mutta nyt työntäminen on ollut aika varmaa. Pitää vain saada lantiota mukaan ja jaloilla nostoa, Kangas kuvasi teknistä haastettaan.