Kastelli juhli Hese-kisan finaalissa Ratinassa, Tesoman 5A toinen ja Langinkosken koulu 6D kolmas

Oululainen Kastellin koulun 6C-luokka juhli tiistaina Tampereella Ratinan stadionilla 20. kerran järjestetyn Hese-kisan voittoa. Luokanopettaja Juha Juopperi iloitsi etenkin siitä, että neljästä lajista joukkue voitti kolme ja oli kerran toinen.

– Erityisesti keihään voitto lämmittää. Sen heitto vaatii paljon tekniikkaa. Pituudessakin voitto oli lähellä. Harjoittelimme paljon näihin kisoihin huhtikuun alusta lähtien, Juopperi sanoi.

Kastellin vahvuus oli myös laajuus. Juopperi joutui vaihtamaan pitkään viestiin kaksi juoksijaa, koska kaksi loukkaantui pituushypyssä. Näin Linda Helppi ja Lotta Keränen saivat lisävastuuta.

Kastelli johti kilpailun ratkaissutta 12 x 400 metrin viestiä neljännestä osuudesta lähtien. Mikäli ennen viestiä toisena ollut Tesoman 5A olisi voittanut, olisi se noussut Kastellin ohi. Se oli lopulta kolmas viestissä, mutta piti helposti toisen sijansa kahdeksalla sijapisteellä.

Kolmanneksi sijoittui kotkalainen Langinkosken koulu 6D. Samaan pistemäärään 23 ylsi Ruokolahden koulu, mutta se oli viestissä heikompi, mikä ratkaisi pronssien kohtalon.

Hese-kisan finaalin mitalistien riemua.

Monen urheiluinnostus kodin perintöä

Juopperi sanoi joukkueen olleen hyvä sekoitus eri lajien urheilijoita. Neljän isä oli tunnettu urheilija, sillä Sisu Vakkurin isä Ville harrasti pikajuoksua urallaan. Marius Tarkin isä ja äiti sekä Akselin isä olivat huippukiekkoilijoita. Tuomas, Saija ja Joni kannustivat kotikatsomoissa.

Juopperi itse muisti olleensa nuorena vastaavassa kilpailussa mukana.

– Vuonna 1976 olin mukana. Silloin tämä tunnettiin Maitokannu-kisana, Juopperi sanoi.

Juopperi sanoi olleensa nyt viidennen kerran mukana tässä kilpailussa.

– Kolme kertaa olin mukana Pyynikin kentällä, tämä oli toinen kerta Ratinassa. Nyt tuli ensimmäinen voitto, Juopperi iloitsi.

Pyörälä pokkasi Kannustajapalkinnon

Kastellin koululaiset olivat muiden 20 joukkueen mukana piirittämässä Ilari Mettälää. Sometähti sai kuvansa satojen koululaisten kännyköihin.

– Oma aktiiviura liigajalkapalloilijana loppui muutama vuosi sitten nilkan murtumiseen tällä stadionilla. Nykyisin minulla on 180 000 seuraajaa Tik Tokissa sekä 70 000 Youtubessa. Keskityn lähinnä jalkapalloaiheisten videoiden tekemiseen, Mettälä sanoi.

Kastellin joukkueessa kilpailivat Väinö Haverinen, Linda Helppi, Hugo Hiltunen, Riina Huikuri, Anton Häkkinen, Saima Kallio-Koski, My Kangas, Silja Kerkelä, Lotta Keränen, Elli Kivijärvi, Lotta Lehari, Joonas Lehtonen, Iida Malinen, Ella Mäki, Ville Perälä, Akseli Pitkänen, Väinö Pohtila, Viljami Pyörälä, Daniel Rauma, Marius Tarkki, Sisu Vakkuri ja Saaga Vilppola.

Kannustajapalkinnon sai Pyörälä. Isä-Mika voitti muun muassa jääkiekon MM-kultaa 2019 MM-kisoissa.

Tesoma jälleen kärkikaartissa

Ratinassa oli paikalla myös SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto.

–  Näiden kisojen tavoite on lisätä yleisurheilun harrastamista kouluissa sekä tuoda laji kaikkien tietoisuuteen, Aalto sanoi.

Viime vuonna kilpailun voitti parhaalla mahdollisella pistemäärällä neljä Tesoman 6A-luokka. Nyt tamperelaisen Tesoman koulun luokat saivat sijat 2. ja 9.

Ruokolahden koulun liikunnanopettajat Jari ja Marjo Venäläinen kannustivat koulun joukkuetta, joka ylsi neljänneksi.

Jari ja Marjo Venäläinen kannustivat Ruokolahtea

Vuodesta 2006 lähtien Ruokolahden koulun liikunnanopettajina työskennelleet entiset huippu-urheilijat Jari ja Marjo Venäläinen kannustivat koulun 6. luokan 18 oppilasta hyviin suorituksiin.

– Luokan oppilaista kukaan ei ole harrastanut aiemmin yleisurheilua. He ovat enimmäkseen lentopallon tai salibandyn harrastajia. Kun tämän ottaa huomioon, niin jokainen sija pohjalta ylöspäin on plussaa, Marjo Venäläinen sanoi helteisellä Ratinan stadionilla.

Marjo Venäläinen (os. Piipponen), 52, voitti urallaan 1992-99 kaikkiaan 17 mitalia Kalevan kisoissa, niistä seitsemän oli mestaruuksia joko 800 tai 1500 metrillä. Jari Venäläinen juoksi samoja matkoja. Jarin ennätys 3.38,03 vuodelta 1989 olisi yhä kovaa valuuttaa SM-tasolla.

– Omia lapsia on kaksi, mutta he ovat paljon vanhempia kuin nämä täällä, Marjo sanoo.

Marjon mielestä Ruokolahti on vastaavissa koululaiskisoissa mukana kahdeksannen kerran, Jari muistaa seitsemän kertaa. Molempien mielestä kuudes sija on paras saavutus.

Ennen viimeistä lajia pitkää viestiä eli 12 x 400 metrin matkaa Ruokolahti oli kolmantena. Sukkulaviestissä sijoitus oli neljäs, pituushypyssä viides ja keihäänheitossa kuudes.

Päätösmatkan sijoitus oli kahdeksas. Näin sille tuli 23 sijoituspistettä, millä se jakoi kolmannen sijan. Se oli viestissä heikompi kuin kotkalainen Langinkosken koulu, mikä ratkaisi pronssien kohtalon.

Kese-kisa on 5.-6. luokkalaisille järjestettävä yleisurheilun joukkuekisa, jossa edetään piirikisoista finaaliin. Hese-kisat on osa Suomen Urheiluliiton ja Hesburgerin H-hetki koululiikuntaohjelmaa.