Team CapitalBoxin urheilijat Daniel Ståhl ja Armand Duplantis, Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen valottivat EM- ja olympiakesän näkymiä ja ottivat kantaa urheilijan elämään, sosiaaliseen mediaan ja monin muihin asioihin Suomen Urheiluliiton ja liiton pääyhteistyökumppani CapitalBoxin yhteisen tilaisuuden huipentaneessa paneelikeskustelussa Helsingissä keskiviikkona.
Tokion olympialaisissa 2021 ja viime kesän MM-kisoissa seiväshypyn ja kiekonheiton voittaneet Ståhl ja Duplantis odottavat tulevaa kesää ilman paineita. Duplantis tuli Helsinkiin liki suoraan Glasgow´n MM-halleista, jossa hän taivutti mestariksi 605:n ylityksellä.
– Olympialaiset on jokaisen yleisurheilijan suurin tavoite. Nyt sen kanssa minulla ei ole isoa stressiä, kun yksi olympiavoitto on jo taskussa, Duplantis kertoi.
– Sen sijaan pari viikkoa ennen Tokion kisoja stressi oli kovin mitä olen kokenut. Nyt henkinen paine ei ole niin suuri, Duplantis jatkoi.
MM- ja olympiavoittaja Ståhl ei ole koskaan voittanut Euroopan mestaruutta, mutta pakolla hän ei yritä sitä voittaa nytkään.
– Ei minun olen mikään pakko voittaa Euroopan mestaruutta. Nyt nautin urheilusta, Ståhl sanoi.
Jalkansa Tampereen SM-halleissa loukannut kolmiloikkaaja Senni Salminen kertoi kevään suunnitelmistaan. Hän on muuttanut Helsingistä takaisin Imatralle. Korvaava harjoittelu on ollut käynnissä jo hyvän tovin.
– Normaaliharjoittelun pariin pitäisi päästä 4–6 viikon kuluessa. Tällä hetkellä todella nautin urheilusta, Salminen iloitsi.
Erinomaisista kunnonajoituksistaan tunnettu Mäkelä sijoittui MM-hallikisojen kolmiloikassa pettymyksekseen vasta 12:nneksi. Kaksi vuotta sitten Mäkelä loikki EM-hopealle Suomen ennätyksellä 14,64. Hän rikkoi Salmisen edellisenä vuonna hyppäämän ennätyksen sentillä.
Siitä asiasta Salminen edelleen piikitteli Mäkelää pilke silmäkulmassa. ”Miksi ihmeessä hyppäsit vain sentin pidemmälle?”
Urheilijalle on tärkeintä rakastaa sitä mitä tekee
Seiväshypyn megatähti Armand Duplantis on mainio esikuva miljoonille nuorille ympäri maailman. Hän on nopea, vahva ja teknisesti taitava sekä luonteeltaan vaatimaton ja ystävällinen. Duplantis korostaa olevansa aina oma itsensä.
– Ryhdy seiväshyppääjäksi, jos pelkäät korkeita paikkoja. Toivottavasti innostan ihmisiä kokeilemaan seiväshyppyä. Seiväshyppy on hullu mutta hauska laji. On huikeaa liitää korkealla ilmassa kohti pilviä, Duplantis hehkutti.
Ruotsalainen hyppäsi viime viikolla hallissa maailmanmestariksi tuloksella 605.
– Hallikausi oli ihan ”all right”, mutta ei mikään mahtava. Lähden ulkoratakauteen nälkäisempänä kuin koskaan ja haluan hypätä ehdottomasti paremmin kuin hallikaudella. Tavoitteeni ovat EM-kulta, olympiakulta ja maailmanennätys.
Ståhlilla kiireinen alkukesä kiekkoringissä
Daniel Ståhl aloittaa kautensa Timanttiliigan kilpailussa Marokossa 19. toukokuuta. Sen jälkeen hän aikoo kilpailla viisi kertaa ennen kesäkuun alussa Roomassa pidettäviä EM-kilpailuja.
– Kauden päätavoitteeni on olympiakulta Pariisissa elokuussa. Jos pärjään myös EM-kisoissa, se on vain bonusta, Ståhl kertoi.
Ståhl aikoo heittää elokuun lopussa peräkkäisinä päivinä Timanttiliigassa Roomassa ja tietenkin Suomi-Ruotsi-maaottelussa Helsingissä.
– Viime vuosi oli suuri vuosi. Nyt nautin urheilusta enemmän ja olen rennompi kuin koskaan aikaisemmin.
Ståhl on hallitseva olympiavoittaja, kaksinkertainen maailmanmestari sekä MM- ja EM-hopeamitalisti. Vuonna 2017 hän hävisi MM-kullan katkerasti kahden sentin erolla. Ståhl on heittänyt kiekkoa yli 70 metriä peräti 16 kilpailussa. Hän on ennätyksellään 71,86 maailman kaikkien aikojen tilastossa jaetulla neljännellä sijalla.
– Minun ei enää tarvitse näyttää tai todistaa mitään eikä ole pakko voittaa kultamitalia.
Tiimit, tukiverkostot ja sponsorit elintärkeitä
Urheilijat korostivat tiimin ja tukiverkoston sekä sponsoreiden merkitystä.
– Tiimi ja sponsorit mahdollistivat keskittymisen tärkeimpään eli urheilemiseen. Tehtävänsä osaava tiimi vähentää urheilijan stressiä ja hän voi keskittyä olennaiseen, Duplantis tiivisti.
– Olen joutunut kulkemaan pitkän tien löytääkseni ympärilleni oikeat ammattilaiset. Valmentaja on erittäin tärkeä henkilö, joka jakaa urheilijan kanssa ilot ja murheet. Lisäksi minulla on henkinen valmentaja, fysioterapeutti, ravintoterapeutti sekä lepäämisen ja nukkumisen asiantuntijat. Alussa tärkeimmät sponsorit olivat omat vanhempani. Tiimi ja tukijaverkosto on sen jälkeen laajentunut, ja olemme kaikki yhtä suurta perhettä, Mäkelä kuvaili.
– Tiimi on erittäin tärkeä. Matkustan kisoissa ympäri maailmaa ja voin keskittyä tekemään parhaani urheilussa, Ståhl sanoi.
– Tukiverkoston ja tiimien rakentaminen vie paljon aikaa. Tärkeää on, että henkilökemiat toimivat, Salminen totesi.
Team CapitalBoxilla media- ja kumppanipäivä Helsingissä
Team CapitalBoxin media- ja kumppanipäivä Helsingissä oli osa vuonna 2021 alkanutta CapitalBoxin ja Suomen Urheiluliiton yhteistyötä.
– Team CapitalBox on meidän ja SUL:n yhteistyön ilmentymä ja asia, johon se personoituu, CapitalBoxin Suomen markkinoinnista vastaava Carita Kari.
– Me haluamme tukea suomalaista urheilua ja tuoda esiin, kuinka huippu-urheilun ja yrittäjyyden välillä on meidän mielestämme paljon yhteisiä arvoja. Hienoa, että olemme löytäneen yhteistyötavan, jossa tuo konkretisoituu.
Päivän mittaan Team CapitalBoxin urheilijat osallistuivat promokuvauksiin, mediatilaisuuteen, CapitalBoxin kumppanitapaamiseen ja paneelikeskusteluun.
– Kumppanille ja muille vieraille haluttiin tuoda esiin yrittäjäasennetta. Siitä meillä olivat kertomassa Anne Kukkohovi ja Jari Porttila, Kari totesi.