Yleisurheilijat ry on koonnut jäsenistölleen laajan tietopankin, joka on suunnattu erityisesti ammattilaisuuteen tähtääville nuorille urheilijoille. Tarjolla on tietoa aiheista urheilijayrittäjyys ja ammattiurheilijan talous, urheilijabrändit ja sosiaalinen media, yhteistyökumppanuudet, managerit, asiantuntijapalvelut, akatemiat ja kaksoisura sekä kilpaileminen ja kilpailujärjestäjien kanssa toimiminen.
Tietopankki on avoin järjestön jäsenille. Yhdistys muutti vuoden 2023 lopussa jäsenkriteerejään siten, että jäseneksi pääsee viimeisen viiden vuoden aikana 9 pisteen tuloksen tehnyt yleisurheilija. Tarkemmat jäsenkriteerit -ja ehdot (ml. jäsenmaksu) löytyvät täältä
Koukkula: ”Ettei nuoren tarvitsi keksiä pyörää uudelleen”
Mikä kannusti tietopankin tekoon?
– Haluttiin vaikuttaa siihen, että ammattilaisuuteen liittyvät asiat olisivat nuorelle urheilijalle helpommin lähestyttäviä ja helpommin sisäistettävissä. Näin urheilija voisi käyttää vähemmän aikaa näiden asioiden liikkeelle laittamiseen ja keskittyä täysipainoisemmin urheiluun, sanoo materiaalin koostanut Yleisurheilijat ry:n entinen toiminnanjohtaja Tuomas Rouvali.
Järjestön puheenjohtaja, kolmiloikkaaja Topias Koukkula on samaa mieltä.
– Taustana tietopankin kokoamisessa oli ajatus, ettei nuoren tarvitsi keksiä pyörää uudelleen tällaisista asioista kuin vaikka yhteistyökumppaneiden haku ja someen liittyvät asiat, Koukkula sanoo.
– Tietopankki sisältää hyvää yleistä tietoa ja kokoavaa ohjeistoa, mistä löytyy lisätietoa. Jos minulla olisi ollut tällainen käytössä 20-vuotiaana, yleisurheilijan uran rakentaminen olisi ollut huomattavasti mutkattomampaa.
Rouvali: Rahastojen käyttö kannattaa sisäistää heti alusta pitäen
Rouvali korostaa, että nuoren urheilijan on hyvä sisäistää jo varhain varsinkin talouteen ja yhteistyökumppanuuksiin liittyvät asiat.
– Nyt kun puhutaan paljon urheilijayrittäjyydestä ja rahastoista, korostaisin sitä, että rahastojen käyttö kannattaa sisäistää heti alusta pitäen. Rahastojen käytöllä pärjää pitkälle, mutta jos yritys ja sitä kautta oman talouden optimointi kiinnostaa, niin aika aikaisin yritys kannattaa perustaa, Rouvali sanoo.
– Yhteistyökumppanuuksiakin on hyvä tehdä jollakin tasolla uran alusta asti. Jos myöhemmin tulee menestystä, se palkitsee, jos on jollakin tapaa luotua pohjaa kumppanuuksille ja edustavan näköinen some.
Lue lisää tietopankista:
https://www.yleisurheilijatry.fi/ammattilaisuuteen-tietopankki/
Yleisurheilijat ry:n nettisivut: