Urheilu-ura voi päättyä monella tapaa. Kymmenottelija Juuso Hassin ystävät varmistivat, että Hassin ura päättyi tyylillä ja hyvässä seurassa. He varasivat Eetu Kankaan johdolla Lempäälän Jokamiehen seitsenotteluun Hassille oman erän ja tulivat siihen joukolla mukaan.
– Aivan puskista tämä tuli. Eetu Kangas ehdotti, että hän tulisi hakemaan minut kotoa aamulla ja sitten mennään ottelemaan, mutta mukaan tulikin sitten vähän enemmän porukkaa, Hassi kertaili Hakkarin kentällä Lempäälässä.
Kankaan mukaan idea sai alkunsa jo alkukesällä.
– Idea lähti Tampereen alueotteluista, kun hahmottui, ettei Juuso välttämättä pääse Kalevan kisoihin, koska hänen vaimonsa laskettu aika oli niin lähellä kisoja. Aloin siksi kysellä jo kesän alussa näiden kisojen järjestäjiltä, olisiko täällä meillä erää, johon voitaisiin tulla kisailemaan ja se olisi samalla Juuson viimeinen ottelu, Kangas kertoo.
– Juuson puolisolta kysyin, ketä Juuso voisi haluta paikalle ja hyvällä osallistumisprosentilla kaikki sitten tulivatkin paikalle.
Rennolla meiningillä joukko vei seitsenottelun läpi ja Hassi kirjasi moniottelu-uransa päätöskilpailusta 6225 pistettä.
– Mukava tapahtuma ja kiva otella, kun olen aiempina vuosina ollut täällä toimitsijana, Hassi totesi.
Hassin sarja Lempäälässä oli seuraava: 100 m aitajuoksu 14,38, korkeushyppy 170, kuulantyöntö (4 kg) 17,37, 200 m 24,89, pituushyppy 628, keihäänheitto (600 g) 50,85, 800 m 2.28,30.
Hassin kymmenottelu-uran luvut ovat vaikuttavaa luettavaa. Juniorivuodet mukaan lukien Hassi starttasi kymmenotteluun 58 kertaa ja vei niistä loppuun asti 54 ottelua. Kalevan kisoissa Hassi otteli 12 kertaa, voitti mestaruuden viidesti ja kokosi yhteensä kymmenen mitalia. Hallissa seitsenottelun Suomen mestariksi Hassi otteli kolmesti.
Ennätyspisteensä 7734 Hassi kokosi Oulun Kalevan kisoissa vuonna 2016 ja uran kansainvälinen huipennus oli Universiadien hopeamitali Taipein helteessä pistein 7566.
– Olen kiitollinen, että olen päässyt terveenä tekemään noin pitkän ja hienon uran. Silloin joskus, kun aloittelin, en osannut ajatella, että noin hyvin kävisi. Nuorena mietin, että olisi hienoa, jos voittaisi Suomen mestaruuden, Hassi kertoo.
Uransa huippuhetkeä Hassin ei tarvitse miettiä pitkään.
– Se on Universiadien hopeamitali. Se oli onnistunut reissu ja iso kisatapahtuma, johon minulla oli useamman vuoden tähtäin. Tiesin alun perin, että jos siellä onnistun, minulla on mahdollisuudet saada mitali, Hassi tuumii.
Vahvan muistijäljen Hassille jätti myös uran ensimmäinen miesten Suomen mestaruus Oulussa.
– Tein silloin otteluennätykseni ja oli tiukka kamppailu Elmo Savolan kanssa. Siinä oli vielä edeltäviltä vuosilta kolmen hopean putki. Oli kova nälkä voittaa.
Moniottelut Hassi valitsi lajikseen jo varhain.
– Ensimmäisissä SM-kisoissa 14-vuotiaana huomasin, että ottelu on minun juttuni, vaikken silloin vielä pärjännyt. 15-vuotiaana, kun voitin ensimmäisen Suomen mestaruuden, huomasin, että minulle on hyvä asia, kun otteluun tulee lajeja lisää.
Moniottelu luisti, kun taustalla oli monipuolinen lapsuus- ja juniorivuosien pohja.
– Isosisko pelasi lentopalloa ja veli yleisurheili, joten siinä tuli treenailtua ja tehtyä kaikkia lajeja tosi monipuolisesti. Juniorina olin mukana myös jääkiekossa ja jalkapallossa, Hassi kertoo.
Apu uralla eteenpäin löytyi perhepiiristä, kun isä Jaakko Hassi kouluttautui valmentajaksi.
– Silloin siinä ei ollut ketään, joka olisi lähtenyt valmentamaan, Hassi muistelee isän ratkaisua.
Sittemmin Hassia ovat valmentaneet veli Lauri Hassi, Jari Olli ja Matti Liimatainen. Hassi kiittelee myös useilta yksittäisten lajien valmentajilta saatua apua, niin urheilulukiossa Tampereella, kun sittemmin Jyväskylässä, jossa Hassi opiskeli matematiikan opettajaksi.
– Lukion jälkeen kävin armeijan ja siirryin Jyväskylään, jossa veli opiskeli valmennus- ja testausoppia. Hän otti koppia valmennuksesta, ensin yhdessä isän kanssa ja sitten yksin. Opintojen loppuvaiheessa haettiin vielä Jari Ollilta vähän erilaista näkökulmaa valmennukseen, Hassi kertoo.
Pari viime vuotta, kun Hassi on asunut Tampereella, harjoituksia on katsonut Matti Liimatainen.
Hassin vahvuus kymmenottelijana on ollut tasaisuus ja hyvät kilpailijanominaisuudet. Hassi muistelee, että lähimmäksi huippuonnistumista kaikissa lajeissa yhden ottelun aikana, hän pääsi alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa vuonna 2011, kun hän kokosi 18-vuotiaana 7400 pistettä.
– Se oli onnistunut ottelu, tuliko siinä peräti seitsemän lajiennätystä ja otteluennätys, Hassi muistelee.
Vahva muistijälki jäi myös Oulun Kalevan kisojen ennätysottelusta. Hassi muistelee, ettei silloinkaan jäänyt järin kauas yksittäisten lajien silloisten ennätysten yhteispistemäärästä, joka oli 7900 pisteen luokkaa.
– Ajattelin kuitenkin vielä ihan viimeisinä vuosina, että tässä on hyvin saumaa tehdä otteluennätys, kun lajiennätykset paranivat ja ominaisuudet menivät eteenpäin, mutta en saanut enää tehtyä niin tasaista ottelua, Hassi sanoo.
Juuso Hassin kymmenottelut Excel-tiedostona