Vehmaat ennätysvedossa Jerusalemissa: Rasmus aitoi SE-ajalla EM-hopeaa, Kasperi ponnisti ennätyksellään neljänneksi

Rasmus Vehmaa avasi Suomen joukkueen mitalitilin alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa Jerusalemissa. Vehmaa kiiti miesten 110 metrin aitajuoksun finaalissa toiseksi ikäluokan Suomen ennätyksellä 13,23.

Vehmaa kolhi finaalissa kahta aitaa, mutta se ei kaatanut mitalitaistoa eikä SE:tä. Myös aiempi SE 13,30 oli Vehmaan nimissä ja juostu tänä kesänä.

– Finaalista en hirveästi muista, mutta minusta tuntui, että lähtö oli hyvä ja varma. Se on alkukesään verrattuna saatu kondikseen. Sinne viidennelle, kuudennelle aidalle juoksu tuli hyvin, mutta sitten kuudetta aitaa taisin kolhaista ja siinä vauhti tyssäsi. Yritin sitten vielä saada rytmiä takaisin, mutta törmäsin vielä yhteen aitaan, Vehmaa kertaili.

Kolhuista huolimatta Vehmaa juoksi saman ajan 13,23 kuin välierissä, jossa se syntyi 3,4 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötätuulessa, kun sitä finaalissa oli 1,2 metriä sekunnissa.

– Ne kolhut jää silleen mietityttämään, mutta se oli kolmas juoksu parin päivän sisään. Onneksi sillä irtosi tuollainen mitali, Vehmaa sanoo.

Kärkikaksikolla tasainen taisto finaaliin asti

Jerusalemin pika-aitojen kärkitaisto oli alusta loppuun Vehmaan ja tilastosuosikkina kilpailuun tulleen Itävallan Enzo Diesslin välinen taisto. Finaalissa Diessl vei voiton ajalla 13,12. Pronssimitalin aitoi ikäluokan Portugalin ennätyksen 13,29 juossut Sisino Ambriz.

Vehmaalla on ollut pientä haastetta oikean takareiden kanssa, mikä toi pientä huolta myös finaalijuoksuun.

– Se oli herkillä, kun tuli näin tiuhaan tahtiin kolme juoksua, Vehmaa sanoi.

Vehmaan ohella suomalaisista ovat alle 20-vuotiaiden EM-tasolla 110 metrin aitajuoksussa mitaleille yltäneet Euroopan mestareiksi vuosina 1977 ja 1989 juosseet Arto Bryggare ja Antti Haapakoski.

Niskala juoksi välierissä kauden parhaansa

Naisten 100 metrin aitajuoksussa Essi Niskala oli välieränsä kahdeksas kauden parhaalla ajallaan 13,70, joka jää sekunnin sadasosan hänen ennätyksestään. Alkuerissä Niskala juoksi 2,4 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötätuulessa 13,47.

Siiri Siirtolan kohtalona välierissä oli hylkääminen vilppilähdön takia.

Kasperi Vehmaa: ”Finaali oli just niin kova kuin ajattelinkin”

Pituushyppääjä Kasperi Vehmaa löysi alle Jerusalemissa ennätysvireen, jota hän karsinnan jälkeen jo ennusti.

Vehmaa avasi Suomen joukkueen pistetilin neljännellä sijalla ja omalla ennätyksellä 784. Ennätystään Vehmaa petrasi yhdeksällä sentillä.

– Finaali oli just niin kova kuin ajattelinkin, eli liki kahdeksaa metriä vaadittiin mitaleille. Itse en ihan täysin nappihyppyä saanut, Vehmaa kertaili.

Mestaruuden voitti 823 ponnistanut tilastosuosikki Italian Mattia Furlani. Istanbulin EM-hallissa talvella neljänneksi ponkaissut Bulgarian Bozhidar Sarâboyukov oli toinen ennätyksellään 822 ja Ukrainan Nikita Masljuk kolmas tuloksella 797.

Vehmaa: ”Neljäs sija ei harmita”

Vehmaa ponnisti ensimmäisellään 769, jolla hän tarrasi kiinni mitalitaistoon ja venytti sitten kaksi pisintä hyppyään kahdella viimeisellä kierroksella. Ne kantoivat 784 ja 774.

– Kahdella viimeisellä hypyllä sain asiat parhaiten loksahtamaan kohdalleen. Ne olivat hyppyinä kokonaisvaltaisempia, eli ei tullut epätasapainoa eri osa-alueiden välillä, Vehmaa arvioi.

Vehmaa arveli, että nappihypyllä hänellä olisi ollut mahdollisuus taistella mitalista Masljukin kanssa. Ukrainalainen vei pronssin kilpailun ainoalla onnistuneella hypyllään.

– Neljäs sija ei harmita. Tuo oli ookoo tulos ja aika paljon olisi pitänyt parantaa mitaliin, mutta olisi siihen ollut mahdollisuuksia. Nyt sitä ei tullut, mutta katsotaan sitten ensi kerralla, Vehmaa totesi.

Neljäs sija oli Petri Ruotsalaisen valmentaman ja Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustavan Vehmaan, 18, uran toinen mitali kansainvälisistä arvokilpailuista. Hän oli neljäs myös viime vuonna Jerusalemissa käydyissä alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa.

Laurila työnsi kuudenneksi, Suominen heitti seitsemännen sijan

Minttu Laurila työnsi kuudenneksi Jerusalemin naisten kuulakisassa tuloksella 14,86, joka sivuaa hänen uransa toiseksi parasta kilpailutulosta. Oma ennätyskään ei jäänyt kauas. Se on 14,98, jonka Laurila työnsi Turussa heinäkuun puolivälissä.

EM-kisojen finaalissa Laurila teki tasaista jälkeä. Hänen tulossarjansa oli 14,28, 14,75, 14,64, 14,07, 14,51 ja 14,86.

Naisten kuulantyönnön voitti Saksan Nina Chioma Ndubuisi, joka työnsi 17,97.

Juho Suominen sijoittui miesten kiekonheiton finaalissa seitsemänneksi ennätyksellään 57,76. Suomisen aiempi ennätys oli 56,84. Suomisen parhaat heitot olivat finaalin neljä viimeistä, jotka kantoivat 55,58, 55,39, 57,76 ja 56,80.

Suomisen pistesija ei tullut helposti. Karsinnassa hänen pisin heittonsa mitattiin väärin ja Suominen nousi finaalin protestien jälkeen.

Mestariksi heitti Ukrainan Myhailo Brudin ikäluokan maailman tämän kesän kärkituloksella 66,58.