Silja Kososen kakkossija naisten moukarinheitossa oli Suomen parasta antia Euroopan joukkuemestaruuskisojen ensimmäisenä päivänä Puolan Chorzówissa. Kolmipäiväisen joukkuemestaruuskisan ensimmäisen päivän jälkeen Suomi on 16 maan joukossa sijalla yhdeksän.
Suomi sai myös tukun sijoituksia 10 parhaan joukkoon ja hyville pisteille: Eveliina Rouvali oli naisten kuulassa kuudes, Aaron Davidila miesten kolmiloikassa ja Camilla Richardsson naisten 5000 metrillä sijoittuivat seitsemänsiksi, Salla Sipponen oli kahdeksas naisten kiekossa ja Topi Raitanen sijoittui kymmenenneksi miesten estejuoksussa. Suomen lupaavaa sijoitusta avitti myös se, että urheilijat välttyivät jäännöspisteiltä.
Kokonaiskilpailun johdossa on Italia 141 pisteellä. Tilanne ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen: 1) Italia 141 pistettä, 2) Iso-Britannia 131,5, 3) Puola 127, 4) Hollanti 125, 5) Saksa 121,5, 6) Portugali 117,5, 7) Ranska 99, 8) Espanja 97, 9) Suomi 94, 10) Ruotsi 91, 11) Sveitsi 89, 12) Norja 88, 13) Belgia 88, 14) Tshekki 77,50, 15) Kreikka 73, 16) Turkki 71.
Kosonen: ”Ei ollut helppoa”
Silja Kosonen heitti parhaallaan 72,34 ja toiseksi parhaallaan 71,75, kun Italian Sara Fantini vei voiton tuloksella 73,26.
– Ei ollut aluksi ihan helppoa. Jalat eivät tuntuneet ihan parhaalta tänään. Siihen tosin vaikutti sekin, että kun on nuorten EM-kisat tulossa, on pakko treenatakin välissä. Tein aika kovaa punttitreeniä ennen kuin läksin tänne ja jalat olivat vähän jumissa, Kosonen sanoi.
– Sain kuitenkin tsempattua aika hyvin. Ja luojan kiitos satoi vettä, sillä rinki parani tosi paljon. Me nautittiin Ruotsin Grete Ahlbergin kanssa, näin pohjoismaalaisittain, kun muut olivat siellä sateen suojassa.
Kososelle kilpailu oli neljäs kahden viikon sisään. Sydänkesän kilpailuissa alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin valmistautuva Kosonen on loistovireessä. Ennen Chorzówin kilpailua Kosonen, 20, heitti Tammelassa 22-vuotiaiden SE:n 73,50, Turun PNG:ssä 72,56 ja kohensi Kuortane Gamesissa 22-vuotiaiden SE:n lukemiin 73,78.
Rouvali rikkoi jälleen 17 metriä ja oli kuudes
Eveliina Rouvali sijoittui kuulantyönnössä kuudenneksi tuloksella 17,08. Rouvali työnsi yli 17 metrin jo kolmannessa kilpailussa tänä kesänä.
– Kaksi ensimmäistä työntöä olivat hyvin. Oli sellainen tunne, että voisi lentää pidemmälle, mutta hyydyin vähän lopussa. Oli aika pitkä kilpailu, Rouvali sanoi.
Rouvalin ennätys on 17,53, joka syntyi toukokuun lopussa PM-kisoissa Kööpenhaminassa ja 17 metriä rikkoutui hiljattain myös Göteborgissa, jossa kuula lensi lukemiin 17,07.
Chorzówin kilpailu pitkittyi, kun se jouduttiin aloittamaan uudelleen mittalaitteen teknisen vian vuoksi. Ennen uudelleen aloittamista Rouvalille mitattiin 17,60 kantanut työntö.
– Luulen, että laite näytti metrin verran väärin. Se minun työntö oli joku 16,60, Rouvali sanoi.
Voittoon kilpailussa työnsi Portugalin Auriol Dongmo tuloksella 19,07.
Baas harmitteli tukkoisuutta, Bol 49,82
Mette Baas juoksi naisten 400 metrin B-erässä neljänneksi ajalla 52,87. Baas on tällä kaudella juossut matkan 52,65 Motonet GP:ssä Jyväskylässä. Oma ennätys on viime kesänä Malmössä syntynyt 52,51. Erän voitti Norjan Henriette Jäger ennätyksellään 51,66.
– Ei kovin hyvä juoksu. Tuntui, että kaikki paikat olivat tukossa. Juoksu ei oikein lähtenyt mihinkään, ihmetteli tukkoista virettä, johon osasyy saattoi olla hellesää.
Baasin urakka Puolassa jatkuu vielä 4 x 400 metrin viestissä sunnuntaina.
EM-joukkuekilpailun 400 metrin A-erässä juostiin huippuvauhtia, kun viime kesänä Münchenissä kolme Euroopan mestaruutta voittanut Femke Bol vei voiton kisaennätyksellä 49,82. Puola Natalia Kaczmarek oli toinen ajalla 50,34.
Kaasalainen kärkiaikaan, Ingvaldsen 44,88
Viljami Kaasalainen oli miesten 400 metrillä B-erän viides kesän kotimaisella kärkiajalla 46,88, joka ei juoksijaa tyydyttänyt. A- ja B-erän kokonaiskilpailussa Kaasalainen sijoittui 13:nneksi.
– Se oli sitä samaa mitä kaikki muutkin kisat tänä kesänä. Odotin, että nyt olisi napsahtanut, mutta se ei vielä tullut. Nopeus on kunnossa, ja testit kertovat hyvää. Viime kesänäkin kesti 6-7 juoksua ennen kuin se aika sieltä tuli ja sitten putosi seitsemän sekunnin kymmenystä, Kaasalainen sanoi.
B-erän voitti Italia Lorenzo Benati ajalla 45,53 ja A-erän Norja Håvard Bentdal Ingvaldsen kisaennätyksellä 44,88. Aika jäi vain kaksi sekunnin sadasosaa Norjan ennätyksestä, jonka Ingvaldsen juoksi hiljattain Oslon Bisletillä.
Richardsson seitsemäs kesän kärkiajalla: ”Kulutin liikaa energiaa paikan hakemiseen”
Camilla Richardsson juoksi 5000 metrillä seitsemänneksi kauden kotimaisella kärkiajalla 15.34,74. Voiton vei Italian Nadia Battocletti ajalla 15.25,09.
Kilpailun luonne oli varsin selkeä, kun iso ja tiivis pääryhmä taittoi matkaa noin 15.30–15.40:n vauhdilla. Battocletti hallitsi lopulta juoksua vahvalla viimeisen kierroksen vedollaan.
Richardsson juoksi viime viikolla Kuortane Gamesin 3000 metrillä toiseksi ajalla 9.03,30. Se oli hänelle paluu Ranskan Pacessa sattuneen haverin jälkeen. Kilpailussa Richardsson oli mukana rytäkässä, jossa useita juoksijoita kaatui ja hän keskeytti kilpailun.
– Sen Pariisin kisan jälkeen minulla oli vähän huono viikko, mutta tämä viikko on mennyt hyvin, ja minulla oli normi olo ennen kisaa. Viimeistelytreenikin oli hyvä, mutta juoksu oli hidas ja käytin liikaa energia hyvän paikan löytämiseen. Kun viimeinen kierros lähti, jaloissa ei ollut enää mitään voimaa, Richardsson sanoi.
– Se oli sellainen juoksu, mutta tiedän olevani hyvässä kunnossa. Olisin nytkin pystynyt parempaan aikaan, jos alkuvauhti olisi ollut kovempi.
Rinne: ”Kamppailu sisäradan paikasta söi voimia”
Joonas Rinne juoksi 800 metrin A-erässä kahdeksanneksi ajalla 1.48,43. Kokonaiskilpailussa se riitti 14:een sijaan.
Rinne arvioi, että parempaan aikaan olisi ollut mahdollisuuksia, mutta juoksun rentous kärsi, kun Rinne kamppaili alkumatkasta sisäradan paikasta Italian Catalin Tecuceanun kanssa.
– Edellytykset hyvään juoksuun olivat olemassa, mutta pikkaisen liikaa tuli kontaktia italialaisjuoksijan kanssa. Se söi juoksun loppua ja viimeisellä 100 metrillä loppui veto, Rinne totesi.
Rinne juoksi puolitoista viikkoa sitten Paavo Nurmen kisoissa ennätyksekseen 1.45,88.
EM-joukkuekilpailun luonne, erikoisuus tai heikkous, tuli esille 800 metrillä, kun kokonaiskilpailun osallistujat jaetaan kahteen eri erään. Nyt voittaja, Sveitsin Ramon Wipfli ajalla 1.46,73, ja kolme muutakin kärkisijaa tuli tilastotulosten perusteella heikommaksi arvioidusta B-erästä. Siinä pidettiin kovempaa matkavauhtia 400 metrin väliajan oltua 51 sekuntia, joka kaksi sekuntia kovempaa kuin A-erässä.
Ennakkoon paremman A-erän voitti taktisesti mainiolla juoksulla Ruotsin Andreas Kramer ajalla 1.46,92, mutta se riitti kokonaiskilpailussa vasta viidenteen sijaan.
Dadivila loikki seitsemänneksi: ”Tasapaksua”
Aaro Davidila aloitti aikuisten arvokisauransa EM-joukkuekilpailun kolmiloikkakilpailun seitsemännellä sijalla tuloksella 16,04. Davidila, 23, on tällä kauden kimmahdellut ennätyksekseen lukemat 16,41.
– Tasapaksua, Davidila arvioi hyppyään.
– Fyysisesti olen kunnossa ja jalka liikkui hyvin, mutta hypyissäni ei nyt vain ollut sitä viimeistä terää.
Kilpailun voitti Italian Tobia Bocchi, joka ponkaisi 16,84.
Raitasella suorituskyky kateissa
Miesten 3000 metrin estejuoksussa koettiin suomalaisittain pettymys, kun Topi Raitasen juoksu oli tahmeaa ja hänen oli tyytyminen kymmenenteen sijaan ajalla 8.39,93.
Varsin hidasvauhtisen kisan voittajaksi kiihdytti Espanjan Daniel Arce, Raitasen viime kesänä voittaman EM-juoksun pronssimitalisti, ajalla 8.25,88. Ruotsille tuli maukas kakkossija Emil Blombergin 8.26,27:n ajalla.
Raitanen oli juoksun jälkeen totinen ja harmissaan.
– Reisi on tyhjä. Jotenkin nyt en kestä happoa yhtään, Raitanen totesi.
Takkuista Raitasen meno oli jo Paavo Nurmi Gamesin 3000 metrin esteissä vajaa pari viikkoa sitten, eikä tilanne siitä EM-joukkuekilpailuun muuttunut.
– Vauhtikestävyyttä olen harjoituksissa tehnyt tähän väliin. Se on ollut ihan ok, mutta maksimialue ei jostain syytä toimi. Vauhtikestävyys on kunnossa, mutta maksimialue sakkaa, Raitanen kertaili.
Onko syytä olla huolissaan?
– Sanotaan näin, että tässä on vielä aikaa kääntää kurssi, mutta viimeiset pari viikkoa ovat olleet aika nihkeitä, Raitanen totesi.
Eli valmentajan kanssa on nyt puntaroitava, miten edetään?
– Kyllä, oli Raitasen lyhyt vastaus.
Kemppinen kiihdytti 11,41: ”Vähän jäi hampaankoloon”
Lotta Kemppinen kiihdytti naisten 100 metrillä B-erässä kolmanneksi ajalla 11,44, mikä toi kokonaiskilpailussa 11:nnen sijan. Kisa juostiin käytännössä tuulettomassa säässä.
– Ihan samaan nippuunhan tuo meni ja nollatuuliin, Kemppinen viittasi tämän kauden muihin juoksuihin.
Kemppinen on kevätkesän kisoissa palannut akilleksen seudun vaivan tuomalta kilpailutauolta väkevästi. Kauden paras on viikko sitten Viron Jõhvissä juostu 11,40. Sitä ennen Kemppinen kiiti Espoossa myötätuulituloksen 11,30.
– Ihan hyvä juoksu tämä oli, mutta vieläkin jäi vähän hampaankoloon. En osaa sanoa mikä siinä oli, etten päässyt oikein kunnolla juoksun päälle. Luultavasti siellä oli jotakin, joka tapahtui kiihdytyksen alussa tai siirrossa kiihdytyksestä maksimijuoksuun, Kemppinen kertaili.
B-erän voitti Espanjan Jaël Bestué ajalla 11,25. Tshekin Karolina Manasova oli toinen ajalla 11,44. Kemppinen nappasi kolmannen sijan maalikamerakuvan perusteella sekunnin tuhannesosilla, kun neljänneksi sijoittunut Italian Zayunab Dosso sai saman ajan
A-erässä puolalaisyleisö sai hurrattavaa, kun Ewa Swoboda kiiti voittoon kisaennätyksellä 11,09.
Sipposelle kiekkokisan 8:s sija
Salla Sipponen oli naisten kiekkokilpailussa kahdeksas heitettyään 52,88. Kisan voitti Saksan Kristin Pudenz, joka heitti 66,84.
Sipponen on kuluvana kesänä kamppaillut heittotekniikan haasteiden kanssa. Hänen kauden parhaansa ja kesän kotimainen kärkitulos on puolitoista viikkoa sitten Unkarin Nyíregyházassa heitetty 56,20. Sipposen ennätys on viime kesänä syntynyt 60,58.
Alasaari seiväskisan 11:s tuloksella 545
Jouko Alasaari sai seiväshypyssä tuloksen 555 ja oli omassa hyppyryhmässään kolmas. Kovempitasoisen A-ryhmä voitti Hollannin Menno Vloon tuloksella 585. Siitä ryhmästä löytyi myös seitsemän muuta parempaa tulosta kuin Alasaarella, joten hänen sijoituksensa kokonaiskilpailussa oli 11:s.
– 555:een asti tuli suunnitelman mukaan. Kaikki korkeudet (530 ja 545) menivät ensimmäisellä, mitta sitten se kosahti sinne 555:een. Niissä 555:n hypyissä oli vähän sellaista arkuutta. Olisi pitänyt vähemmän aggressiivisemmin tulla, Alasaari sanoi.
Alasaari vaihtoi seipään 555:n yrityksiin, mutta ylitys ei tällä kertaa onnistunut.
– Ensimmäisessä ei juoksu rullannut ja toisessa oli hyvät nousut. Mutta en tiedä mitä kolmannessa sähläsin.
Samuelsson odottaa pikaviestistä hyvää aikaa
EM-joukkuekilpailun kisapäivän viimeisessä lajissa miesten 100 metrillä Samuli Samuelsson juoksi A-erässä seitsemänneksi ajalla 10,38. Kun B-erästä löytyi kolme nopeampaa aikaa ja yksi sama tulos, niin Samuelssonin kokonaissijoitus oli jaettu 11:s.
Samuelsson ei onnistunut juoksussaan samaan tapaan kuin viime viikolla Kuortaneella, jossa syntyi SE 10,12.
– Sain huonon lähdön. Siihen se oikeastaan meni. Sain ihan hyvin juoksun sitten rullaamaan, vaikka lopussa alkoi vähän painaa, Samuelsson sanoi.
– Vaikea sanoa, mutta voi olla, etten ole vielä ihan täysin palautunut viikon takaisesta SE-juoksustani, mutta tänne oli kyllä intoa lähteä.
Samuelssonin urakka Puolassa jatkuu lauantaina 4 x 100 metrin viestissä, jossa Suomen kokoonpano on Samuelsson, Riku Illukka, Roope Saarinen ja Santeri Örn.
– Voidaan juosta tuolla joukkueella ihan kovaa, Samuelsson arvioi.
EM-joukkuekilpailussa 100 metriä voitti Italian Samuele Ceccarelli ennätyksellään 10,13.
Kilpailut jatkuvat huomenna lauantaina ja sunnuntaina.