Alueellista nuorten maajoukkue (ANMJ) -leiritystä on päivitetty Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennuksen kanssa. Sen halutaan tukevan parhaalla tavalla urheilijaksi kasvamista. ANMJ on ensimmäinen leiritystukimuoto nuoren polulla huippu-urheilijaksi.
SUL:n nuorisovalmennuspäällikkö Aapo Räntilän mukaan nuoren maajoukkuepolkua alkaen ANMJ- leirityksistä, nuorten ja aikuisten maajoukkueeseen ja Team Finlandiin pyritään sujuvoittamaan ja terävöittämään.
– Pyrimme kehittämään toimintamalleja erityisesti ANMJ-puolella. Tavoite on tarjota tehokkaammin sopivan haastavia ja kehittäviä tukimuotoja arkiharjoittelun tueksi, Räntilä sanoo.
– Toinen tavoite on vaikuttaa leiritystoiminnalla, myös ja erityisesti, urheilijoiden ja valmentajien arkitekemiseen. Tulevaisuudessa leirityksissä saadaan testauksen ja ohjeiden avulla työkaluja suorituskykypääoman ja teknisen osaamisen kehittämiseksi.
Räntilä: Kehitystaulukolle oli selkeä päivittämisen paikka
ANMJ leirityksen kohderyhmänä ovat 15–18-vuotiaat urheilijat. 14-vuotiaille urheilijoille suositellaan lähtökohtaisesti aina piirileiritystä tai yläkoululeiritystä, mutta he voivat osallistua myös ANMJ-leiritykseen, jos he ovat rikkoneet 15-vuotiaiden rajan.
Kutsuperiaate leireille tapahtuu kehitystaulukon mukaan. Leiritykseen valitaan varmuudella, jos on saavuttanut kehitystaulukon mukaisen tulosrajan edellisen kauden aikana. Ryhmiä täydennetään kehitystaulukon ulkopuolelta, jos siihen on mahdollisuus.
– Kehitystaulukolle oli selkeä päivittämisen paikka. Lajit ja urheilijat kehittyvät vuosien saatossa ja nyt esimerkiksi naisten pikamatkojen ja aitajuoksujen rajoja oli hieman tiukennettava, kun taas miesten puolella rajoja hieman höllennettiin joissakin heittolajeissa, Räntilä perustelee päivitystä.
ANMJ leiritys sisältää kolme erillistä viikonloppuleiriä. Neljäntenä leirinä toimii oman lajiryhmän yleisurheilun erikoisharjoittelu ja kilpailuleiri – lajikarnevaalit.
ANMJ leirityksen päätavoitteet ovat seuraavat
– Leiritysjärjestelmä on nousujohteinen 15- vuotiaasta 18-vuotiaaksi ja auttaa urheilijoita ja valmentajia kehittämään omaa toimintaansa progressiivisesti urheilijan kehittyessä.
– Leiritysryhmissä harjoitellaan Suomen parhaiden kouluttajien johdolla ja ikäryhmien parhaiden urheilijoiden kanssa.
– Leiritys toimii seurojen nuorisovalmennuksen tärkeänä tukitoimintona.
– Leiritys tukee urheilijan uraa tarjoamalla urheilijakoulutusta ja seuraamalla sekä ohjaamalla urheilijan uraa.
– Leiritysten yhteydessä järjestetty valmentajakoulutus on laadukasta ja valmentajaa tukemalla tuetaan myös urheilijan kehittymistä arjessa. Jokaisella leirillä on valmennuksellista sisältöä myös valmentajille.
ANMJ-leirityksen kehitystaulukko 2023
Leirityskausi 2023-2024
Pajulahti
3.–5.11.2023
15.–17.12.2023
12.–14.4.2024
Kuortane
3.–5.11.2023
12.–14.1.2024
17.–19.5.2024
Eerikkilä / Varala ANMJ
27.–29.10.2023 Eerikkilä
28.–07.01.2024 Varala (juoksut, hypyt, kävely, moukari)
29.–21.01.2024 Eerikkilä
30.–12.05.2024 Eerikkilä