Yleisurheilun kesän 2023 arvokisojen valintajärjestelmät on julkaistu ja löytyvät täältä. Yleisen sarjan osalta kesän huipentavat kesäkuinen EM-joukkuekilpailu Chorzówissa Puolassa ja MM-kilpailut Budapestissa elokuussa sekä parayleisurheilun MM-kilpailut heinäkuussa Pariisissa.
Alle 23-vuotiailla on EM-kilpailut Espoon Leppävaaran stadionilla, alle 20-vuotiaiden EM-kilpailut ovat Jerusalemissa Israelissa ja alle 18-vuotiaille on tarjolla Euroopan Nuorten olympiafestivaalit Mariborissa Sloveniassa.
– Tiivis kausi on luvassa arvokisojen ja maaotteluiden suhteen. Yleisen sarjan vammattomien maajoukkuetapahtumia on peräti neljä: PM-kilpailut, Euroopan joukkuemestaruuskilpailut, MM-kilpailut ja Ruotsi-ottelu. Näiden lisäksi kilpaillaan erityisesti kevään ja syksyn aikana lajikohtaisissa arvokilpailuissa, SUL:n General Manager Tuomo Salonen kiteyttää.
– Euroopan joukkuemestaruuskilpailuissa Suomi kilpailee korkeimmassa kategoriassa, joten vastassa ovat Euroopan suurten yleisurheilumaiden parhaat urheilijat. Juhannuksena käytävät kolmipäiväiset kilpailut ovatkin mielenkiintoinen kokonaisuus ja eurooppalaisittain äärimmäisen kova kilpailu.
MM-kisoihin yhä useampi WA:n rankingin perusteella
Budapestin MM-kilpailuihin Suomen joukkue valitaan useassa osassa. Kisapaikan voi varmistaa rikkomalla tulosrajan tai nousemalla joukkueeseen Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) rankingin kautta.
– Tulosrajat ovat kovia kaikissa lajeissa. Suuntauksena on, että edellisvuoteen verrattuna taas hiukan suurempi osa MM-kilpailuihin pääsevistä urheilijoista saa paikkansa rankingin kautta. Siten on luonnollista, että suurin osa myös Suomen MM-joukkueesta vahvistuu vasta rankingaikaikkunan sulkeuduttua, Salonen sanoo.
WA:n ranking sulkeutuu MM-kisojen tuloksenteon osalta heinäkuun lopussa ja maratonin ja 35 kilometrin kävelyn osalta jo toukokuun lopulla.
Universiadeihin kiinnostus ilmoitettava 17.3. mennessä
Kesän arvokisaohjelmassa ovat myös Universiadit, jotka yleisurheilun osalta kilpaillaan 1.-6. elokuuta Kiinan Chengdussa.
– Universiadeista kiinnostuneiden urheilijoiden tulee ilmoittaa kiinnostuksestaan 17.3.2023 mennessä valintajärjestelmästä löytyvän linkin kautta, muistuttaa SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni.
– Universiadit ovat samaan aikaan Lahden Kalevan kisojen kanssa, joten molempiin osallistuminen ei onnistu. Universiadit ovat hieno arvokilpailu, mutta urheilijan on syytä huomioida, että Kalevan kisoissa on jaossa tärkeitä rankingpisteitä erityisesti kesän 2024 EM-kisoja ajatellen.
Espoon kotikisoihin iso ja tasokas joukkue
Espoon nuorten EM-kilpailut kilpaillaan Leppävaaran stadionilla 13.-16. heinäkuuta. Kilpailut alkavat maantiekävelyillä jo 12. heinäkuuta. Joukkueeseen valitaan korkeintaan kolme tulosrajan rikkonutta urheilijaa per laji, ja heille korkeintaan yksi kotiin jäävä varaurheilija. Tulosrajoina käytetään Euroopan yleisurheiluliiton (EA) tulosrajoja.
– Lajeihin, joissa ei ole yhtään tulosrajan rikkonutta urheilijaa, Suomella on kisojen isäntämaana oikeus nimetä yksi osallistuja. Valintamahdollisuutta käytetään, mikäli urheilija tai viestijoukkue on rikkonut SUL:n asettaman minimirajan, sanoo SUL:n nuorten huippu-urheilun valmennuspäällikkö Eeva Kantomäki.
– EM-kisoihin on Suomelle rakentumassa iso ja tasokas joukkue, jossa on mukana jo aiemmin junioreiden EM- ja MM-kisoissa ja nuorten EM-kisoissa menestyneitä urheilijoita. Myös alle 20-vuotiaiden EM-kisoihin on luvassa hyvänkokoinen joukkue, ja mitalikandidaatteja löytyy sieltäkin.
Näkymä kuuden joukkoon kriteerinä parayleisurheilun MM-valinnoissa
Parayleisurheilun MM-joukkueeseen valitaan urheilijat, joilla katsotaan olevan edellytykset sijoittua kuuden parhaan joukkoon kilpailun lajiohjelmassa olevassa yksilölajissa. Joukkueeseen valitaan myös urheilijat, joilla katsotaan olevan edellytyksiä saavuttaa maapaikka Paralympialaisiin 2024.
SUL:n parayleisurheilun lajivalmentajan Mikko Peltosen mukaan menestysedellytysten arvioinnissa huomioidaan erityisesti viime ja kuluvan vuoden maailmantilasto 28. toukokuuta asti.
– Joukkueeseen voidaan valita myös nousujohteisessa kehitysvaiheessa olevia urheilijoita, joilla arvioidaan olevan edellytyksiä mitalitason urheilijoiksi tulevissa MM- tai paralympiakisoissa. Suomen MM-joukkueen runko muodostuu kuitenkin kokeneista EM-, MM- ja paralympiatason menestyjistä, Peltonen sanoo.