Duplantis kuorrutti mestaruuden ME:llä, Holloway sivusi ME:tä, Vuleta täytti kotikatsomon toiveet

Armand Duplantisin hulppea hallikausi huipentui Belgradissa halliratojen MM-kilpailuissa maailmanennätyksen 620 kuorruttamaan mestaruuteen.

Kisojen päätöspäivän iltakisoissa Yhdysvaltain Grant Holloway sivusi välierissä 60 metrin aitojen ME:tä 7,29 välierissä ja finaalin ajalla 7,39. Iltakisojen yleisön suosikki oli serbi Ivana Vuleta, jonka ponnisti pituushypyn voittoon kauden kärkituloksella 706.

Duplantis sinetöi halliratojen MM-tittelin jo 605:n ylityksellä. Sen jälkeen rima nousi 620:een, eli sentin korkeammalle kuin mitä Duplantis edellisessä maailmanennätyksessään ylitti samaisessa Belgradin Stark-hallissa reilu viikko sitten. ME:stä Duplantis kuittasi 50 000 dollarin bonuksen.

– Joskus nuorempana minun toiveena oli voittaa maailmanmestaruus maailmanennätyksellä. Nyt se toteutui. Erityistä nyt oli, että isäni oli paikan päällä näkemässä ME:n. Ilman häntä en näitä ennätyksiä hyppäisi, Duplantis totesi Greg isästään, joka on poikansa valmentaja.

ME:n Duplantis ylitti kolmannellaan. Hän oli 605:n ylityksen jälkeen jo valmiina vauhtiradan päässä ME-yritykseen, mutta joutui sitten odottamaan, että miesten 4 x 400 metrin viesti juostiin. Kaksi ensimmäistä yritystä ME-korkeudesta jäivät limboiksi, mutta kolmas onnistui

Belgradin MM-finaali oli Duplantisin kauden kuudes kilpailu, jonka hän päätti yli 6 metrin tulokseen. Tappioita hän ei talven kisoissa taaskaan kärsinyt. Nyt, 22-vuotiaana Duplantis on olympiavoittaja ja MM-ja EM-hallien mestari sekä ulkoratojen Euroopan mestari ja MM-kisojen hopeamitalisti.

Rio de Janeiron olympiakisojen voittaja Thiago Braz ylitti maansa halliennätyksen 595 ja oli Belgradin M-finaalissa toinen. Yhdysvaltain Christopher Nilsen oli kolmas ylitettyään 590.

ME:tään sivunnut Holloway ylivoimainen aitafinaalissa

Jamaikan Hansle Parchment yllätti Yhdysvaltain Grant Hollowayn Tokion olympiakisojen 110 metrin aitojen finaalissa. Belgradin 60 metrin aitojen MM-finaalissa siihen ei pystynyt kukaan.

Välierissä omaa ME-aikaansa 7,29 sivunnut Holloway vei mestaruuden ajalla 7,39. Voitollaan Holloway venytti 60 metrin aitojen hallikisojen voittosarjan jo 57 kilpailun mittaiseksi.

Ranskan kokenut Pascal Martinot-Lagarde aitoi MM-hopean ajalla 7,50 ja Yhdysvaltain Jarret Eaton vei pronssin ajalla 7,53.

Aitajuoksun välierissä nähtiin harvinaisempi tapaus, kun britti David King ja Japanin Shusei Nomoto saivat tuhanneosilleen saman ajan 7,57, jolla oltiin menossa aikavertailusta finaaliin. Paikka ratkesi arvalla Kingille, joka oli finaalissa kuudes ajalla 7,62

ME:n haltija Ingebrigtsen taipui kirissä hopealle

Jakob Ingebrigtsen valitsi vetojuhdan roolin 1500 metrillä, mutta ei kyennyt vastaamaan, kun Etiopian Samuel Tefera nousi rinnalle loppusuoralla ja vei mestaruuden kisaennätyksellä 3.32,77. Ingebrigtsen oli toinen ajalla 3.33,02 ja Kenian Abel Kipsang kolmas. Hänen aikansa oli 3.33.36.

Ingebrigtsen piti juoksussa vauhtia ja veti 400 metriä 55,89, 800 metriä 1.53,93 ja 1000 metriä 2.22,82. Tefera oli viimeisellä kierroksella aivan norjalaisen kannassa ja kiristi ohi mestariksi.

– Mestaruus tuntui hyvältä. Olen taas terve ja valmis millaisiin kisoihin vain, akillesvaivasta toipunut Tefera hehkutti.

Belgradin MM-hallien finaali oli Tokion olympiakisoissa 1500 metriä voittaneelle Ingbrigtsenille talven kolmas hallikilpailu MM-kisojen alkuerä mukaan lukien. Kauden avauksessaan Lievenissä helmikuussa hän juoksi halli-ME:n 3.30,60.

Goule piti vauhtia, Wilson kiri mestariksi

Yhdysvaltain Ajee’ Wilson karkasi naisten 800 metrin finaalissa kärkeen reilut 200 metriä ennen maalia ja juoksi mestariksi kauden parhaallaan 1.59,00. Wilson kiiti viimeiset 200 metriä 29,55.

Tällä kaudella Jamaikan halliennätyksen 1.58,46 juossut Natoya Goule piti huolen matkavauhdista. Hän veti ensimmäiset 400 metriä 59.28:aan, mutta hiipui viimeisen reilun 100 metrin kiritaistossa neljänneksi ajalla 2.01,18.

Jamaikalaisen ohi nousivat Wilsonin lisäksi Etiopian Freweyni Hailu, joka oli toinen ajalla 2.00,54 sekä kolmanneksi juossut Ugandan Halimah Nakaayi. Hän tuli maaliin ajssa 2.00,66.

Wilson, 27, on kokenut arvokisajuoksija, mutta halliratojen maailmanmestaruus oli hänelle uran ensimmäinen arvokisavoitto. Kaksissa edellisissä MM-halleissa hän oli hopeamitalisti.

Tokion nelonen Sang-hyeok Woo ponnisti voiton

Etelä-Korean Sang-hyeok Woo voitti korkeushypyn ylitettyään ensimmäisellään 234. Kukaan muu ei korkeutta ylittänyt. Woolle mestaruus maistui, sillä hän jäi neljänneksi Tokion olympiakisoissa ja tuli Belgradiin yhtenä menestyjäsuosikkina.

Woo voitti kaikki kolme viimeistä kilpailuaan ennen MM-halleja tuloksin 236, 235 ja 234. Tshekin Hustopečessä helmikuun alussa hypätty 236 on Etelä-Korean ennätys.

– En ajattelut kisoihin tullessa, että voittaisin. Itse kisasta jäi tunne, että sain yhden hyvän hypyn, joten sikäli voi tulla tyytyväinen voittoon, Woo sanoi.

MM-finaalin loppuvaiheessa Woo meni 231 toisellaan ennen kuin ylitti 234. Korkeuden 231 selvittivät myös toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet Sveitsin Loïc Gasch sekä Tokion olympiavoittaja, Italian Gianmarco Tamberi ja Uuden-Seelannin Hamish Kerrin, joka jakoi pronssin 231, joka jakoi pronssin Tamberin kanssa.

Samaisen 231 ylitti myös viidenneksi sijoittunut Brasilian Thiago Moura.

Vuleta ei pettänyt kotiyleisöä

Ivana Vuleta ei pettänyt kotiyleisöä. Aivan kuten Belgradin EM-halleissa 2017, silloin vielä Španović-sukunimellä, Vuleta voitti pituushypyn kauden kärkituloksella 706 ja valtaisen yleisön pauhun tuella.

Kärkitulos oli Vuletalle sikäli mannaa, että hän harmitteli ennen kisaa, että kaikki kärkinimet eivät kisoihin tulleet. Sillä hän tarkoitti saksalaista olympiavoittaja ja maailmanmestari Malaika Mihamboa, joka jätti MM-hallit väliin vaikka kilpaili talven aikana ja ponnisti 696.

Vuletalla, 31, Belgradin MM-kisat olivat yksi syy jatkaa pitkää uraa, joka tuottanut hallissa nyt kaksi MM-titteliä, kolme EM-hallien mestaruutta ja MM-hallien hopean ja pronssin.

Vuletan voitto oli lopulta ylivoimainen. Hän olisi voittanut kilpailun myös toiseksi parhaallaan ja voittohypyn ohella ainoalla mitatulla hypyllä. Se kantoi 689. Nigerian Ese Brume oli toinen ponnistettuaan 685 ja britti Lorraine Ugen kolmas kauden parhaallaan 682.

Aamupäivän kolmiloikkakilpailussa toiseksi ennätyksellään 14,74 kimmahdellut Ukrainan Marina Beh-Romantshuk oli kuudes 673 kantaneella hypyllä. Kisan kärkinimiin kuulunut Ruotsin Khaddi Sagnia oli 12:s tuloksella 642.