Yulimar Rojas ei ujostele ottaa yleisöään radalla, eikä sen ulkopuolella. Belgradin MM-hallien mestaruuden ja 15,74 kantaneen maailmanennätyshypyn jälkeen kolmiloikan eloisa ja iloinen supertähti otti kantaa Ukrainan sotaan, ylisti valmentajaansa ja paljasti tavoitteensa.
– Minulla on kaksi tavoitetta. Saavuttaa kolmiloikassa 16 metriä ja menestyä paremmin kuin legenda, eli Ivan Pedroso, joka on tehnyt minusta sen persoonan, joka nyt olen, Rojas viittasi valmentajaansa.
Kuusitoista metriä Rojas pystyy varmasti loikkimaan, mutta valmentajansa Ivan Pedroson saavutuksiin on vielä matkaa. Pituushypyn kuubalainen ex-huippunimi voitti olympiakultaa ja yhdeksän maailmanmestaruutta halli- ja ulkoratojen mestaruudet yhteen laskien.
– Tuo tavoite on veikeä juttu. Ivan tietää, että minä pystyn siihen ja tulen sen tekemään, joten hän vain valmistautuu siihen hetkeen, kun se tapahtuu, Rojas veisteli hersyvään tapaansa.
Rojasilla, 26, on Belgradin MM-tittelin jälkeen koossa olympiavoitto, kaksi maailmanmestaruutta ulkoradoilta ja kolme halliradoilta.
– Mitä 16 metriin tulee, olen syntynyt hyppäämään sen. Se inspiroi minua ja uskon, että se taas inspiroi myös muita tavoittelemaan unelmiaan.
Belgradissa alkuperäinen tavoite oli tupla
Kuudentoista metrin ja mestaruuksien ohella Rojasia kiehtoo yrittää arvokisoissa tuplaa, eli kilpailla samoissa kisoissa kolmiloikassa ja pituushypyssä, jossa hänen ennätyksensä on 688. Ennätyskelvottomassa myötätuulessa hän on tosin ponkaissut 727.
– Pituushypyn ja kolmiloikan yhdistäminen samassa arvokilpailussa on aika haastavaa aikataulujen takia. En pystynyt tekemään sitä Tokiossa enkä nytkään Belgradissa, Rojas sanoo.
Belgradissa Rojas jätti pituuushypyn väliin suoritustekniikkaan liittyvien ongelmien takia.
– Kaikella on tarkoituksensa. Joskus Jumala ottaa sinulta jotakin, mutta antaa sitten takaisin. Niin kävi nytkin. Tänne tullessa tavoite oli hypätä 2-3 hyppyä kolmiloikan aamupäivän finaalissa ja säästää energiaa iltapäivän pituushyppykilpailuun. No, sitä ei nyt tapahtunut ja se avasi minulle mahdollisuuden hypätä kuusi hyppyä kolmiloikassa ja mitäs sitten tapahtuikaan, Rojas myhäili.
Belgradissa kuten Tokion olympialaisissa Rojas räväytti parhaansa kolmiloikkakisan viimeisellä kierroksella.
– En tiedä, ehkä kuudennessa hypyssä on jotakin taikaa, tai sitten se on vaan puhdasta sattumaa. Nyt ME olisi voinut tulla millä tahansa hypyllä, mutta voihan se olla, että joskus minut muistetaan ”kuudennen hypyn tyttönä”, Rojas tuumi.
Rojas: Olemme Ivanin kanssa kuin sama persoona
Belgradin ME hyppyä Rojas ei osannut tarkemmin analysoida.
– Mikä siinä muihin hyppyihin nähden oli erilaista, pitäisi analysoida videolta. Yritin vain saada vauhtijuoksun kulkemaan ja osua niin hyvin lankulle, että saan hypyn jatkumaan rennosti ja helposti, Rojas sanoo.
ME-tuloksesta hän jakoi varauksetta kiitosta Pedrosolle, jonka ryhmässä Espanjan Guadalajarassa hän harjoittelee.
– Olemme Ivanin kanssa kuin sama persoona. Meidän ei tarvitse edes puhua. Hän tietää, mitä minä ajattelen ja minä tiedän mitä hän ajattelee, niin radalla kuin muutenkin, Rojas sanoo.
– ME hypystä hänelle kuuluu yhtä suuria kunnia kuin minulla. Olen hänelle erittäin kiitollinen.
”Olen erityisen iloinen Marinan hopeasta”
Kunnioitusta Rojasilla riitti myös moninkertaiselle pituushypyn ukrainalaiselle arvokisamitalistille Marina Beh-Romantshukille, joka ponkaisi Belgradin kolmiloikkakilpailussa hopealla komealla ennätyksellä 14,74 ja osallistuu Belgradissa myös pituushyppyyn.
– Ukrainassa on sota, jossa ei ole järkeä. Niin paljon ihmisiä kuolee. Näin ei pitäisi olla. Olen iloinen, että ukrainalaiset urheilijat ovat täällä mukana kilpailemassa ja näyttävät, että he pystyvät menestymään, vaikka heidän kotimaassaan on sota, Rojas sanoi.
– Tiedän, että he pääsevät tästä yli ja heidän on syytä olla ylpeitä. Olen erityisen iloinen Marinan hopeasta. Hän todellakin ansaitsi sen.