Iso pala yleisurheilun 2021-2024 strategiaa on kutsua mukaan ja kannustaa kärkiseuroja osaksi Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjärjestelmää, myös huippu-urheilun osalta. Se tapahtuu huippuseuraprosessin avulla, joka saavutti hiljattain ensimmäisen ison välietapin.
– Suomen Urheiluopiston kanssa toteutetussa koulutuksessa oli mukana kahdeksan seuraa. Tavoitteena prosessissa oli oppia toisilta ja muiden lajien seuroilta, jakaa hyväksi havaittuja toimintamalleja ja kehittää oman seuran urheilijan polkua. Koulutuksessa seurat rakensivat yhdessä kukin oman strategiansa, kertoo SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni.
Vierumäen koulutus koostui lähiopetusjaksoista, etätapaamisista ja erilaisista valmistautumistehtävistä. Koulutustapaamisissa seurat muun mass jakoivat osaamistaan, kokemuksiaan ja toimintamallejaan sekä pohjustivat strategiatöitään. Mukana olivat Esbo If, Espoon Tapiot, Helsingin Kisa-Veikot, Jyväskylän Kenttäurheilijat, Lappeenrannan Urheilu-Miehet, Lahden Ahkera, Tampereen Pyrintö ja Turun Urheiluliitto. Yhteinen toiminta jatkuu huippuseuraverkostona, mihin kutsutaan mukaan Kalevan malja -kilpailun kahdeksan parasta seuraa.
– Nyt kun yhdessä rakennetut huippu-urheiluseurakriteerit on valmiit, prosessi jatkuu myös niin, että haku valmennukseen, joka tähtää huippu-urheiluseura -auditointiin ensi vuoden loka-marraskuussa, aukea joulukuussa, Finni sanoo.
– Tähän tammikuussa alkavaan valmennusprosessiin otetaan maksimissaan kolme seuraa. Seuraavat vastaavat valmennus- ja auditointiprosessit viedään läpi vuosina 2023 ja 2024.
Leskinen: Huippu-urheiluseurakriteereitä kohden edetään
Turun Urheiluliiton yleisurheilutoimenjohtaja Antti Leskinen kiittelee huippuseurakoulutuksen osuneen hyvään hetkeen. Turkulaisella yleisseuralla oli jo strategiatyö käynnissä, ja yleisurheilu työsti oman osuutensa koulutuksessa.
Turun Urheiluliiton strategian kärki on ”Vastuullisella seuratoiminnalla kohti parempaa urheilua”. Huippuseurakoulutuksessa rakennettiin yleisurheilun osalta polkua, mitä parempaa urheilua tarkoittaa hallinnon, urheilun ja ihmisten kannalta.
– Strategia yltää vuoteen 2025. Nyt luodaan konkreettisia toimenpiteitä aina seuraavalle vuodelle ja vuosittain katsotaan, missä ollaan, kun toteutunutta toimintaa peilataan siihen, missä halutaan olla 2025, Leskinen sanoo.
Leskisen mukaan Turun Urheiluliitto haluaa täyttää koulutuksessa hyväksytyt huippu-urheiluseurakriteerit, mutta arvelee, ettei ehkä ole valmis siihen vielä ensi vuonna.
– Kriteerit ovat kovat. Meistä ei varmaan kukaan täytä niitä konkreettisesti nyt, mutta kriteerit ovat ikään kuin manuaali. Sitä kohti edetään, Leskinen sanoo.
Hannikainen: Strategiatyö tuli hyvään saumaan
Leskinen kokee hyväksi ajatuksen kärkiseurojen kytkemistä osaksi liiton valmennusjärjestelmää.
– Vielä muutama vuosi sitten yleisurheilu eivätkä ehkä seuratkaan olisi olleet valmiita siihen, että seurat ottavat roolia liiton valmennusjärjestelmässä huippu-urheilussa. Nyt huippu-urheilu on strategiatasolla minusta oikea valinta kärkiseuroille. Koulutuksen strategiaprosessi oli tässä höydyksi, Leskinen arvioi.
Myös Lahden Ahkeran seurayhteiskoordinaattori Matti Hannikainen kiittelee koulutusta. Sen aikana syntyi Ahkera alueen kehittäjänä -strategia, jonka visiona on ”elinvoimainen ja supertehokkaasti verkostoitunut yleisurheilun ja painin keskusseura Päijät-Hämeessä”.
– SUL:n ja Vierumäen tarjoama koulutus ja muiden seurojen tapaaminen oli isona apuna, kun kirkastettiin omia strategisia valintoja. Koulutuksen aikana saatiin paljon oppia muilta kärkiseuroilta oman strategiatyön evääksi, Hannikainen sanoo.
– Oman kokemukseni mukaan kaikki nyt mukana olleet seurat toimivat todella laadukkaasti. Koin, että seuraavalle tasolle nousemiseksi yhteinen strategiatyö tuli hyvään saumaan. Tuntuu, että muut seurat jakoivat tämän ajatuksen.