Huippu-urheilun kehittäminen, vastuullisuus ja seurojen vaikutusmahdollisuuksien kasvattaminen liiton päätöksenteossa ovat Sami Itanin teemat toisella kaudellaan Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtajana.
Itani valittiin toiselle kolmivuotiskaudelle ilman vastaehdokkaita lauantaina Tampereella pidetyssä SUL:n liittovaltuuston syyskokouksessa. Itani toimii työelämäprofessorina Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.
– Olen kiitollinen ja ylpeä, että minuun luotetaan ja voin vaikuttaa näin hienossa järjestössä. Katson kuitenkin, että kuusi vuotta minkä tahansa lajiliiton johdossa on maksimiaika. Siksi aion saattaa oman kontribuutioni liiton toimintaan valmiiksi syksyyn 2024 mennessä. En tule olemaan ehdolla enää kolmannelle kaudelle, Itani sanoi.
Toisella kaudellaan Itani haluaa kiihdyttää hyvässä vauhdissa olevaa huippu-urheilutoimintojen kehittämistä.
– Urheiluliitossa on vihdoin päästy oikein vahvalle talousuralle, mikä on operatiivisen organisaation erinomaisen työn tulosta. Resursseja huippu-urheilun lisäsatsauksiin haetaan myynnin johdonmukaisella kasvulla, joka perustuu myös uusiin tuotteisiin ja palveluihin, Itani sanoi.
– Huippu-urheilun lisäsatsauksilla haetaan nimenomaan lisää päätoimisia valmentajia. Samalla maajoukkuetoimintojen keskittämistä yleisurheilukeskuksiin jatketaan. Tällä hetkellä jo kolme neljäsosaa maajoukkueurheilijoista harjoittelee liiton viidessä keskuksessa.
SUL:n yleisurheilukeskukset ovat pääkaupunkiseutu, Tampere, Jyväskylä, Kuortane ja Lahti-Pajulahti.
SUL haluaa olla vastuullisuuden esimerkkiliitto
Kuluneella kaudella yleisurheilumaajoukkueet kokosivat yhteensä 29 mitalia halliratojen EM-kilpailuista Torúnista, Tokion paralympialaisista, parayleisurheilun EM-kilpailuista sekä alle 20-vuotiaiden EM- ja MM-kilpailuista ja alle 23-vuotiaiden EM-kilpailusta, jotka kilpailtiin Tallinnassa ja Nairobissa.
– Jatkossa pitää pyrkiä ja tulemme pääsemään siihen, että mitaleita saadaan joka kesä aikuistenkin arvokisoista ja nousemme toiselta sijalta seuratuimmaksi urheilumuodoksi Suomessa, Itani sanoo.
– Tärkeää on myös toteuttaa rakenteellisia muutoksia, joilla nopeutetaan päätöksentekoa liitossa ja lisätään seurojen suoria vaikutusmahdollisuuksia SUL:n toimintoihin. Myös urheilijoiden järjestäytymisen tukeminen ja maajoukkueen edustuksen sääntömääräinen integroiminen päätöksentekoon pitää varmistaa.
Itani näkee, että vastuullisuuden ja liiton arvojen, rohkeasti uudistaen, avoimesti toimien ja yhdessä onnistuen, täytyy olla kaiken toiminnan viitekehys.
– SUL:n tulee olla vastuullisuuden esimerkkiliitto niin, että yleisurheilu tarjoaa kaikin tavoin turvallisen ja saavutettavan toimintaympäristön lapsille, nuorille ja kaikenlaiset taustat omaaville harrastajille, Itani sanoo.
– Tulemme myös jatkamaan ja lisäämään hyvin alkanutta yhteistyötä ulkourheilullisten järjestöjen kanssa. SUL pystyy vaikuttamaan yhteiskunnassa positiivisesti myös suoraa urheiluharrastuksen mahdollistamista laajemmin ja sitä työtä tulemme kaikki yhdessä edistämään jatkossakin.
Fagerholm ja Näsi SUL:n hallituksen
Suomen Urheiluliiton hallitukseen erovuorossa olleista hallituksen jäsenistä valittiin uudelleen Aila Ahonen ja Kirsi-Marja Koskela. Uutena hallitukseen nousivat Lars Fagerholm ja Tuomas Näsi. Valinnat tehtiin äänestyksen jälkeen.
Hallituksessa ilman erovuoroa jatkavat Rami Urho, Riikka Pakarinen, Pekka Lundmark ja Kalle Husso. Hallituksessa jatkaa myös Antti Pihlakoski, joka Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) hallituksen jäsenenä valittiin sääntöjen mukaan uudelle yksivuotiskaudelle. Muiden hallituksen jäsenten kausi on kaksivuotinen.
Erovuorossa SUL:n hallituksen jäsenistä olivat myös Jens Wallin ja Kimmo Oila. Molemmilla tuli täyteen kolmas perättäinen toimikausi, joten he eivät voineet enää jatkaa hallituksessa. Wallin sai liittovaltuuston kokouksessa liiton hopeisen ja Oila kultaisen ansiomerkin.
Liittovaltuusto hyväksyi liiton toimintasuunnitelman ja budjetin vuodelle 2022. Budjetin loppusumma on 6,5 miljoonaa euroa ja se on reilut 40 000 euroa ylijäämäinen. Budjetti sisältää 250 000 euron lisäpanostuksen huippu-urheiluun ja 100 000 euron lisäpanostuksen seurapalveluihin.