Maailmanmestaruus ja ennätys yllätti Salmisen: ”Tämä ei tunnu todelliselta” – Helander: ”Aika oli pommi minullekin”

Heidi Salminen juoksi huikealla ennätysparannuksella 400 metrin aitajuoksun maailmanmestariksi alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa Nairobissa sunnuntaina.

Salmisen voittoaika oli 56,94. Sillä hän nousi tämän ikäluokan Suomen kaikkien aikojen tilastossa toiseksi Viivi Lehikoisen jälkeen.

– En meinaa uskoa tätä. Kun finaali oli jo yllätys, en todellakaan odottanut tätä. Varsinkin, kun ennätyskin parani niin paljon. Tämä ei tunnu todelliselta, Salminen huokaili.

Salmisen, 17, edellinen ennätys oli alkuerissä syntynyt 58,12. Ennen Nairobin MM-kilpailuja Salmisen ennätys oli elokuun alussa Nokialla syntynyt 59,07.

– Juoksusta on vain hämäriä mielikuvia. Oli niin iso yllätys, että ennätys parani noin paljon, Salminen ihmetteli itsekin suoritustaan.

– Se on iso ratkaiseva muutos, että Tuija (Helander) opetti, kuinka kilpailu alkaa vasta 200 metrin jälkeen. Sinne asti tullaan rennosti ja moukarihäkin jälkeen aletaan taistella maaliin aita kerrallaan.

Helander: ”Ohjeena kaksi viimeistä aitaväliä täysillä”

Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava Salminen harjoittelee entisen huippuaiturin Tuija Helanderin valmennuksessa. Hän on ensimmäinen suomalainen, joka on koskaan pystynyt 400 metrin aitajuoksussa mitaleille alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa.

Helander seurasi suojattinsa juoksua autossa Hervannan kentän kupeessa, jossa hänen toinen valmennettavansa oli kilpailemassa.

– Tiesin, että Heidissä on potentiaalia. Siinä alkuerien 58,12-juoksussa ei tullut läheskään kaikki ulos, mutta tulos alkoi olla jo sinne päin. Finaaliaika oli pommi minullekin. Ajattelin, että Heidi pystyisi sellaiseen 57,5:n aikaan, Helander sanoi.

Suojattinsa juoksua Helander kehui tasapainoiseksi. Harjoittelussa on viime ajat painotettu juoksun loppua, joka sujukin alkuerien tapaan erinomaisesti.

– Juoksun loppu on ollut Heidille vähän ongelmallinen. Hänellä on ollut pientä arkuutta. Heidi on alkanut vesiesteen kohdalla empimään. Olen sanonut, että 200 metriä pitää mennä ihan huomaamatta ja sitten on alettava tehdä töitä aita kerrallaan, Helander kertoi.

– Finaaliin annoin ohjeeksi, että kaksi viimeistä aitaväliä täysillä. Helander sanoi.

Salminen aloitti maltillisesti ja pysytteli kuusi ensimmäistä aitaväliä 4-5. sijojen tuntumassa. Takakaarteessa hän aloitti nousun kohti kärkeä nousten seitsemännellä aidalla kolmanneksi ja loppusuoralle kaarruttaessa jo toiseksi.

Salmisen oikealla puolella aitonut Ranskan Ludivine Aubert johti viimeiselle aidalle saavuttaessa vielä lähes kahden metrin erolla. Mutta viimeisellä loppusileällä Salminen pystyi vielä rytminvaihtoon ja ohitti ranskalaisen runsaat viisi metriä ennen maalia.

– Tiesin jo, kun tultiin 9. aidalle, että Heidi voittaa, Helander sanoi.

Toiseksi sijoittunut Aubert hävisi Salmiselle 0,22 sekuntia ja kolmanneksi aitonut Kanadan Savannah Sutherland 0,33 sekuntia.

Kilpailun viisi parasta paransivat ennätyksensä alle 58 sekunnin ja alittivat jokainen Salmisen aiemman ennätyksen.

Ensimmäinen suomalainen maailmanmestari

Salminen on ensimmäinen suomalainen 400 metrin aitajuoksun maailmanmestari. Euroopan mestaruuskin on suomalaisille tuiki harvinaista mannaa. Siihen ovat pystyneet vain Bertel Storskrubb vuoden 1946 EM-kilpailuissa Oslossa ja Viivi Lehikoinen alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tbilisissä vuonna 2016.

Edellinen suomalaisen 400 metrin aitajuoksussa saavuttama arvokilpailujen mitali on Viivi Lehikoisen pronssimitali alle 19-vuotiaiden EM-kilpailuissa Grossetossa vuonna 2017.

Salmisen mestaruus oli Suomen neljäs Nairobin MM-kilpailuista. Edellisen kerran Suomen joukkue on yltänyt maailmanlaajuisissa arvokilpailuissa neljään tai useampaan kultamitaliin 93 vuotta sitten vuoden 1928 Amsterdamin olympiakisoissa.

Monoselle jo toinen pistesija MM-kilpailuista

Ilona Mononen oli 1500 metrillä kahdeksas ajalla 4.28,13. Se oli hänelle toinen pistesija Nairobin MM-kilpailusta. Aiemmin hän sijoittui 3000 metrillä viidenneksi.

Monoselle MM-kilpailut olivat loistava jatko heinäkuisille Tallinnan alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuille, missä hän voitti 3000 metrin mestaruuden. Mononen muutti hiljattain Lahteen ja harjoittelee Mikko Rajaniemen valmennuksessa.

– Aika lailla oli paukut tänään loppu. Alkuvauhti oli aikamoista kävelyä ja kun se kiihtyi, meni aika kovaksi. Vaikka omakin vauhti kiihtyi, oli sen verran painava jalka tänään, ettei se tuossa seurassa riitä, Mononen kertoi.

– Kokonaisuutena olen kisoihin tyytyväinen. Ennen kaikkea monia kokemuksia rikkaampana. Täällä on koettu vaikka sun mitä. On juostu korkealla merenpinnasta, mitä en ole koskaan aiemmin tehnyt ja kovassa seurassa.

Naisten 1500 metriä oli kiiihtyvävauhtinen juoksu, joka alkoi maltilla. Erittäin hidas ensimmäinen kierros oli 76,47. Tilanne muuttui, kun Kenian Purity Chepkirui säntäsi kärkeen 700 metrin juoksun jälkeen ja kiristi viimeisen 800 metrin osuuden alle 2.03:een.

Chepkirui veti kolmannen kierroksen 61 sekuntiin, jonka jälkeen häntä uhkasi vain Etiopian Diribe Welteji, joka on tänä kesänä juossut alle neljän minuutin. Chepkirui piti pintansa kiritaistossa ja voitti ajalla 4.16,07. Welteji oli toinen häviten 0,32 sekuntia.

Mononen piti sisäradan koko juoksun ajan. Hänen 800 metrin väliaikansa oli 2.30,62. Viimeisen 800 metrin osuuden hän kiri 2.14:een.

Etelä-Afrikka ja Jamaika juoksivat pikaviestin ME:t

Naisten 4×100 metrin viestinjuoksun päättyi Jamaikan joukkueen juoksemaan alle 20-vuotiaiden maailmanennätykseen 42,94.

Suomen joukkueen ensimmäinen vaihto Tanja Kokkosen ja Anna Pursiaisen välillä päättyi vaihtorikkoon eivätkä kaksi muuta juoksijaa Johanna Kylmänen ja Sonja Stång päässeet lainkaan matkaan.

Miesten pikaviestissä Etelä-Afrikka juoksi alle 20-vuotiaiden ME:n 38,51. Toiseksi sijoittuneen Jamaikan aika 38,61 on uusi Amerikan ennätys ja kolmanneksi sijoittui Puola ajalla 38,90, joka on uusi Euroopan ennätys.

Ruotsiin melkein kolme kultaa samana päivänä

Ruotsi juhli sunnuntaina kultamitalia miesten kolmiloikassa, jonka voitti Gabriel Wallmark tuloksella 16,43 ja naisten pituushypyssä, jonka voitti Maja Åskag ennätyksellään 660 yhden sentin parempana, kuin Intian Shaili Singh.

Ruotsi ehti hetkisen juhlia maailmanmestaruutta myös miesten 400 metrin aitajuoksussa, jossa ensimmäisenä maalilinjan ylitti Oskar Edlund ajalla 49,20. Edlundin suoritus kuitenkin hylättiin virheellisen aidanylityksen vuoksi.