Viimeinen hyppyharjoitus ennen arvokilpailuja on Wilma Murrolle yksi tärkeimmistä kisavireen rakennuspalikoista. Nyt hän hyppäsi sen Sagassa Tokion olympiakisoihin valmistavalla leirillä ja se onnistui hyvin. Hyvän vireen maanantaiseen seiväshypyn karsintaan on löytänyt myös Elina Lampela. Karsintaraja on 470.
– Jos joskus joku treeni jännittää, se on viimeinen tekniikkatreeni ennen isoja kisoja. Nyt minulla oli vielä kaksi viikkoa hyppypaussia Gatesheadin kilpailun ja viimeisen Tokion kisoja edeltävän treenin välillä. En hypännyt sinä aikana lainkaan, Murto kertoo median tentissä Tokiossa.
– Sagassa oli hyvät olosuhteet ja tein tosi hyvän treenin. Se pönkitti itseluottamusta maanantaille.
Vankan pohjan karsinnalle loivat myös kesän kolme olympiakisoja edeltänyttä kilpailua. Niissä Murto ylitti 460, 462 ja 461 ja kokeili 470-471:n ylitystä. Karsintaraja 470 ei huimaa.
– Vaikka seiväshypyssä tulostaso on ollut koko kauden hyvä ja Tokiossa on puitteet kohdallaan, veikkaan, että 465 ensimmäisellä on aika varma finaalipaikka. Miesten karsinnassa finaaliin mentiin 565:llä, josa sarja oli puhdas. Voi olla, että meilläkin 455 puhtaalla sarjalla riittää, Murto arvioi.
Karsinnassa rima nousee seuraavasti: 425, 440, 455, 465 ja 470.
– Korotukset ovat kuin minulle tehtyjä. Hyppään alusta alkaen kaikki korkeudet ja tavoittelen mahdollisimman puhdasta sarjaa. Vaikka en nyt ole 470:tä hypännyt, se tuntuu sellaiselta mahdolliselta korkeudelta. Nyt ei vaadita mitään, mihin en pystyisi.
”Olympiakokemus on tällainen mind games -juttu”
Gatesheadissa, viimeisessä kilpailussaan ennen Sagan leiriä, Murto käytti ensi kertaa tänä kesänä 16 askelen vauhtia. Hän kokeili sitä harjoituksessa ennen Gatesheadia ja käyttää sitä myös olympiakarsinnassa.
– Sain sillä hyvin juoksun rytmistä kiinni ja vauhti tulee hyvin loppuun asti. Minulla on siitä tosi luottavainen ja hyvä fiilis. Siitä saa pienen lisän vauhtiin ja tuloskapasiteettiin, Murto arvioi.
Luottamusta ovat lisänneet myös kesäkuun lopun ja heinäkuun hyvät kilpailut.
– Kun 460:n tasolta on tullut varmoja ylityksiä ja tulostaso on sellaista tasaista 460:tä, piikkipäivä on sitten enemmän kuin 460. Omaan kapasiteettiin on nyt hyvä luotto, Murto sanoo.
Murto, 23, tietää kokemuksesta, että olympiakisat koettelevat erityisellä tavalla henkistä suorituskykyä.
– Olympiakokemus on tällainen mind games -juttu. Siinä on tosi paljon hermojen hallintaa. Vaikka tämä on kauden ja monelle myös uran kohokohta, kilpailuun pitäisi osata suhtautua samalla rentoudella kuin mihin tahansa muuhun kisaan, Murto arvioi.
– Vaikka jännitys nousee kohti maanantaita ja on maailmanmestarit ja olympiavoittajat ympärillä, pitäisi pystyä keskittymään omaan tekemiseen ja hypätä samalla tavalla kuin treeneissä, Motonet GP:ssä tai missä vaan.
Oma rauha löytyy myös kisakylän vilinässä ja vilskeessä
Murto kertoo löytäneensä tilaa keskittymiselle myös Tokion laajan urheilijakylän vilinässä ja vilskeessä.
– Tämä on vähän sellaista oman tilan hallintaa, että osaa ottaa sen oman rauhan, silloin kun sen tarvitsee. Ja toisaalta on asioita, joilla saa ajatukset pois omasta kilpailemisesta, Murto sanoo.
– Suomen joukkueen olkkaritila on aika huippu. Kun muilla on kisapäiviä, pystyy elämään heidän mukanaan ja seuraamaan muiden kisoja.
Samoin asian näkee Elina Lampela, joka on olympiakylässä ensi kertaa urallaan.
– Kun tulin kisakylään, ajattelin että vau. En osannut kuvitella, että se on ihan tällainen. Ruokala on ihan jäätävä ja koko ajan törmäilee urheilijoihin ja huippustaroihin, joita olen katsellut tv:stä. Mutta nyt kun olen täällä pari päivää ollut, sitä on rauhoittunut ja kaikki on hyvin, Lampela sanoo.
Lampela: ”Olen ennätyskunnossa”
Hyvin ovat asiat Lampelan mukaan myös karsintaa ajatellen. Kunto on sitä mitä sen pitäisi olla.
– Sagan leiri meni tosi hyvin. Ei treenattu hirveän paljon. Mutta oikeastaan kaikki treenit, mitä tein, menivät tosi hyvin, varsinkin hyppytreeni. Se nosti hyvin itseluottamusta. Sain siinä käytettyä vähän isompia seipäitä ja korkeampaa otetta, Lampela sanoo.
– Viimeinen kisa Suomessa ennen leiriä meni vähän huonommin. Sen jälkeen oli vähän huono fiilis, mutta nyt on taas tosi hyvä ja luottavainen olo. Tiedän, että olen ennätyskunnossa.
Lampelan, 23, ennätys on tällä kaudella hypätty 453. Sen rikkominen on Lampelan tavoite karsinnassa ja tiedossa on, mitä se vaatii.
– Kun saan juoksun tulemaan, kaikki on hyvin. Ja jos vielä muistaisin karsinnassa tai ainakin harjoitushypyissä muutamia pieniä juttuja, uskon että menee hyvin. Lampela sanoo.
– Juoksu kulkee tällä hetkellä. Olen nopeammassa kunnossa, kuin mitä olen koskaan ollut.
Sinuiksi pidempien seipäiden kanssa
Lampela on kesän mittaan päässyt sinuiksi aiempaa pidempien, 440-senttisten seipäiden kanssa. Se on ollut iso apu.
– Ne ovat minulle hyvät seipäät. Alussa oli vaikea päästä seipään mukaan, kun pidemmissä seipäissä on vähän erilainen rytmi kuin lyhyemmissä seipäissä. Nyt ne ovat alkaneet tuntua helpommalta hypätä, kuin lyhyemmät seipäät, Lampela sanoo.
Murron tapaan Lampela on valmistautunut kilpailuun ottamalla huomioon myös arvokilpailujen henkisen kuormituksen.
– Juttelin urheilupsykologin kanssa viimeksi eilen. Olen yrittänyt valmistautua mahdollisimman hyvin ja olla myös henkisesti valmis, Lampela sanoo.