Seitsenottelija Maria Huntingtonin kevätkesän tavoite on varmistaa paikka Tokion olympiakisoihn. Jos se toteutuu, Huntington näkee, että Tokiossa on mahdollisuus taistella pistesijoista. Paavo Nurmi Gamesin Yleisurheilupodcastin vieraana Huntington valottaa myös pidemmän aikavälin tavoitteitaan.
– Minulla on monta päätähtäintä. Haluaisin joskus vielä voittaa arvokisamitalin, se on ehdoton tavoite. Haluan myös saada lapsia. Ja haluan, että me olemme onnellisia perheenä ja olen urani jälkeen taloudellisesti siinä tilanteessa, ettei minun tarvitse siitä huolehtia, Huntington sanoo
Huntingtonin kilpailukausi alkaa Miia Sillmanin kanssa toukokuun lopussa moniottelijoiden Mekassa, Itävallan Götzisissä. Vuosi sitten kilpailu peruttiin koronan vuoksi, mutta nyt sitä ollaan järjestämässä.
– Olisi tosi siistiä, että se järjestettäisiin, kun Miiallakin on sinne kisalippu. Päästäisiin yhdessä skabailemaan, Huntington sanoo.
Huntingtonilla ja Sillmanilla on Götzisissä vain yksi tavoite, varmistaa paikka Tokion olympiakioihin, joko rikkomalla 6420 pisteen tulosraja tai tekemällä rankingin kautta valintaan riittävä tulos. Olympiakisojen seitsenotteluun pääsee 24 urheilijaa.
– Huonompikin tulos riittäisi olympiapaikkaan. Se ei vaadi mitään ihmeitä meiltä kummaltakaan, Huntington arvioi Tokion näkymää.
– Jos Götzisissä menee joku plörinäksi, kesäkuun puolivälissä on yksi moniottelu ja kesäkuun lopussa on ranking-kilpailuissa Vaasassa vielä viimeinen mahdollisuus. Jos ei kolmella yrittämällä pääse sisään, sitten ei millään.
Heikkouksien kehittäminen etenee hyvin aikataulussa
Huntingtonin seitsenottelun ennätys on toissa vuonna oteltu 6339 pistettä. Yksittäisten lajien tulokset kertovat, että edellytykset olympiarajan ja samalla Satu Ruotsalaisen 30 vuotta kestäneen SE:n (6404) rikkomiseen ovat olemassa.
– Viime vuonna minulla oli mahdollisuus tehdä Suomen ennätys, mutta mokasin vähän kuulassa ja pituudessa ja ottelu meni plörinäksi, Huntington viittaa Turun Kalevan kisojen seitsenotteluun, missä hän jäi pituushypyssä 609 sentin tulokseen.
Valmentajansa Matti Liimataisen johdolla Huntington on jatkanut hyvää tulosta tuonutta ”heikkouksien kehittämistä”.
– Tietyt lajit ovat minulla lähellä kansainvälistä huippua. Esimerkiksi 100 metrin aidat, pituus ja korkeus alkavat olla jo aika hyvällä tasolla, mutta heitot ja 800 metriä ovat minulle ne heikot lajit. Niitä pyritään kehittämään, Huntington kertoo.
Tällä haavaa Huntingtonin ennätykset seitsenottelun lajeissa ovat: 100 m aj 13,09, korkeus 185, kuula 13,36 (hallissa), 200 m 24,24, pituus 651 (myötätuuleen 656), keihäs 46,31 ja 800 m 2.20,27. Näkymä tulosten parantamiselle olympiakesän mittaan on kirkas.
– Olen nyt huhtikuussa selkeästi paremmassa kunnossa, kuin vuosi sitten tai kaksi vuotta sitten, Huntington sanoo.
”Minun ehdoton unelmani olisi, että me molemmat rikotaan Suomen ennätys”
Huntington harjoittelee pääosin yhdessä Sillmanin ja pika-aituri Julia Enarvin kanssa. Kolmikon treeneissä ei tule suru puseroon, vaikka treenikuorma on kovien tavoitteiden vaatimalla tasolla.
– Meidät kyllä huomaa, kun tullaan treenaamaan. Naurua riittää. Alkuverkalla käydään läpi kaikki henkilökohtaisetkin asiat ja yritetään luoda hyvää fiilistä treeneihin, Huntington kertoo.
– Meille se on tosi tärkeää, että treeneissä on hauskaa. Siellä saa höpötellä. Se on se päivän sosiaalinen paikka, se missä nähdään ihmisiä, varsinkin nyt korona-aikana.
Huntington, 24, on harjoitellut Liimataisen johdolla 15-vuotiaasta. Yhteistyö kokeneen valmentajan kanssa pelaa. Huntington veistelee, että ”hallilla tulee kränää, mutta ne menevät puolihuumorilla”.
– Hyvin meillä kemiat toimivat. On tunnettu yli 10 vuotta. Matti on nähnyt kaikki minun vaiheeni. Ei tarvitse paljon keskustella asioista. Hän tietää, mikä minun tilanteeni on. Ja minä tiedän Matin testien perusteella aika tarkkaan, missä kunnossa olen, Huntington sanoo.
Yhteisharjoituksissa Sillmanin ja Enarvin kanssa on Huntingtonin mukaan jonkin verran kisailua, mutta leikkimielistä. Toisten tunteet otetaan huomioon.
– Minun ehdoton unelmani on, että me molemmat rikottaisiin Suomen ennätys, Huntington sanoo Sillmanista.
Huntington akatemia tukee vähävaraisten nuorten liikuntaharrastusta
Urheilu-uran ohessa Huntington on rakentanut myös aktiiviuran jälkeistä tulevaisuuttaan. Yhdessä manageri Noora Toivon kanssa hyvällä maulla ja ammattimaisesti toteutettu toiminta sosiaalisessa mediassa on tuonut hyvää tulosta. Huntington muutti hiljattain yritystoimintansa osakeyhtiöpohjalle ja kaavailee kiinteistösijoittamisesta ammattia sitten, kun urheilu-ura joskus päättyy.
– Me haluamme Nooran kanssa muuttaa sitä, että yleisurheilussa helposti ajatellaan, että pitäisi rypeä kurjuudessa. Ja että yleisurheilijat ovat aina köyhiä eikä siinä voi tehdä uraa. Muissa lajeissa kuten tenniksessä ja jääkiekossa taloudellinen tilanne on aika hyvä, kun on noussut tietylle. Miksei me voida tehdä sitä samaa, Huntington kysyy.
Yhteistyökumppaneiden kanssa toteutetulla ’Huntington akatemiallaan’ seitsenottelija haluaa auttaa vähävaraisia nuoria pääsemään mukaan urheiluharrastuksiin.
– Huntington akatemia toimii niin, että maksetaan nuorten harrastusmaksuja. Ei ole haluttu, että se rajoittuu Tampereelle tai yleisurheiluun eikä se perustu nuoren tasoon, Huntington sanoo.
”Unohda ulkonäköpaineet, syö mieluummin liikaa kuin liian vähän”
Huntington ei ole ujostellut eikä ujostele nytkään ottaa kantaa urheilun lieveilmiöihin, kuten urheilijoiden ulkonäköpaineisiin.
– On se myös urheilijoista itsestään lähtöisin, mutta jos menet katsomoon ja kuuntelet niitä juttuja, kyllä sieltä usein kuuluu, että vitsi kun tuo saisi otettua muutaman kilon pois, kyllä varmaan tulos paranisi, Huntington sanoo podcastissa.
– Se on minun mielestäni raivostuttavaa, koska monelle se optimaalinen paino ei aina ole se nollarasvaprosentti tai sellainen tai että näytät ihan revityltä.
Huntingon kertoo, että ulkonäköasiat ovat ajoittain itselläkin mielessä. Mutta samalla hän harmittelee, että ”monet urheilijat pistävät itsensä pienempään kuntoon ihan vaan sen takia, että näyttävät hyvältä kisa-asussa”.
– Periaatteessa tulos kärsii sen takia, että näytetään hyvältä kisa-asussa, Huntington sanoo.
Nuoria urheilijoita Huntington kehottaa syömään riittävästi ja keskittymään tuloksen tekoon.
– Siinä 17-19-vuotiaana itsellekin kävi silleen, että painoa vain tulee. Se on normaalia, että naisistut. Jos siinä vaiheessa käytännössä lopetat syömisen ja alat syömään ihan miniannoksia, niin ethän sinä kehity, Huntington sanoo.
– Minun vinkkini olisi, että syö mieluummin liikaa kuin liian vähän ja pyri unohtamaan ulkonäköpaineet, muiden tekemiset ja keskity tuloksen tekemiseen.