Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtajan Sami Itanin mielestä keskustelu valtion tulevien vuosien liikuntabudjeteista on keskittynyt liiaksi loppusummaan ja siihen, ettei 150 miljoonan eron vuositasosta voi tinkiä.
– Tästä olen hieman eri mieltä. Se ei ole niinkään olennaista, onko euromäärä 150, 200 tai 80 miljoonaa. Paljon tärkeämpää on, että eurot, joita valtio investoi, käytettäisiin mahdollisimman tuottavasti, Itanı sanoo Paavo Nurmi Gamesin Yleisurheilupodcastissa. Kuuntele koko podcast täältä
– Tämä tarkoittaa, että tuettavia tahoja pitäisi kenties olla vähemmän ja niiltä pitäisi joka tapauksessa vaatia enemmän. Koen, että tällä hetkellä mikä tahansa järjestö saa enemmän tai vähemmän saman summan, jonka se on saanut aikaisempina vuosina huolimatta siitä, kuinka korkealla heidän tavoitteensa ovat toiminnallisesti ja kuinka he ovat niihin päässeet.
Itanin syksyllä 2018 alkanut kolmivuotiskausi SUL:n johdossa päättyy syksyllä. Hakeeko hän toiselle kaudelle, ratkeaa kesällä.
– Olen tuonut eri yhteyksissä esiin, että kerron päätökseni Tokion kisojen jälkeen, Itani sanoo.
Itani kertoo harkitsevansa jatkoa ainoastaan, jos yleisurheiluyhteisö kokee, että asiat ovat menneet eteenpäin ja tukee häntä jatkokaudelle.
– Jos tukea ei ole, oman statuksen vuoksi en halua muille haitaksi olla, Itani sanoo.
Itani: ”En ole tyytyväinen siihen, miten paljon satsataan huippu-urheiluun”
Itani katsoo, että hänen syksyllä 2018 alkaneella puheenjohtajakaudellaan liiton talous, imago ja lajin sisäinen ilmapiiri ovat kehittyneet suotuisasti. Talouden tuntuvasta kohenemisesta Itani jakaa kiitosta SUL:n toimitusjohtaja Harri Aallolle ja talousjohtaja Mikko Kivelle.
– Uskon, että liiton talous tulee vahvistumaan entisestään ja sen pitääkin vahvistua, koska haluamme investoida, Itani sanoo.
Itanin toiveissa on satsata lisää huippu-urheiluun. Se on ollut yksi asia, missä hän ei puheenjohtajana .ole mielestään kyennyt etenemään haluamallaan tahdilla.
– Välillä koen, että on hankala saada asioita etenemään niin kuin itse toivoisi, mikä on toisaalta hyvä asia. Se on järjestödemokratiaa, ettei voi tulla puheenjohtajaa, joka päättää, miten asiat ovat, Itani sanoo.
Itani kertoo huippu-urheilukysymyksen herättäneen paljon tunteita ja myös periaatteellista vastarintaa, vaikkei kukaan huippu-urheilua sinällään vastusta. Itani epäilee vastarinnan johtuvan myös siitä, ettei hänellä henkilönä ole vuosikymmenten järjestötaustaa, kuten suurella osalla esimerkiksi liittovaltuuston jäsenistä on. Itanin mukaan keskustelussa tärkeintä tulisi olla se, mitkä asiat kuuluvat kenellekin ja miten niitä resursoidaan.
– Itse koen, että SUL:lla pitäisi olla vahvempi rooli huippu-urheilussa. Mutta se ei tarkoita ollenkaan, ettei lasten ja nuorten liikunta ja seuratoiminta olisi minusta tärkeää, Itani sanoo.
– Päinvastoin. Ne ovat varmasti paljon tärkeämpiä kuin huippu-urheilu. Kysymys on siitä, mikä taho keskittyy mihinkin. Me kaikki emme voi tehdä kaikkea tai sillä ei ainakaan saada parhaita mahdollisia tuloksia aikaiseksi.
Itani haluaisi panostaa lisää rahaa huippu-urheiluun.
– Olen tyytyväinen siihen, miten liiton talous on kehittynyt. Mutta en ole tyytyväinen siihen, miten budjetti muodostuu suhteessa siihen, miten paljon satsataan huippu-urheiluun.
Yleisurheilun arvoja ja tasa-arvoisuutta parrasvaloihin
Viime kesän ja kuluneen talven kilpailut toivat tukun huipputuloksia ja Torunín EM-kilpailut hallikaudella kolme mitalia. Ne kirkastivat kotimaisen yleisurheilun imagoa ja loivat nostetta, joka Itanin mukaan SUL:n on kyettävä hyödyntämään.
Itani näkee, että urheilullisten asioiden lisäksi yleisurheilulla pitäisi olla rohkeutta tuoda esiin arvoja ja olla mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa.
– Meidän pitäisi tuoda itseämme enemmän esiin tasa-arvolla. Me olemme jo hieman sokaistuneet siihen. Ei ymmärretä, kuinka valitettavan harvinaista se on, Itani sanoo.
Itani muistuttaa, että yleisurheilussa tasa-arvoa ei ole pelkästään sukupuolten välillä ja hän mainitsee SUL:n muun muassa osallistuvan tänä vuonna ensimmäistä kertaa Pride -tapahtumaan.
– Yleisurheiluun pääsee huolimatta siitä, oletko keskiluokkaisesta tai vähävaraisesta perheestä, maalta tai kaupungista, oletko vammaton tai vammautunut, oletko pitkä vai pieni, pyöreä tai hoikka. Näitä asioita meidän pitäisi pystyä viestimään ehdottomasti enemmän kuin olemme tehneet.
Kansainvälisen liiton ja Timanttiliigan uudistukset eivät sytytä
Yleisurheilun imagotyössä Itani toivoo apua myös lajin kansainvälisiltä organisaatioilta, joiden eräille uudistuksille hän eı ole lämmennyt.
– Minusta Kansainvälisen yleisurheiluliiton ja Timanttiliigan sääntömuutokset ja meidän jatkuva ruuvaaminen jossain määrin moderniksi tekee enemmän hallaa kuin hyötyä. Minusta pitäisi kunnioittaa historiaa enemmän ja hakea siitä meidän erikoistumiskulmamme, Itani sanoo.