Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohto jakaa valmennusvaliokunnan esiin nostaman huolen nuorten harjoittelun seurannasta ja erityisesti harjoituspäiväkirjojen pitämisestä.
– Liiton seurapalveluiden kanssa on sovittu, että kilpailu -ja harjoituskauden 2021-2022 teemana on harjoittelun seuranta, totesi valiokunnan kokouksessa puhunut SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni.
– Teema on esillä erityisesti alueellisessa nuorten maajoukkueleirityksessä, mutta myös huippu-urheilussa ja valmentaja- ja ohjaajakoulutuksessa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi, että jatkossa nuorten alueellisten maajoukkueleiritysten yhteydessä harjoituspäiväkirjojen täyttämistä tullaan seuraamaan ja hyödyntämään.
Valmennusvaliokunnan puheenjohtaja Jens Wallin harmitteli, että tällä hetkellä läheskään kaikilta aktiivisesti harjoittelevilta 14-19-vuotiailta nuorilta ei tahdo löytyä aikaa ja halua paneutua harjoituspäiväkirjojen pitämiseen.
– Harjoituspäiväkirjaa pitämällä urheilija oppii tuntemaan itseään ja näkemään kokonaisuuksia, kuten millaisiin fysiologisiin asioihin valmennus perustuu. Harjoituspäiväkirja on myös valmentajan työkalu, jota hän tarvitsee harjoittelun seurantaan ja suunnitteluun, Wallin muistutti.
Kokeneille valmentajille täydennyskoulutusta
Valmennusvaliokunta linjasi vuoden ensimmäisessä kokouksessaan toimintaansa ja sen painotuksia. Valiokunta kokoontuu 3-4 kertaa vuodessa.
– Valiokunta on liiton valmennuksen keskustelukumppani ja samalla linkki hallituksen ja operatiivisen johdon välillä. Valiokunta seuraa valmennuksen osalta liiton strategian jalkautumista, Wallin sanoo.
– Tärkeintä on, että liiton valmennuksen perustoiminta on timanttia, että roolit ja prosessit ovat kunnossa, ja vuorovaikutus pelaa. Oli hienoa kuulla EM-halleista, että maajoukkueen hyvän hengen kehitys on jatkunut.
Nuorten harjoittelun seurannan ohella valiokunnan kuluvan vuoden seurannan painopisteitä ovat Wallinin mukaan valmennusjärjestelmän kehitys ja valmennusprosessien tehostaminen sekä siihen liittyvät keskittämisen keskeiset toimenpiteet ja yleisurheilijan polun tehostaminen yläkoulu- ja lukiovaiheessa.
– Valmentajakoulutuksen osalta ei puhuta pelkään perustason valmentajakoulutuksesta, vaan täytyy löytää myös tapoja, jolla huomioidaan nuoria ja vanhempia huippuja eteenpäin vievät valmentajat, jolla on jo kokemusta ja koulutusta, Wallin sanoo.
Finnin mukaan suunnitteilla on ammattivalmentajille sekä aikuisten ja nuorten huippujen valmentajille suunnattua täydennyskoulutusta, johon pyritään saamaan kansainvälistä maustetta.
SUL:n valmennusvaliokuntaan kuuluvat: Jens Wallin (pj.), Simo Tarvonen, Hannele Hiilloskorpi, Antti Mero Sr, Jukka Latva-Rasku, Petra Stenman, Kristiina Mäkelä ja Jarkko Finni/Tuomo Salonen.