Anne-Mari Hyryläinen kääntää katseen takaisin vuorille ja vuorioppaan töihin. Lyhyt, mutta menestyksekäs ura kansainvälisen tason kilpajuoksijana on ohi. Juoksemista yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista maratoonareista ei kuitenkaan jätä.
– Juoksun harrastusta jatkan. Kunto täytyy pitää hyvällä tasolla jo työnkin takia. En kuitenkaan aio kisailla yhtä paljon kuin ennen enkä varsinkaan tällä tasolla. Harjoituksissa aion olla itselleni paljon armollisempi, Hyryläinen sanoo.
Hyryläinen, 42, päätti jo viime syksynä Dohan MM-kisojen jälkeen, että aktiiviura jatkuu vain vuodella. Kun Tokion olympialaiset siirtyivät vuodella, Hyryläinen päätti, että uran päätöskilpailu on lauantainen Vantaan SM-maraton, mutta se jää nyt juoksematta.
– Minulle tuli kuukausi sitten jalkaan haava, joka tulehtui. Olin sairaalassa ja sain neljä päivää antibioottia suoraan suoneen. Samalla otettiin kaikki verikokeet, ja siinä tuli ilmi, että minulla on anemia, Hyryläinen kertoo.
– Lääkäri ihmetteli, että enkö ole ollut väsynyt. Sanoin, että joo, mutta en vain osannut erottaa, mikä on normaalia treeniväsymystä ja mikä ei ole. Jotenkin sitä vain laittaa väsymyksen aina treenien piikkiin ja tsemppaa itseään jatkamaan.
”Takki on nyt aika tyhjä henkisesti ja fyysisesti”
Vaikka Hyryläinen on aloittanut anemialääkityksen, SM-maratonille hän ei lähde.
– Tilanne on mennyt pikkuisen parempaa suuntaan, mutta vieläkään ei ole normaali olo. Väsyttää ihan hirveästi, ja veriarvot olivat sen verran alhaisia, että voisi olla vaarallistakin lähteä väkisin puskemaan maratonia, Hyryläinen sanoo.
Vaikka kuluvan vuoden kilpailut jäivät juoksematta, Hyryläinen päätti pysyä lopettamispäätöksessään ja palata täysipäiväisesti vuorioppaan töihin.
– Dohan jälkeen tähtäin oli Tokion rajan rikkomisessa ja olympialaisissa, mutta sitten korona muutti kaiken. Olisi toki mahdollista yrittää sinne ensi kesänä, mutta takki on nyt aika tyhjä, henkisesti ja fyysisesti, Hyryläinen sanoo.
Dubaissa asuvan juoksijan lopettamispäätöstä siivittivät myös kuluvan vuoden vaikeudet.
– Olin harjoittelemassa Keniassa tammikuussa, kun koronatilanne paheni, ja tuli tietoa, että rajat menevät kiinni. Keskeytin harjoitusleirin ja tulin kotiin, jossa oli kuukauden lock down, eli siellä ei pystynyt liikkumaan eikä juoksemaan. Ainoa, mitä pystyin tekemään, oli kuntopyöräily sisällä, Hyryläinen kertoo.
– Dohan jälkeen on ollut paljon ongelmia jalkojen kanssa. Harjoittelu on ollut kivun kanssa juoksemista. Nilkassa on kulumaa, ja siihen tuli krooninen tulehdus. Kun se talttui kortisonilla, tuli ongelmia takareiden kanssa, ja sitten oli ongelmaa toisen jalan kanssa.
Olympiapaikkaa ei voi ostaa, se pitää ansaita
Huipputason kilpajuoksun Hyryläinen jättää tyytyväisenä. Hän nousi huipputasolle reilusti yli kolmekymppisenä, mutta on toissa vuonna juostuilla maratonin ja puolimaratonin ennätyksillään 2.28.53 ja 1.11.04 Suomen kaikkien aikojen tilastossa neljäs ja kolmas.
MM-maratonilla Hyryläinen edusti Suomea kolmesti. Hän oli Lontoossa 2017 ja viime syksynä Dohassa seitsemänneksi ja viidenneksi paras eurooppalainen. Makoisimman muistijäljen juoksijan omaan mieleen on painanut Rion de Janeiron olympiamaraton 2016, jossa hän oli 51.
– Kyllä Rion olympialaiset ja koko se harjoitus- ja kilpailukausi on jäänyt parhaiten mieleen, kuten myös valmistautumisleiri, jossa oltiin joukkueena. Kuka vaan ei voi edustaa maataan olympialaisissa. Siihen ei voi ostaa lippua, se paikka pitää ansaita, ja siitä jää ikuinen leima, että olet olympiaurheilija, Hyryläinen sanoo.
– Juokseminen ja urheilu ylipäätään ovat antaneet minulle aivan hirveästi. Olen niin onnellinen, että sain kokea tämän kaiken ja oman kehityksen. Se, että kehityt ja pystyt rikkomaan omia rajojasi ja saavuttamaan ennätyksiä, on hienointa mitä voi olla.
Nepalin kursseilla päivitetään isojen vuorten niksit
Hyryläisellä on harvinaisen laaja perspektiivi arvioida ihmiselämän huippuhetkiä saavuttamisen näkökulmasta. Ennen huippu-urheilijan uraa hän ehti kiivetä Mount Everestin huipulle ja valloittaa kaksi muuta yli 8000 metriin nousevaa vuoren huippua. Nyt edessä siintää paluu vanhan rakkauden pariin.
– Olen ollut sen verran kauan pois isoilta vuorilta, että haluan ensin päivittää osaamistani. Kun olet oppaana, omat taidot täytyy olla ajan tasalla, Hyryläinen sanoo.
– Minun piti jo syksyllä käydä kansainvälinen ensiapukurssi, mutta se siirtyi koronan takia. Keväällä olen menossa Nepaliin, jossa on kaksi eri kurssia vuorioppaille. Menen ehkä myös suomalaiseen eräopaskoulutukseen, Hyryläinen kaavailee.
Entä neljännelle ”kasitonniselle” nouseminen, onko se ajatuksissa?
– Kyllä mieli tekisi, jos se vaan on mahdollista. Se vaan on aika kallis retki, Hyryläinen sanoo.
Anne-Mari Hyryläinen
– 42-v.
– Asuu Dubaissa
– Seura: Nagu Idrottsförening
– Valmentaja Simo Wannas
– Ennätykset: Maraton 2.28.53, puolimaraton 1.11.04, 10 km 34.01, 10 000 metriä 33.18,00.
– Saavutuksia: MM-kisojen maratonilla 2015 Pekingissä 29:s, EM-kisojen puolimaratonilla 2016 Amsterdamissa 20:s, olympiamaratonilla 2016 Rio de Janeirossa 51., MM-maratonilla Lontoossa 2017 25:s (7. paras eurooppalainen), MM-maratonilla Dohassa 19:s (5. paras eurooppalainen). Maratonin Suomen mestari 2014, puolimaratonin Suomen mestari 2017 ja 2019.
– Nousi toisena suomalaisnaisena Mount Everestin huipulle ja on kiivennyt myös Lhotsen ja Manaslun huipulle, jotka ovat Mount Everestin tapaan yli 8000 metrissä merenpinnan tasosta.