Kari Niemi-Nikkola jättää Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtajan työt lokakuun lopussa ja palaa opetus- ja kulttuuriministeriöön, josta hän on ollut virkavapaalla. SUL tarjosi Niemi-Nikkolalle jatkopestiä, mutta hän päätti palata ministeriöön.
– Päätökseen ei liity dramatiikkaa. Totesin, että ne tavoitteet, jotka tälle työperiodille oli asetettu, ovat jokseenkin toteutuneet, Niemi-Nikkola sanoo.
Valmennusjohtajan työt Niemi-Nikkola aloitti viime vuoden tammikuussa. Silloin hän näki, että liiton valmennusorganisaatiossa oli tarvetta keskittämiselle, roolien selkeyttämiselle ja sen katsomiselle, kuka on paras missäkin,ja mistä saadaan kustannustehokkuutta.
Nyt tehtävän jättäessään Niemi-Nikkola kokee edenneensä tavoitteiden suunnassa.
– Valmennuksen organisaatiota on uudistettu ja selkeytetty,ja se alkaa myös näkyä. Organisaatiossa toimivat ihmiset hahmottavat roolinsa nyt paremmin ja ovat myös tyytyväisempiä niihin. Sama tilanne on myös pääsidosryhmien ja -toimijoiden osalta, Niemi-Nikkola sanoo.
– Valmennuksen tukien ja niiden seurannan periaatteita on kirkastettu. Urheilijat ja valmentajat ovat niihin aiempaa tyytyväisempiä. Toiminnan ilmapiiri valmennuksessa on myönteinen ja viestintä ja vuorovaikutus toimivatnyt paremmin.
”Olin valmistautunut koviinkin yhteenottoihin”
SUL:n puheenjohtaja Sami Itanijakaa kiitosta Niemi-Nikkolan työstä.
– Kari on tehnyt upeaa työtä suomalaisen yleisurheilun eteen ja saavuttanut valmennusjohtajan keskeiset tavoitteensa kiitettävästi. Karin johdolla on tapahtunut kahden vuoden aikana todella tärkeitä toiminnallisia ja kulttuurisia muutoksia, joiden päälle Urheiluliitossa on nyt hyvä rakentaa tulevaisuutta, Itani sanoo.
Samaa mieltä on SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto.
– Pitkällä kokemuksellaan Olympiakomitean valmennusjohdossa Niemi-Nikkola toi SUL:n valmennusorganisaatioon ja kehitystyöhön osaamista ja johtajuutta, Aalto sanoo.
Valmennusjohtajan työn parhaita hetkiä Niemi-Nikkolan ei tarvitse pitkään miettiä.
– Urheilijoiden kanssa toimiminen on ollut ehdottomasti myönteisin asia koko tämän ajan. Olin valmistautunut koviinkin yhteenottoihin ja vääntöihin, mutta mitään sellaista en kohdannut,Niemi-Nikkola sanoo.
– Urheilijoiden ja valmentajien asiat sekämuutostarpeet olivat perusteltuja ja konkreettisia ja niihin oli helppo vastata ja reagoida. Monista kielteisistäkin vastauksistani huolimatta ilmapiiri on ollut koko ajan hyvä.
Menestystavoitteiden osalta kaksi vuotta on Niemi-Nikkolan mukaan liian lyhyt aika vaikutusarviointiin.
– Se voidaan todeta, että monien eri tekijöiden summana urheilijat tekevät nyt parempia tuloksia kuin vuosikausiin on nähty, Niemi-Nikkola sanoo.
Niemi-Nikkolan seuraaja nimetään loppukesän aikana
Niemi-Nikkolan työn jatkaja SUL:n valmennusorganisaation johdossa valitaan Aallon mukaan jo syyskesällä. Aalto näkee, että tulevan johtajan pitää voida vaikuttaa vuoden 2021 alussa aloittavan SUL:n valmennusorganisaation rakenteeseen ja henkilöstöön.
– Liiton uuden strategiakauden valmennusorganisaatio nimetään syksyn kuluessa. Prosessista tiedotetaan tarkemmin, kun organisaation johtaja on nimetty, Aalto sanoo.