Lahden Ahkeran keihäänheittäjä Jenni Kankaan kroppa on talven jymäkän treenin jäljiltä jähmeä, mutta väkevässä vireessä. Kankaan aikeena on palata kesällä yli 60 metrin kaariin parin takkuisemman kauden jälkeen.
– Nyt odotellaan, että kroppa sulaa treenien jäljiltä letkeämmäksi ja pääsen heittämään rennosti, sanoo Kangas, joka avaa kilpailukautensa Lahden Ahkeran Uusi Alku -kilpailussa 7. kesäkuuta.
Kangas on kuluneella harjoituskaudella ottanut itse ohjat harjoittelun suunnittelussa. Ei kuitenkaan yksin. Valmentaja-isä Hannu Kankaan neuvot ja ohjeet ovat edelleen hyötykäytössä.
– Tämä on kääntynyt siihen suuntaan, että vastaan aika lailla itse harjoitusten ohjelmoinnista. Käyn suunnitelmat kuitenkin isän kanssa läpi aina ennen kuin harjoitusjakso vaihtuu, Kangas sanoo.
– Syksyllä ja talvella olen pyytänyt apua myös Petteri Piiroselta. Nyt keväällä olen keskustellut taas enemmän isän kanssa.
Kevään harjoittelun Kangas joutui rytmittämään uudelleen, kun Tokion olympiakisat siirtyivät vuodella, ja Pariisin EM-kilpailut peruttiin. Ensiksi tosin piti käsitellä karvas pettymys.
– Siinä vaiheessa, kun Tokion kisat siirrettiin, silmistä katosi kaikki tuike. Pariisin kisojen peruminen ei sitten tuntunut enää miltään. Sitä osasin jo odottaa, Kangas muistelee.
– Toiseksi kovin paikka oli ilmoitus, ettei olympiarajoja voi tällä kaudella rikkoa. Olin ajatellut kääntää olympiakisojen siirron voitoksi sillä, että rikon sen rajan nyt kesällä.
Vantaalla kesäkuun pääkisa
Kun pettymys hellitti, Kangas kursi kesän näkymistä uudet maalit ja kirjasi tarvittavat muutokset harjoitusohjelmaan.
– Tulostavoitteet ovat korkealla. Haluan edelleen rikkoa olympiarajan (64 metriä) ja heittää hyvin Kalevan kisoissa. Olisi mukava päästä myös Timanttiliigaan, Kangas sanoo.
Harjoittelun rytmitykseen tehtyjen muutosten jälkeen Kangas on kuukauden normaalitilannetta jäljessä.
– Kun olympiakisat siirtyivät, venytin kevään peruskuntojaksoa ja tein pitkän voimajakson. Aloitin vasta nyt harjoitusjakson, jonka olisin normaalisti tehnyt aiemmin keväällä etelän leirillä, Kangas vertaa.
Treenikuorma tarkemmin syynissä, voimat kasvussa
Koronaepidemia vaikutti Kankaan kesän kilpailukalenteriin, mutta myös harjoituspaikkoihin.
– Se oli iso juttu, että pääsin keväällä Pajulahti-halliin kahdesti viikossa, tiistaisin ja torstaisin. Siinä piti tosin miettiä, miten tekee kaksi kahden kovan treenin päivää niin, että siinä on yksi kevyt päivä välissä. Ihan optimia se ei ollut, mutta kaikkeen sopeutuu. Muutamassa viikossa siitä tuli ihan normaalia, Kangas sanoo.
Talven harjoitteluun Kangas on tyytyväinen.
– Ehkä suurin uudistus aiempaan verrattuna oli, että laskin enemmän kuormitusmääriä, paljonko tulee keveitä ja kovia hyppelyitä tai punttisalissa toistoja eri lihasryhmille. Olen nyt ollut tarkemmin kärryillä harjoittelun kokonaiskuormasta. Mukana on ollut myös uusia harjoitteita, Kangas sanoo.
– Voimat ovat kehittyneet hyvin. Varsinkin yliveto on mennyt hyvin eteenpäin kuuden viime viikon aikana. Loikat ovat lähellä ennätyksiä, lisäksi juoksunopeus on taas ennätystasolla monien vuosien jälkeen. Heittäminen on ollut viime aikoina hiukan ailahtelevaa, mutta talvella pääsin eteenpäin monen tekniikka-asian kanssa.
Omasta valmennusryhmästä maustetta treeniin
Harjoittelun ohessa Kangas on jatkanut kolmen nuoren heittäjän valmennusta. Kankaan valmennuksessa ovat Lahden Ahkeran Jemina Ollikka, Markus Rajaniemi ja Mila Takki.
– Valmennusryhmä on ollut tärkeä erityisesti näinä vaikeina aikoina. On saatu tukea toisistamme. Kun kaikki ovat sillä tasolla, ettei heitä tarvitse pitää koko ajan silmällä, voidaan myös treenata yhdessä pois lukien heittoharjoitukset. Niissä olen ryhmän mukana vain valmentajana.
Lisätietoja Lahden Uusi Alku -kilpailusta löytyy täältä