Millaista on junioritoiminnan arki koronakriisin varjossa? Vastaus on nuorten omatoimitreeniä ja vireää ryhmien etätoimintaa työkaluina WhatsApp, Zoom, YouTube ja Instagram. Näin on ainakin, jos kysytään viime vuoden nuorisotoimintakilpailun kärkiseuroilta Tampereen Pyrinnöltä, Jyväskylän Kenttäurheilijoilla ja Turun Urheiluliitolta.
– Juuri nyt mietitään, voitaisiinko järjestää omatoimikisoja ja muuttaa harjoituksia kilpailunomaisemmiksi, jos kokoontumisrajoitukset jatkuvat pidempään, sanoo Jyväskylän Kenttäurheilijoiden 12-15-vuotiaiden valmennusvastaava Tanja Niemi.
– Jokaisesta kodista löytyy varmaankin sekuntikello ja mittanauha. Jo niillä saadaan motivoivia omatoimikisoja aikaiseksi.
Myös Tampereella ja Turussa seuratoimijat odottavat, mitä viranomaiset päättävät kokoontumisrajoitusten jatkosta samalla, kun lapset ja nuoret yritetään pitää aktiivisina, motivoituneina ja yleisurheilutreenien parissa.
– Alle 15-vuotiaat eivät kokoonnu normaaliin tapaan yhteistreeneihin, mutta harjoittelu jatkuu. Seuran nettisivuille (katso tästä linkistä) on kerätty tietoa, josta näkee, mitä kaikkea viikon aikana tapahtuu, kertoo Tampereen Pyrinnön nuorisopäällikkö Laura Moisio.
– Jokaisella harjoitusryhmällä on erikseen oma viikko-ohjelma, jossa on nuorille on annettu omatoimitreenit. Sen lisäksi ryhmällä voi olla myös Zoom-sovelluksen kautta tehtäviä yhteisiä etätreenejä, esimerkiksi kehonhuoltoa.
Viime viikosta alkaen Pyrinnön urheilijoilla ollut tarjolla myös seuran yleisen sarjan urheilijoiden Zoom-sovelluksessa vetämä etätreeni keskiviikkoisin. Ensimmäisen session veti Olivia Ben Khalifa.
– Se on sellainen lihaskuntopuolituntinen. Siinä vuosina 2012-2009 syntyneille ja 2008-2005-syntyneille on molemmille oma puolituntinen. Urheilijat saavat ryhmänsä valmentajalta Zoom-linkin, jolla he pääsevät liittymään harjoitukseen. Yleensä valmentajat antavat myös ohjeet siitä, mitä tehdä ennen harjoitusta. Nuoremmilla se on verryttely ja vanhemmilla esimerkiksi määräintervelleja, Moisio kertoo.
Koronatreenihaaste ja vinkit seuran kärkinimiltä
Pyrinnöllä on nuorille tarjolla myös koronatreenihaaste. Sen suorittaneet voivat halutessaan osallistua arvontaan, jossa on palkintoja. Viikon 17 haaste sisältää vauhdittoman 5-kinkan, kuperkeikat, Wilma Murron instagram-tilillään esittämän liikkuvuushaasteen, hyppynaruhyppelyn yhdellä jalalla, Burbee-yleisliikkeen (kyykkyyn-punnerrusasentoon-kyykkyyn-ylös), viivajuoksun (10 metriä), vatsalihaslinkkarit ja kuuden lampputolpan juoksun.
– Aikaa haasteen tekemiseen on aina koko viikko. Haaste on myös laadittu niin, ettei tuloksia voi vertailla. Tämä on vähän niin kuin bonushomma normaalien omatoimitreenien ja ryhmän yhteisen etätreenin lisäksi, Moisio sanoo.
Lisäksi seuran kärkiurheilijat antavat Pyrinnön instagram-sivuilla treeni- tai lihashuoltovinkkejä, joita eri-ikäiset voivat tehdä itsekseen.
– Näillä systeemeillä mennään nyt ainakin huhtikuun loppuun, Moisio kertoo.
JKU:n tähdiltä vinkkejä Huipputreeneissä, emoji kertoo tuntemukset
Jyväskylän Kenttäurheilijoiden (JKU) 12-15-vuotiaiden valmennusryhmäläisillä on valmentajien urheilijoille tekemät omatoimiohjelmat.
– Niiden tueksi urheilija täyttää ryhmästä riippuen harjoituspäiväkirjaa tai kuvailee tuntemustaan treenistä WhatsApp-ryhmässä tai laittaa sinne harjoitustuntoja kuvaavan emojin, Tanja Niemi kertoo.
Seura käynnisti hiljattain myös JKU:n Huipputreenit-videon, joka julkaistaan tiistai-iltaisin seuran YouTube-kanavalle. Ensimmäisessä jaksossa valmentaja Katri Ruuskasen vieraana oli aituri Elmo Lakka.
– Laitettiin tämä YouTube-kanavalle siksi, että se pysyy siellä, ja on siten urheilijoiden hyödynnettävissä milloin vain tai vaikka kahdesti viikossa, Niemi sanoo.
Huipputreenien ohella Ruuskanen ja Inka Sinivuori vetävät JKU:n urheilukoululaisille Zoom-sovelluksen kautta treenit joka torstai ja Mari Vilska puolestaan liikuntaleikkikoululaisille keskiviikkoisin.
Vammat veks myös etänä
JKU on jatkanut myös Vammat veks -ohjelmaa etäyhteyden kautta. Ohjelma tähtää urheiluvammojen ja rasitusoireiden nopeaan diagnosointiin ja kuntoutuksen opastukseen.
– Jos valmennusryhmäurheilijoilla on tuntemuksia, hän saa kartoitusajan. Fysioterapeutti selvittää etäyhteydellä, onko tarvetta jatkotutkimukseen vai hoituuko ongelma esimerkiksi jumppa- tai hallintaliikkeillä, Niemi kertoo.
Kilpaurheilukouluikäisille ja vanhemmille JKU on kerännyt YouTube-kanavalleen myös omatoimitreenivideoita, jotka ovat sieltä kenen tahansa katsottavissa. Ne löytyvät JKU:n kanavalta nimellä ”Urheilukoululaisten omatoimiharjoittelu”.
– Ajateltiin, että nyt nuorilla voi olla enemmän aikaa treenata, jos vaikkapa oma kakkoslaji on tauolla. Näitä liikkeitä voisi sitten hyödyntää siihen.
Kupittaan puistorata kutsuu juoksemaan, valmentajien yhteistyö toimii Turussa
Turun Urheiluliitolla on jo tarjolla nuorille kilpailumaista toimintaa. Seuran Instagram-tililtä löytyy kartta Kupittaan puiston juoksulenkistä, jonne on merkitty eri-ikäisille sopiva reitti, jota voi käydä juoksemassa ja lähettää tuloksen omalle vastuuvalmentajalle kirjattavaksi.
– Yleisesti alle 15-vuotiaiden toiminnassa ryhmien vastuuvalmentajat lähettävät ryhmille tarkat treeniohjelmat sähköpostilla. Yhteyttä pidetään myös Whatsapp-ryhmillä. Mutta olemme painottaneet, että valmentajat olisivat yhteydessä urheilijoihin myös puhelimella, kertoo Turun Urheiluliiton yleisurheilun toiminnanjohtaja Antti Leskinen.
Leskisen mukaan valmentajien kesken on pidetty yhteispalavereita, joissa treenejä on ideoitu ja kehitetty yhdessä.
– Se on hienoa, miten valmentajien kesken on pystytty jakamaan ideoita, Leskinen kiittelee.
Leskisen mukaan yleislinja seurassa on, että koronakriisistä huolimatta toiminta jatkuu vastuuvalmentajajohtoisesti.
– Meillä ei ole hirveän paljon mitään yksittäisiä some-kampanjoita tai muita erikoisuuksia. Perustoiminta jatkuu, mutta vain erimuotoisena. Osa vanhempien juniorien ryhmistä on pitänyt etätreenejä. Ne ovat olleet lähinnä kuntopiirejä 14-15-vuotiaille. Nuoremmille näitä ei ole ollut, Leskinen sanoo
– Vastuuvalmentajien johdolla on nyt aikomus pitää ryhmille vanhempainiltoja. Ja sellainenkin idea on, että pidettäisiin valmennusryhmille urheilijailtoja, joissa ei välttämättä olisi treenejä vaan se olisi heille mahdollisuus olla etänä yhdessä.