Koronakriisi ja sen tuomat rajoitukset ovat pakottaneet meidät sopeutumaan uudenlaiseen arkeen ja samalla oppimaan uusia asioita ja taitoja. Moni meistä on varmasti oppinut yhtä ja toista myös itsestään.
Urheiluseuroissa on uuden tilanteen edessä oltu kekseliäitä. Seuroissa on löydetty uusia toimintatapoja toteuttaa ja edesauttaa nuorten harjoittelua kuitenkin viranomaisten kokoontumisrajoituksia noudattaen.
Ilolla olen seurannut myös yleisurheiluväen yhteistyön määrää. Valmentajat ja urheilijat ovat jakaneet sosiaalisen median kanavissa kokemuksiaan sekä treenivinkkejä kaikkien käyttöön. Ollaan ymmärretty, että samassa veneessä ollaan ja yhdessä tästä selvitään!
Koronakriisi on tuonut nuorten urheilijoiden elämään paljon muutoksia. Harjoitteluun liittyvien muutosten lisäksi koulu vaihtui etäkouluksi ja kavereitakin näkee vähemmän ja harvemmin. Monella on myös huolta läheisten ja omasta terveydestä. Tilanne voi ahdistaa ja silloin on hyvä löytää keskustelukumppani, jonka kanssa näistä aiheista voi puhua.
Tarjolla on myös psyykkisen valmennuksen asiantuntijoita, joita voi kohdata etäyhteyden avulla. Jos siltä tuntuu, ole rohkeasti yhteydessä urheilupsykologiin. Ammattilaisen kanssa keskustelu voi auttaa paljon. Kannustan tähän!
Säilytä harjoittelun monipuolisuus, käytä tuttuja liikkeitä
Harjoitella kannattaa (lähes) päivittäin. Se on epidemian luomassa tilanteessa myös erinomainen henkireikä. Harjoittelun määrää ja laatua suunnitellessa sekä harjoituksia toteutettaessa on hyvä huomioida, että nuo aiemmin mainitut muutokset arjessa tuovat stressiä ja lisäävät siten nuoren urheilijan kokonaiskuormitusta.
Urheilupaikat ovat monin paikoin kiinni, joten harjoitusolosuhteet ovat monelle joko kokonaan tai osittain uudet. Silti harjoittelu pitäisi yrittää säilyttää monipuolisena niin, että mukana on mahdollisimman paljon tuttuja taito- ja ominaisuusharjoitteita.
Tänään teen parhaan mahdollisen harjoituksen
Urheilija on tottunut asettamaan selkeitä tavoitteita ja suunnittelemaan toimintaansa niiden mukaan. Nyt kun kilpailukauden alkamisesta tai pääkilpailujen ajankohdista ei ole tietoa, se ei helpota tavoitteiden asettamista ja suunnitelmien tekoa.
Toisaalta urheilijana jokainen oppii myös elämään hetkessä, tekemään tarvittaessa nopeita muutoksia ja sopeutumaan uudenlaisiin tilanteisiin. Näissä olosuhteissa nuoren urheilijan tavoitteeksi käy tuttu hokema: Tänään teen parhaan mahdollisen harjoituksen!
Olkoon harjoituksen pääteema mikä tahansa, se kannattaa tehdä niin huolellisesti kuin osaa. Kevään edetessä ja säiden lämmetessä on hyvä tehdä myös kilpailunomaisia harjoituksia, ja olla siten valmiimpi kilpailukauden avaukseen.
Osa kevään ja alkukesän kilpailuista on siirretty myöhäisempään ajankohtaan. Kilpailukauteen liittyvistä asioista tiedotetaan yleisurheilu.fi -sivustolla heti, kun niistä tehdään päätöksiä. Ne taas syntyvät viranomaisten suositusten ja määräysten pohjalta. Kannattaa varautua siihen, että kilpailukausi jatkuu myöhäisempään syksyyn.
Tsemppiä. Me selviämme tästä yhdessä ja aurinko paistaa vielä kaikilla yleisurheilukentillämme! Terveyttä kaikille!
Tapio Rajamäki,
aluepäällikkö
SUL seurapalvelut