Pitkämäki, Nurmi ja Virén hakaurheilijoiden kärkitrio

Hakaurheilija-tittelin ja Hakaurheilijamerkin saa yleisurheilija, joka on kansainvälisissä arvokisoissa, maaotteluissa tai SM-kisoissa saavuttanut 20 pistettä. Kuinka pisteet eri kilpailuista koostuvat, näkyy täältä: Hakaurheilijapisteet. Pistelaskussa on vuosien mittaan tapahtunut jonkin verran muutoksia, jolla on vaikutusta kokonaispisteisiin.

Hakaurheilija-järjestelmä syntyi 1960-luvulla, kun Suomen Urheiluliiton toiminnanjohtajana ollut Kalevi Kotkas halusi synnyttää Ruotsin Stora Grabbar -kunniamerkkijärjestelmän tapaisen systeemin pelkästään yleisurheilulle. Kotkaksen kanssa Hakaurheilijajärjestelmän ideoi liiton tilastoja hoitanut Pentti Vuorio.

– Lähdettiin siitä, ettei palkita tuloksesta vaan saavutuksesta. Tuloksista otettiin huomioon vain maailmanennätys. Siitä ei saanut yhtään pistettä, mutta hakaurheilijan tittelin, Vuorio kertoi.

Hakaurheilijatilastoon otettiin mukaan myös takavuosien menestyjät, joten Paavo Nurmi oli pitkään tilaston kärjessä, kunnes Tero Pitkämäki pudotti juoksijalegendan toiseksi. Hakamiestitteliin ei liity rahallista korvausta vain kunniamerkki.

Pentti Vuorio piti hakaurheilijatilastoa 52 vuotta. Vuodesta 2015 lähtien tilastoa on ylläpitänyt Esa Kaihlajärvi.

Oheista hakaurheilijatilastoa voi katselle eri näkökulmista, tilaston otsikoiden vieressä on painikkeet, joilla tilastoa voi muokkailla vaikka pisteiden mukaiseen tai hakamerkin myöntämisjärjestyksen mukaiseen järjestykseen.

Tilastot on päivitetty 18. syyskuuta 2024 ja päivitetään seuraavan kerran syksyllä 2025.

Lisätiedot:

Esa Kaihlajärvi
Puh. 0445703875
esakaihla@gmail.com

# Sukunimi Etunimi Pisteet Lajiryhmä Syntymäaika Kuolinvuosi
# Sukunimi Etunimi Pisteet Lajiryhmä Syntymäaika Kuolinvuosi