Ratakelaaja Toni Piispasen kahden lajin urakka parayleisurheilun MM-kisoissa Dubaissa hipoi täydellisyyttä. Piispanen voitti T51-luokan 100 metrin mestaruuden ja kiiti 200 metriltä hopeaa.
– Onhan tämä kova juttu, kun 100 metrin mestaruus tuli vielä omalla ja kisaennätyksellä, Piispanen kertasi MM-urakkaansa 200 metrin hopeamitalistina.
Keskiviikkoisessa 200 metrin finaalissa Piispasen edellä maaliin kelasi vain tuttu kilpakumppani Peter Genyn. Belgialainen voitti kilpailussa Piispasen ajoin 37,90–38,32. Piispaselta kilpailu luisti ilman suuria ongelmia. Hän johti taistoa vielä loppusuoran alkaessa
– Tarkoitus oli hyödyntää omia vahvuuksia. Läksin niin kovaa kuin käsistä lähti. Ennen kuin kaarsin loppusuoralle otin pikkuisen happea ja samalla korjasin vähän ohjausta, Piispanen kertaili.
Loppusuoralla Genyn oli rahtusen Piispasta väkevämpi.
– Jouduin siinä lopussa tekemään yhden korjauksen ohjaukseen, kun olin lipumassa oikealla, ja odotin, että Meksikon Edgar Sanchez, jolla on hyvä maksiminopeus nousee sieltä, mutta jostain syystä hän ei sieltä noussut. Menetin korjausliikkeessä 1-2 työntöä. Ilman sitä loppu Genynin kanssa olisi ollut tiukempi, Piispanen arvioi.
– Korjausliike piti tehdä, minut olisi hylätty heti, jos olisin ollut menossa meksikolaisen eteen.
EM-kisat kertovat Genynin kunnon
Piispasen 100 ja 200 metrin mitalit varmistivat maapaikat Tokion paralympiakisojen samoille matkoilla. Piispanen haluaa menestyä myös Tokiossa ja kehityskohteitakin on jo tiedossa.
– Minulla on nyt niin matala kelausasento suhteessa vammatasooni, että pitää katsoa kevään aikana, onko tuolin asetuksia syytä muuttaa 200 metrille, Piispanen mietti.
– Muutenkin kevät tulee olemaan sitä aikaa, jolloin ratkaistaan ketkä pärjäävät Tokiossa. Kevään aikana nähdään, kuka saa kehitystä aikaan liittyen kuntoon ja välineisiin.
Piispaselle kesäkuiset EM-kisat Puolan Bydgoszczissa ovat oiva paikka katsastaa, missä mennään Tokion paralympiakisoja ajatellen.
– Vaikka EM-kisat ovat tavallaan välikisat, minulle se on hyvä paikka katsoa, kuinka Peter Genyn on kehittynyt, Piispanen sanoo.
Helle pakotti olemaan sisällä, tiimille kiitosta
Tokiossa Piispanen joutuu kamppailemaan paitsi kilpakumppaneita myös hellettä vastaan aivan kuten Dubaissa. Piispasen oma lämmönsäätelyjärjestelmä ei toimi normaalisti ja hellesäät ovat hänelle myrkkyä.
– Nyt olin täällä kaksi viikkoa käytännössä hotellissa. Kävin vain aamulla tai illalla tekemässä jumpan tai kelauksen. Jos olen tuossa säässä ulkona puoli tuntia, olen sen jälkeen aivan läkähdyksissä, Piispanen kertaili.
– Jatkuva sisällä oleminen oli rassaavaa, mutta osasin siihen varautua. Oli kirjoja mukana.
Mikä sitten on ollut tärkein asia kuluvan kauden menestyksen taustalla?
– Se on ollut systemaattinen työ, jota on tiimin kanssa tehty. Siihen palataan parin-kolmen viikon huilijakson jälkeen, Piispanen kiitteli taustavoimiaan, joihin kuuluvat muiden muassa valmentaja Jari Nordblomin ja rengas- ja vanne- ja aerodynamiikka-asiantuntija Petri Hankiola.