Puola voitti Superliigan ja Suomi oli 11:s – Raitanen ja Lipsanen kakkosia

Simo Lipsanen

Kotiyleisönsä edessä kilpaillut Puola voitti Bydgoszczissa Euroopan superliigan ensimmäisen kerran ja teki sen ylivoimaisesti 27½ pisteen erolla seuraavaan joukkueeseen. Suomi oli yhdestoista ja putosi ykkösliigaan.

Saksa oli toinen pisteen ennen Ranskaa ja neljänneksi sijoittunut Italia hävisi Ranskalle vain puoli pistettä.

Topi Raitanen 3000 metrin estejuoksussa ja Simo Lipsanen kolmiloikassa venyivät sunnuntaina omissa lajeissaan toisiksi. Sara Kuivisto oli 1500 metrillä neljäs uransa toiseksi parhaalla ajalla.

Taika Koilahti sijoittui pituushypyssä viidenneksi kelpo tuloksella 659 ja Annimari Korte viidenneksi 100 metrin aitajuoksussa. Kortekin juoksi uransa nopeimman vastatuuliajan yli sekuntimetrin vastatuuleen.

Tomas Wecksten paransi seiväshypyssä kauden kotimaista kärkitulosta 546:een ja sijoittui Puolan Piotr Lisekin voittamassa erittäin korkeatasoisessa kilpailussa kahdeksanneksi.

Nilkkansa nyrjäyttänyt Ella Junnila ei voinut osallistua naisten korkeushyppyyn.

– Kokonaisuudessaan Suomen joukkueelta nähtiin hyvä joukkuesuoritus. Muutama urheilija nosti tasoaan ja valitettavasti viime hetken loukkaantumiset veivät pisteitä. Olen erittäin tyytyväinen, arvioi Suomen joukkueen johtaja Kari Niemi-Nikkola.

– Kaikki eivät voi tehdä ennätystä, mutta nyt syntyi seitsemän kauden parasta tulosta ja kaksi ennätystä ja saavutimme kaksi mitalisijoitusta.

– Tämä on joukkuekilpailu ja kilpailumuotona se tuo yksilöurheilijan kauteen piristystä. Siinä on aitoa itsensä likoonpanemista toisten eli joukkueen puolesta.

 

Laji lajilta:

Miehet, 110 m aj

Elmo Lakan kolmen juoksun urakka päättyi 110 metrin aitajuoksun kahdeksanteen sijaan ajalla 13,89. Tuloksessa näkyi 1,7 metriä sekunnissa puhaltanut vastatuuli.

– Aikamoista puskemista oli alusta lähtien. Sisäradalla, kun juoksee, tuuli pääsee tuuppaamaan kunnolla, Lakka tuumi.

Lakka törmäsi voimakkaasti jo ensimmäiseen aitaan ja kolhaisi kaikkiaan yhdeksää aitaa kymmenestä.

Lakka juoksi Bydgoszczissa perjantaina alkueristä finaaliin ajalla 13,61 ja paikkasi lauantaina Samuel Purolaa 4×100 metrin viestijoukkueen ankkurina.

– Nyt sijoitus oli aika lailla tilastojen mukainen. Olisin halunnut vähän venyä, mutta nyt ei ollut mikään ennätyskeli.

Lakan kauden paras on Sveitsin La Chaux-de-Fondsissa juostu 13,49. Hän voitti hiljattain Lappeenrannassa neljännen Kalevan kisojen mestaruutensa ajalla 13,70.

Kilpailun voitti Espanjan Orlando Ortega. Rion olympiakisojen hopeamitalisti juoksi ajan 13,38. Kuublaistaustainen Ortega on tänä vuonna juossut 13,05.

Annimari Korte

Naiset, 100 m aj

Vastatuuli puraisi Annimari Kortteen vauhtiin 100 metrin aitajuoksunn finaalissa. Korte oli viides ajalla 13,20. Juoksussa oli vastatuulta 1,2 metriä sekunnissa.

– Minulla ei vaan voima riitä vetää vastaiseen. Ensi vuonna täytyy hakea treeneissä lisää voimaa, että pystyy juoksemaan kovaa kaikissa olosuhteissa, Korte totesi.

Juoksun voitti Italian Luminosa Bogliolo ajalla 12,87. Saksan Cindy Roleder oli toinen samalla ajalla ja Puolan Karolina Kołeczek kolmas sadasosan kärkikaksikolle hävinneenä.

– Hienosti nuo muut vetivät, Korte totesi.

Alkuerissä kiusannut kipu varpaassa ei Kortetta enää vaivannut.

– Varvas oli teipattu, eikä siinä tuntunut mitään. Verryttelyssä oli hyvä fiilis. Olin valmis juoksemaan kovaa, mutta se vaan ei vastatuuleen onnistu, Korte sanoi.

Korteen Superliigassa juoksema aika 13,20 on hänen ennätyksensä yli sekuntimetrin vahvuiseen vastatuuleen. Hänen entinen vastatuuliennätyksensä oli 13,38.

Miehet, 800 m

Ville Lampinen juoksi 800 metrin finaalissa kesän parhaan aikansa 1.49.45 joka toi 11. sijan. Kausivertailussa hän olisi ollut viimeinen.

Lampinen on kevään rikkonaisen harjoituskauden jälkeen parantanut pikku hiljaa kesän kuluessa.

– Aika tasapaksu juoksu minulta. Odotin nyt jo 1.48-alkuista tulosta, mutta tuo alku olisi saanut olla vauhdikkaampi, Lampinen kertaili.

Lampinen sai Bydgoszczissa tuntumaan kansainvälisen tason keskimatkojen juoksuun.

– Oli ruuhkaa ja tönimistä. Siellä pitäisi vaan olla aggressiivisempi, Lampinen tuumi.

Lampinen juoksi molemmat kierrokset lähes samaa vauhtia, ensimmäisen 54½ sekuntiin ja toisen 55 sekuntiin.

Kilpailun voitti kolme edellistä Euroopan mestaruuttakin voittanut Puolan Adam Kszczot ajalla 1.46,97. Britti Jamie Webb oli toinen ajalla 1.47,25.

Lampisen kausi jatkuu Espoossa Motonet GP:ssä 18. elokuuta ja sen jälkeen Ruotsi-ottelussa.

Sara Kuivisto

Naiset, 1500 m

Sara Kuivisto juoksi 1500 metrillä uransa toiseksi parhaan ajan 4.09,25 ja taisteli rajussa loppusuoran kiritaistossa palkintosijoista. Maalissa hän oli neljäs.

– Kauden paras ja lähelle ennätystä, joten tyytyväinen pitää olla. Mutta nyt olin aika väsynyt. Eilisen 800 metrin jälkeen kävin vielä sen verran kierroksilla, että en yöllä paljon nukkunut, ja nyt oli vielä aika kuuma, Kuivisto kertoi.

Kuivisto kutittelee ajallaan jopa paikkaa Dohan MM-kilpailuihin MM-rankingin kautta.

Tänä kesänä Kuivisto on keskittynyt 800 metrille ja juoksi 1500 metriä vasta kolmannen kerran tänä kesänä. Hänen ennätyksensä on viimevuotinen 4.08,96.

– Aikaan pitää olla tyytyväinen sikäli, että alku oli aika hidas, Kuivisto tuumi.

Kuiviston väliaika 800 metrin kohdalla oli 2.17,8. Viimeisen 800 metrin osuuden hän juoksi upeasti 2.08,7.

Juoksun voitti Puolan Sofia Ennaoui ajalla 4.08,37. Ennaoui on juossut kolmena viime vuonna kolme mitalia EM-kilpailuissa joko ulkona tai hallissa.

Kolmanneksi kiritaistossa nousi Tshekkiä kansainvälisissä kilpailuissa edustava Lahden Ahkeran Kristiina Mäki. Hän oli Kalevan kisojen 1500 metrillä Kuiviston perässä toinen ja jätti silloin 5000 metriä juoksematta.

– Luulin, että minulla oli flunssa tai nuha, mutta lääkäri totesi, että minulla on selästä toinen puoli jumissa ja se aiheutti samoja oireita. Nyt Jussi Töyrylä on saanut selän kuntoon, Mäki kertoi.

Miehet, 3000 m ej

Topi Raitasen vahva askel kantoi toiseksi 3000 metrin estejuoksussa. Kilpailun voitti tilastosuosikki ja MM-kilpailuissa neljänneksi juossut Espanjan Fernando Carro ajalla 8.27,26. Raitanen kiri toiseksi ajalla 8.27.68.

– Ihan ei tuossa lopussa askel kantanut. Ehkä siinä tuli matkalla sen verran sitä ylimääräistä siirtymistä, Raitanen kertaili kiriään.

– Taktiikkana oli pitää Krystian Zalewski ja Zak Seddon takana, eikä päästää Carroa liian kauaksi karkuun, ja se onnistui, Raitanen sanoi.

Ylimääräisillä siirtymillä Raitanen viittasi siihen, että hän juoksi alkumatkan sijoitustaan vaihdellen 5-9:ntenä, eikä oikein löytänyt ryhmästä mieluista paikkaa.

– En oikein löytänyt siinä omaa paikkaa ja juoksin sitten kakkosrataa, kun siinä oli helpompi ottaa esteet, Raitanen sanoi.

Raitasen kilometriajat olivat 2.52 – 2.52½ – 2.43.

Raitaselle Superliigan juoksu oli kauden viides estekilpailu. Kesän paras aika on Turussa kesäkuussa juostu ennätys 8.21,47.

Oman ennätyksensä kimppuun hän käy seuraavaksi syyskuussa Zagrebissa, jossa luvassa on tasokas estekisa.

Simo Lipsanen

Miehet, 3-loikka

Simo Lipsasen Lappeenrannan Kalevan kisoissa orastanut nousuvire vahvistui Bydgoszczissa. Hän oli toinen kesän parhaalla tuloksellaan 16,76.

– Se oli kesän parasta tekemistä. Tunsin jo ennen kisaa, että nyt on hyvä vire, Lipsanen hehkutti.

Avaushyppy jäi lopulta Lipsaselle ainoaksi mitatuksi. Muut olivat yliastuttuja. Viimeinen muutaman sentin yliastuttu kantoi myötätuuleen melko lähelle 17 metriä.

– Kun sain ensimmäisellä kierroksella hyvän tuloksen, läksin sitten jatkokierroksilla hakemaan tulosta riskillä ja hypyt painuivat yliastutuiksi.

– Tuntuu, että  hyppääminen on nyt menossa hyvään suuntaan, eikä nilkoissa ollut mitään tuntoja, joka sekin on hyvä asia.

Lipsasella on kesän aikana ollut nilkkavaiva, joka on rajoittanut kovaa lajiharjoittelua. Kilpailun voitti omintakeisella tekniikalla hypän

Krista Tervo

Naiset, moukari

Krista Tervon paras heitto naisten moukarikilpailussa kantoi 64,72 ja toi kahdeksannen sijan. Tulos syntyi toisella heitolla, kolmannen kierroksella moukari kaarsi lukemiin 63,19.

– Nyt oli tosi hyvä fiilis ja kroppa tuntui siltä, että voisi heittää pitkälle, mutta nyt se ei vaan onnistunut. Joskus on sellainen päivä, Tervo harmitteli.

Tervolle Bydgoszczin mittelö oli kesän toinen arvokilpailu. Gävlen 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa hän heitti kuudenneksi. Kesän saldoon kuuluvat Jyväskylässä heitetty Suomen ennätys 70,18 ja Kalevan kisojen voitto kesän toiseksi parhaalla tuloksella 69,58.

– Nyt treenataan hetki ja sitten maaotteluun Ruotsia kaatamaan, Tervo suunnitteli.

Superliigan voitti ranskalainen Alexandra Tavernier, joka heitti 72,81. Hän oli viime kesänä Berliinin EM-kilpailuissa toinen ja heitti kesäkuun puolivälissä kotimaansa ennätyksen 74,84.

Naiset, 200 m

Hanna-Maari Latvala urakoi Superliigassa neljä starttia molemmilla pikamatkoilla ja 4×100 metrin viestissä. Urakka päättyi 200 metrin kahdeksanteen sijaan ajalla 24,05. Juoksu ei Latvalaa tyydyttänyt.

– Juoksu oli hankala heti alusta lähtien. Heti ensimmäinen askel telineistä nousi pystyyn, eikä lähtenyt viemään eteenpäin. Tosi vaikea kokonaisuus, kiihdytyskään ei onnistunut, Latvala kertaili.

– Lähtöasentokaan ei ollut maailman tasapainoisin, kun toimitsija kävi sanomassa, että käsi pitäisi laittaa suppeammalle.

Juoksun voitti Sveitsin Mujinga Kambundji ajalla 22,72. Finaalissa vastatuulta oli metrin verran sekunnissa.

Miehet, seiväs

Tomas Wecksten ylitti seiväshypyssä kesän parhaan tuloksensa 546 kolmannellaan, joka toi kahdeksannen sijan. Hän teki 556:sta kaksi yritystä, jonka jälkeen koossa oli neljä pudotusta koko kilpailusta. Se tarkoitti EM-joukkuekilpailun säännöillä, että kilpailu päättyi siihen.

Wecksteniä jäi harmittamaan se, että 546 olisi voinut mennä ensimmäisellä.

– Siihen hyppyyn vaihtui vastatuuli, enkä sopeutunut siihen. Olin ottanut isomman seipään, mutta en muuttanut askelmerkkiä ja ponnistus meni alle, Wecksten kertaili.

Toinen pudotus 546:stä oli niukka ja kolmannella rima ylittyi. Kahdessa yrityksessä korkeudesta 556 Weckstenin ponnistus jäi taas alle.

– Sijoitus oli aika lailla sitä mitä olin tilastoissa. Itse en kuitenkaan ole tyytyväinen alle 560:n tuloksiin. Sen olen sanonut aiemminkin, Wecksten tuumi.

Weckstenin aiempi kauden paras tulos on Someron seiväskarnevaalissa kesäkuun lopussa hypätty 545.

Superliigan kilpailun voitti kesän maailmantilaston ykkönen Piotr Lisek tuloksella 581. Toissa vuoden MM-kilpailujen hopeamitalisti on kesän mittaan parantanut Puolan ennätyksen 602:een ja yritti Bydgoszczissa kolmesti 603:sta.

Naiset, 5000 m

Janica Rauma juoksi 5000 metrillä kymmenenneksi ajalla 16.47,18. Se ei ollut mitä Rauma toivoi, mutta Lapinlahden GP-kilpailun jälkeen kiusannut akillesvaiva on rajoittanut harjoittelua, mikä tuntui vauhdissa.

– Se tuli viime vuoden Ruotsi-ottelun jälkeen ensimmäisen kerran ja palasi nyt Lapinlahden kisan jälkeen. Se vaatii 2-3 päivää lepoa kilpailun jälkeen. Jalka toimi vielä Joensuun GP:ssä, kun lepopäivät menivät palautuksena, mutta nyt tuntuu, että lepopäivät vaikuttavat harjoitteluun, Rauma sanoi.

Rauman tavoitteena on edelleen rikkoa 3000 metrin estejuoksun MM-raja 9.40,00, jos jalkavaiva ei sitä estä. Rankingin kautta rajatulos tällä haavaa on 9.47,86 ja Rauman kesän paras on 9.49,95.

– Syyskuun alussa Espanjassa on kilpailu, missä MM-rajaa voi vielä yrittää, Rauma kertoi.

Juoksun voitti Saksan Hanna Klein terävällä viimeisen kierroksen kirillään ajalla 15.39,00.

Taika Koilahti

Naiset, pituus

Taika Koilahti kilpaili  Superliigassa ensi kertaa urallaan kovassa kansainvälisessä naisten arvokilpailussa ja ponnisti viidenneksi tuloksella 659. Hän teki kilpailussa tasaista jälkeä, kun muut hypyt kantoivat 646 ja 653.

Parhaassa hypyssä vahalle jäi matkaa 10 senttiä.

– Se oli aika lailla samanlainen hyppy kuin Kalevan kisojen 669, jossa ponnistus osui nappiin, mutta tuntuma ei ollut ihan yhtä hyvä, Koilahti vertaili.

– Kun en ole aiemmin tällaisissa kisoissa aikuisten sarjassa ollut, oli kiva nähdä, että pystyn kilpailemaan tällä tasolla.

Kilpailun voitti hallitseva Euroopan mestari, Saksan Malaika Mihambo tuloksella 711. Hän ponkaisi hiljattain Berliinissä kauden kärkituloksen ja oman ennätyksensä 716.

Koilahti käy seuraavaksi oman ennätyksensä kimppuun Espanjassa Sierra Nevadan harjoituskeskuksessa pidettävässä kilpailussa. Se hypätään 2300 metrin korkeudella merenpinnasta, joten pienempi ilmanvastus tuo siellä pienen edun.

– Menen kokeilemaan, toimiiko se vai ei, kun sellainen tilaisuus on tarjolla. Olen kuitenkin sen verran lähellä sitä MM-rajaa (672), Koilahti sanoi.

Naiset, kuula

Kuulantyöntäjä Senja Mäkitörmän kunto on hyvässä nousussa. Hän toivoo sen huipentuvan Tukholman Ruotsi-ottelussa.

Superliigassa Mäkitörmä oli seitsemäs kesän toiseksi parhaalla työnnöllään 16,55. Kaksi muuta työntöä kantoivat 16,12 ja 16,14.

– Kauden toiseksi paras työntö ja kaikki yli 16 metrin, nyt tuntui hyvältä. Se johtuu siitä, että vasen jalka alkaa pikku hiljaa tuntua paremmalta ja ikään kuin omalta, Mäkitörmä viittasi viime syksynä tulleeseen polven ristisidevammaan.

– Polven kuntoutuksen takia kuntoa on tarkoituksella haettu vähän syksymmälle. Toivon mukaan Ruotsi-ottelussa pystyisi taistelemaan Ruotsin kakkosta vastaan, Mäkitörmä sanoi.

Ruotsin ykkönen on Fanny Roos, joka oli Puolassa toinen tuloksella 18,54. Kilpailun voitti vuoden 2015 maailmanmestari Saksan Christina Schwanitz, joka työnsi 18,93, mutta Roos kukisti viimekesäisen Euroopan mestarin Puolan Paulina Guban.

Miehet, 3000 m

Hannu Granberg on kamppaillut sydänkesän kilpailuissa irtioton löytämiseksi. Superliigan 3000 metrin nykivävauhtisessa ja hellesäässä juostussa kilpailussa hän oli 12:s ajalla 8.33,76. Kisan voitti Espanjan Adel Mechaal ajalla 8.02,51.

– Ei oikein saa irti itsestään. Tasaisessa vauhdissa pystyy paremmin roikkumaan, mutta kun vauhti kiihtyy, kroppa ei reagoi siihen niin kuin toivoisin, Granberg sanoi.

– Kovassa seurassa sai juosta. Eka puolisko oli vielä aika rauhallista vauhtia, mutta aikamoista poukkoilua, vaikka yritin olla peräpäässä ja juosta tasaista vauhtia.

Miehet, kiekko

Oskari Perälampi sipaisi kiekkokilpailussa kolmannella heitollaan 53,10, joka 11. sijan kahden vaisun heiton jälkeen. Takatuulessa kukaan ei päässyt lähellekään ennätyksiään.

Voittaja oli Puolan Piotr Małachowski, joka heitti viimeisellä yrityksellään 63,02. Ruotsin kiekkojätti Daniel Ståhl oli vasta kolmas heitettyään 61,38. Ståhlin viimeinen heitto oli kilpailun pisin, mutta tossun kärki osui niukasti heittoreunuksen väärälle puolelle.

– Vähän oli vaikea kilpailu, mutta oli tosi kiva kilpailla tuollaisessa seurassa. Se antoi paljon omalle uralle. Tosi rentoja jätkiä, Perälampi tuumi tähtiheittäjistä.

Naiset, 4×400 m

Suomen naisten 4×400 metrin joukkue Eveliina Määttänen, Jeanine Nygård, Amira Chokairy, Ida Ravaska toi kapulan maaliin kelpo ajassa 3.37,32 ja oli 12:s.

Aika on tämän lajin paras suomalaistulos viiteen vuoteen. Naisten viestinelikko oli kilpailun jälkeen yhtä hymyä.

– Hieno juoksu likoilta, joilla kaikilla on ollut vaikeuksia, Chokairy summasi naisten joukkueen tuntoja.

– Arvelin etukäteen, että sinne 3.36-3.38 väliin pystytään juoksemaan. Omalla osuudellani tosin kunnioitin vähän liikaa muita, kun katselin millaisia juoksijoita oli mukana, Nygård hymyili.

Määttänen muisteli, että ulkoradalta juostessaan hän odotti muiden ottavan hänet aiemmin kiinni. Kovaa lähti liikkeelle myös Ravaska.

– Lähdin kovaa, kun tiesin, että  Ruotsin Moa Hjelmer on tulossa sieltä takaa. Yritin alussa karkuun, mutta loppuun asti vauhti ei riittänyt, Ravaska sanoi.

Suomen juoksijoiden osuusajat olivat seuraavat: Määttänen 54,7, Nygård 54,1, Chokairy 54,3 ja Ravaska 54,2.

Puola voitti naisten viestin Euroopan kärkiajalla 3.24,81.

Miehet, 4×400 m

Miesten viestikvartetti Christoffer Envall, Eljas Aalto, Ville Aarnivala, Erik Back oli yhdeksäs ajalla 3.10,60.

Miesten viesti oli päätepiste Envallin, 28, aktiiviuralla. 100 ja 200 metriä hän saattaa vielä juosta harrastusmielessä ja ehkä IK Falkenin viestijoukkueissa, mutta tavoitteellinen kilpaurheilu olisi nyt Envallin mukaan ohi.

Paras muisto omalta urheilu-uralta?

– Tämä kilpailu. Tai kun ensi kertaa olin mukana Ruotsi-ottelussa, Envall sanoi.

Urallaan Envall voitti neljä Kalevan kisojen mitalia, joista kaksi 400 metrin mestaruuksia. Hallimestaruuskilpailuista hän voitti lisäksi kaksi mitalia.

Mitä nyt on edessä?

– Nyt keskityn työntekoon, kokkina työskentelevä Envall sanoo.

Back harmitteli, että Superliigan nelikko ei saanut aivan kaikkea itsestään irti.

– Vielä sekunnin parempi aika pitäisi pystyä juoksemaan, Back sanoi.

Suomen juoksijoiden osuusajat olivat seuraavat: Envall 47,7, Eljas Aalto 48,0, Ville Aarnivala 47,5 ja Back 47,2.

Italia voitti miesten viestin Davide Ren ankkuriosuuden ja heittäytymisen ansiosta juuri ennen Ranskaa Euroopan kärkiajalla 3.02,04. Puola oli kotiyleisön juhliessa miesten viestin kolmas ja varmisti Superliigan yhteispisteiden voiton.

LIVE-Tulospalvelu: