Nuorella on urheilijalla on unelmia, mutta pitää olla myös tavoitteita, joiden avulla unelmat voidaan saavuttaa, totesi pikajuoksun olympiamitalisti Kerron Stewart Youth Athletics Games -tapahtuman valmistavalla ns. Pre-Camp -leirillä Liikuntakeskus Pajulahdessa. YAG kilpaillaan Lahdessa viikonvaihteessa (14.-16.6.).
Stewart siirtyi huippupikajuoksijasta valmentajaksi vuosi sitten. Hän toimii kotkalaisen jalkapalloseura KTP:n fysiikkavalmentajana. Pajulahdessa hän korosti nuorille, että sitkeästi välitavoitteisin keskittymällä ura etenee kohti unelmaa, oli se mikä vaan.
– Tavoitteita urheilijalla voi olla vaikka kuinka paljon. Kaikki niistä eivät toteudu, mutta tärkeintä on keskittyä jokaiseen niistä ja yrittää saavuttaa ne niin hyvin kuin pystyy. Matkalla voi kompuroida ja epäonnistua, mutta periksi ei saa antaa, Stewart korosti.
Stewart muistutti, että samalla kun tavoitteita asetetaan urheilijan ja valmentajan tulee pohtia millä keinoilla keinoilla ne saavutetaan. Stewart opasti nuoria myös kirjaamaan tavoitteet paperille.
– Käy katsomassa ne joka aamu ja ilta, ja pidä ne kirkkaana mielessä. Tavoitteet voivat lyhyt -tai pitkäaikaisia. Lyhytaikainen tavoite voi olla esimerkiksi jonkun heikkouden kehittäminen määrätietoisesti tulevien viikkojen aikana. Pitkä-aikainen tavoite voi olla vaikkapa pääsy johonkin haluttuun kouluun tai arvokilpailuun tai menestyminen arvokilpailuissa.
Oma unelma syntyi jo lapsuudessa
Omasta urasta puhuessaan Stewart nosti esille niitä tärkeitä yksittäisiä tekijöitä, jotka ovat edesauttaneet hänen nousuaan maailman huipulle.
– Muistan elävästi lapsuudestaan, kuinka aloin unelmoida siitä, että voisin joskus olla yksi maailman parhaista urheilijoista. Lapsuuden kodissa minulla seiniä koristivat julisteet sen aikaisista huippujuoksijoista, kuten Florence Griffith-Joynerista, Stewart kertoi.
Stewart juoksi parhaimmillaan 100 metriä 10,75 ja 200 metriä 21,99. Hän voitti 100 metrin olympiahopean ja 200 metrin olympiapronssin ohella mm. kolmesti 4 x 100 metrin MM-kultaa Jamaikan joukkueessa.
Stewart huomasi jo lapsena, että hänellä on lahjakkuutta pikajuoksuun, mutta sen merkitystä hän ei nuorille korostanut.
– Näin jälkikäteen ajatellen lahjakkuus oli vain pieni osatekijä kokonaisuudessa. Tärkein tekijä minun menestymisen taustalle oli kurinalainen työ urheilun eteen. Se on vienyt minun elämässäni todella paljon aikaa, Stewart sanoi.
Lahjakkuus vain yksi osatekijä
Stewart jakoi vuolaasti kiitosta vanhemmilleen, jotka tukivat hänen uraansa ensimmäisestä kilpailusta aina uran päättymiseen asti. Urheilu oli Stewartille tärkeä asia myös sikäli, että sitä kautta hän sai janoamansa stipendin Yhdysvaltain yliopistoon.
– Vanhemmillani ei olisi ollut varaa kustantaa yliopisto-opintoja, Stewart sanoi.
Vaikka Stewartia voisi ensitutustumisen perustella luonnehtia hieman ujohkoksi, kuva muuttuu, kun hän aloittaa harjoituksen lasten kanssa. Ex-huippujuoksijan ohjeet ovat tarkkoja ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta kädestä tai jalasta pitäen.
Erityishuomiota hän kiinnitti jalkojen liikeratoihin, käsien käyttöön, vartalon asentoon sekä nilkan käyttöön. Kaikesta paistaa, että se vahva innostus ja intohimo pikajuoksuun, joka hänellä oli urheilijana, on nyt suuntautunut valmennukseen.
Verryttelyt Stewart aloittaa dynaamisilla liikkuvuusharjoituksilla, joita seuraa lämmittelyosio. Lämmittelyn jälkeen jatketaan lajinomaisilla lämmittelyillä sekä lihaksia aktivoivilla harjoitteilla. Alkuverryttelyt päättyvät liikkuvuusharjoitteisiin.
Stewart on erinomaisessa kunnossa ja näyttää sujuvasti esimerkit itse, jonka jälkeen urheilijoiden on helppo toteuttaa harjoitteita. Kerronin virhesilmä juoksuharjoitteita ohjeistaessa on kuin kokeneella sotilaskouluttajalla sulkeisjärjestysharjoituksessa, yksikään virheliike tai asento ei jää huomiotta. Hän ei kuitenkaan nosta esiin virheitä, vaan ohjaa urheilijoita tekemään asioita oikein.
Tulosta alkaa näkyä jo yhden harjoituskerran aikana.
– Juoksuteknisten lajitaitojen opettaminen kannattaa aloittaa varhain, koska taitojen oppimiskyky lapsilla on hyvä, Stewart muistuttaa.
Intohimo valmennukseen vei voiton
Pajulahden kolmen päivän Pre Campi-leiri noudatteli piiri- ja alueleireiltä tuttua ohjelmarunkoa, Ohjelmassa oli neljä pääharjoitusta, yksi aamuharjoitus sekä yksi lihashuoltoharjoitus ja luento. Pääharjoituksissa päävastuu oli Stewartilla. Toisena valmentajana ja leirin suunnittelijana oli SUL:n 400 m:n nuorten maajoukkuevalmentaja Jaakko Erkinheimo.
Leirillä nuorilla oli tilaisuus kysyä Stewartilla hänen urastaan. Häneltä kysyttiin mm. miksi hän päätti oman aktiiviuransa.
– Huomasin, että intohimo valmentamiseen oli noussut paljon suuremmaksi kuin omaan harjoitteluun, joten oli luonteva päätös lopettaa ura viime kauteen, Stewart sanoi.
Valmentajan polulla Stewart on vasta alkutaipaleella. Hän on motivoitunut opiskelemaan ja oppimaan lisää. Suomessa hän on viihtynyt hyvin.
– Aluksi vähän pelotti, että minkälainen mahtaa olla vastaanotto, kun on vieraassa maassa, jonka kieltä ymmärrä, mutta se oli turhaa, minut otettu vastaan hyvin, Stewart kiitteli.
Jaakko Erkinheimo