Mikko Peltonen on valittu Suomen Urheiluliiton (SUL) parayleisurheilun päävalmentajaksi. Hän jatkaa myös Suomen Pyöräilyssä parapyöräilyn päävalmentajana.
Kaksoisrooliin Peltosen oli helppo lähteä, sillä parayleisurheilun kärkinimet ovat entuudestaan tuttuja.
– Olin mukana Lontoon ja Rio de Janeiron paralympialaisissa, joten sen tason urheilijat ovat tuttuja. Paralympiakomitean ja Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön toiminnan kautta myös nämä toimintaympäristöt ovat tuttuja, Peltonen sanoo.
Peltonen, 47, on alkujaan Kangasalta, mutta on kotiutunut Espooseen. Omaa urheilu- ja valmennustaustaa on pesäpallosta ja maastopyöräilystä. Kahdeksan vuotta sitten, kun häntä pyydettiin silloisen Suomen Pyöräilyunionin parapyöräilyn päävalmentajaksi, piti hetki miettiä, mutta päätöstä ei ole tarvinnut katua.
– Työ imaisi mukaansa totaalisesti, Peltonen sanoo.
Erityisen vaikutuksen on tehnyt vammaisurheilijoiden asenne ja yhteishenki lajista riippumatta.
– Koko paraperheessä on uskomattoman vahva yhteishenki ja tekemisen meininki, Peltonen kiittelee.
Tärkeintä on luoda henki ja luottamus
Parayleisurheilussa ja erityisesti ratakelauksessa, mutta myös muissa on lajeissa, on viime vuosina totuttu arvokisamenestykseen. Sitä haetaan jatkossakin. Peltosen mukaan suuria mullistuksia toimintaan ei ole luvassa.
– Tarkoitus ei ole rikkoa toimivaa kaavaa, Peltonen sanoo.
Peltosen silmissä motivoitunut urheilija ja toimiva henkilökohtainen valmennussuhde ovat kaiken menestyksen perusta.
– Kaikki lähtee yhteisestä tekemisestä, joka huomioi yksilöt. Minusta tärkein asia on kyetä rakentamaan koko toimintaympäristöön tietynlainen luottamus ja henki, ja luoda toiminnalle realistiset rakenteet, Peltonen sanoo.
Syksyn MM-kisat Dubaissa ja siihen liittyvät järjestelyt ovat Peltosen työlistalla päällimmäisten asioiden joukossa, mutta päävalmentajana hän katsoo myös jo seuraaviin arvokisoihin.
– Tokion paralympialaiset 2020 on kärkitavoite. Se työ urheilijoilla ja valmentajilla on jo käynnissä. Minun tehtävänä on sen eteenpäin vieminen ja kehittäminen, Peltonen sanoo.
Vapaahetket perheen, kuntoilun ja musiikin parissa
Työt parayleisurheilun parissa Peltonen aloitti tällä viikolla. Lähiaikoina edessä on muiden muassa urheilija -ja valmentajatapaamisia.
– Tarkoitus on lähteä vauhdilla liikkeelle. Minulla on vielä paljon opittavaa parayleisurheilusta, Peltonen sanoo.
Töiden ulkopuolella Peltonen viihtyy perheensä parissa, johon kuuluvat puoliso sekä 11- ja 14-vuotiaat lapset. Peltosen vapaa-aikaan kuuluvat myös liikunta- ja musiikki.
– Perheen kanssa yhdessä tekeminen ja liikunta, ja erityisesti luonnossa liikkuminen antavat henkistä ja fyysistä voimaa. Tykkään myös lukea ja musisoida, sanoo Peltonen ja kuvailee kitaran ja rumpujen soittoaan enemmänkin soittimien ”tapailuksi”.