Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson kiiti Oulun Kalevan kisoissa toiseen perättäiseen 200 metrin mestaruuteen kauden parhaallaan 21,10. Hän on 20 päivän antibioottikuurilla mykoplasman takia, joka on rajoittanut harjoittelemista. Se ei näkynyt Raatin stadionilla.
– Mitään kovia treenejä ei oikein ole voinut tehdä, Samuelsson sanoi.
Oulussa Samuelsson löysi kuitenkin hyvän vauhdin. Hän oli 100 metrillä toinen ja juoksi 200 metrillä metrin alkuerissä 21,39. Finaalia hän johti koko matkan.
– Ihan hyvä perusjuoksu. Oli kiva voittaa toinen perättäinen kulta. Ensi vuonna juostaan kolmas, Samuelsson tuumi.
Tampereen Pyrinnön Ville Aarnivala oli toinen (21,47) ja IF Kraftin Jonathan Åstrandin kolmas (21,50). Hänelle kisa saattoi olla uran viimeinen Kalevan kisojen startti. Juoksijan mukaan ilman tukia harjoittelun jatkaminen ei ole mahdollista.
Åstrand oli jo koko viime talven raskaissa töissä, joka rajoitti harjoittelua rajusti.
– Kevään Yhdysvaltain leiri meni hyvin kunnes leirin lopussa nappasi etureidestä. Sitten satutin muuttohommissa kahdesti selkäni, Åstrand kertasi valmistautumistaan Kalevan kisoihin.
Oulun Pyrinnön Samuel Purola oli 200 metrin finaalissa neljäs ajalla 21,63, joka on 16-vuotiaiden ikäkausiennätys.
Tuplamestaruus varmisti Hämäläisen paluun
Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Anna Hämäläinen pinkoi 100 ja 200 metrin mestariksi. Kummankin mestaruuden hän kuorrutti ennätyksellä. Kisat vahvistivat Hämäläisen paluun lajin kotimaiseen kärkeen.
– Nyt on alla ehjä kausi ja oma tahto on kovempi kuin ennen. Aiemmin tuntui, että olen ollut velvollinen jatkamaan suvun perinnettä yleisurheilussa, Eduard ja Olga Hämäläisen tytär totesi.
Kannuksen Uran Anniina Kortetmaa oli toinen 200 metrillä ennätysajallaan 23,76. Hän näytti loppusuoralla olevan jo kiinni mestaruudessa, mutta toisin kävi.
– Lähtö oli ok, kaarteesta ulostulo meni löntystelyksi. Onneksi sain Kortetmaan lopussa kiinni, Hämäläinen kertasi juoksuaan.
Lampinen voittokiristä: Tähän riittävät paukut
KU-58:n Ville Lampisen toiveet EM-rajan rikkomisesta Yhdysvalloissa yliopistokaudella eivät toteutuneet. Sen sijaan kauden toiseksi maaliksi asetettu Kalevan kisat toivat 400 ja 800 metrin mestaruudet.
Jälkimmäisen matkan finaalissa Lampinen oli hereillä, kun Tampereen Pyrinnön Jaakko Laakson kiri alkoi ja voitti kisan ajalla 1.49,60. Laakso pokkasi hopean ajalla 1.49,82.
– Osasin odottaa sitä (Laakson rytminvaihdosta), mutta nyt kun oli kolme juoksua alla, oli aika väsynyt fiilis. Itsellä ei ollut sellaista 300 metrin tykkikiriä, mutta tähän paukut riittävät, Lampinen totesi voittorutistuksestaan.
Naanantalin Löylyn Markus Teijula oli kolmas ajalla 1.50,55.
Lehikoisen kiritti Uusimäenkin ennätykseen
Naisten 400 metrin aidoissa juostiin yksi Oulun Kalevan kisojen mehukkaimmista kaksintaisteluista. Amsterdamin EM-kisoissa ennätystään parantanut Hilla Uusimäki kukisti tuoreen 17-vuotiaiden Euroopan mestarin Viivi Lehikoisen ennätyksellään 57,40. Lehikoinen juoksi toiseksi 17-vuotiaiden SE-ajalla 57,65.
– Eipä ollut mikään nappijuoksu. Viimeisellä 200 metrillä aitojen ylitykset olivat teknisesti surkeita, Uusimäki sanoi.
Uusimäki ammensi loppusuoralla viimeisten aitavälien kaksintaistelussa voimaa siitä, että tiesi Lehikoisen tulevan takaa.
– Kuulin Viivin askeleet ja kuuntelin kenttäkuuluttajaa. Siitä tuli tosi paljon tsemppiä, kun tiesin Viivin lähestyvän. Ennätys oli ihan sen ansiota.
Lehikoiselle hopea maistui.
– Hilla on kehittynyt todella kovasti tänä vuonna, ja juoksi nyt hyvin, mutta oma suorituskin oli hyvä. Pyrin aloittamaan kovaa, mutta kuitenkin niin, että pystyn juoksemaan takasuoralla rennosti. Lopussa askeleet menivät hyvin. Luulin ensin, että saan Hillan kiinni, Lehikoinen kertasi juoksuaan.
Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Eveliina Määttänen oli kolmas ajalla 59,20
Monni: Ensi kertaa suunnitelma toimi
JKU:n Petteri Monni juoksi miesten 400 metrin aidoista uransa neljännen mestaruuden kauden parhaallaan 51,50. Laitilaan Jyskeen Joni Vainio-Kaila oli toinen ajalla 52,02.
– Ekaa kertaa sain tänä kesänä tehtyä juoksun suunnitelman mukaan, eli ensimmäiset viisi aitaväliä menivät 14 askeleen rytmillä. Sitten 15 askeleella ja lopussa sitten apinan raivolla, Monni kertasi.
Kuiviston kirivoitto katkaisi hopeaputken
Porvoon Urheilijoiden Sara Kuivisto kiri 800 metrin mestaruuden kolmen perättäisen Kalevan kisojen hopean jatkeeksi. Toinen Kuivisto oli myös aiemmin Oulussa juostussa 1500 metrin finaalissa.
Löysän alkuvauhdin jälkeen Kuivisto piti rajusti kirikamppailussa IK Falkenin kiritykki Zenitha Erikssonin toisena ajoin 2.10,59-2.10,71.
– Hopeamitaleita oli jo tarpeeksi, Kuivisto sanoi ja kertoi tehneensä aamulla päätöksen juosta nyt mestariksi,
Kisataktiikkaa hän ei suuremmin miettinyt.
– Katsoin juoksun aikana mikä on paras ratkaisu, Kuivisto sanoi.
Turun Urheiluliiton Venla Paunonen oli kolmas ajalla 2.11,55. Kahden edellisvuoden mestari Karin Storbacka ei ollut Oulussa radalla.
Kekille 5000 metriä: Piti tunnustella vauhtia
Lahden Ahkeran Ossi Kekin juoksu ei kulkenut Kalevan kisojen 1500 metrillä. Tilanne oli toinen 5000 metrin finaalissa. Hän nousi mailerin kirillä kisan lopussa mestariksi ajalla 14.27,71.
– Juoksin siinä muiden perässä ja katsoin miltä tuntuu. 1500 metrillä juoksu sakkasi ja nyt piti tunnustella vauhtia ja katsoa miten kulkee, Kekki totesi,
Tampereella asuva Kekki voitti talvella Pirkkahallissa 3000 metrin hallimestaruuden, mutta viihtyy hyvin laajan matkavalikoiman parissa.
– Juoksen kaikkia matkoja 1500 metristä 5000 metriin, mutta 1500 metriä olen pitänyt päämatkana, Kekki totesi.
Toiseksi Oulussa kiri HKV:n kokenut Aki Nummela ennätyksellään 14.28,06. Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää oli kolmas (14.28.10) ja 10 000 metrin tuore Suomen mestari Joensuun Katajan Arttu Vattulainen neljäs (14.36,00)
Richardsson opiskeli kympin saloja
Uran toinen 10 000 metrin kilpailu oli Camilla Richardsonille hyppy tuntemattomaan, joka päättyi mestaruuteen. Hän voitti hellesäässä juostun kilpailun ennätyksellään 33.43,53.
Richardsson ja KU-58:n Laura Manninen juoksivat kisan vuorovedolla. Manninen oli toinen kauden parhaallaan ja 40-vuotiaiden SE-ajalla 33.51,20.
– Sovittiin, että vaihdellaan vetovuoroa viiden kierroksen välein. Minulla tuon matkan tuntemus on huono. Kun kisaa oli neljä kilometriä jäljellä, ajattelin, että vitsi onpa kova vauhti, saa nähdä miten käy, mutta siitä se vaan meni, Richardsson tuumi.
– Kun kymppejä tulee juostua enemmän, osaa juosta kovempaa tuossa keskivaiheilla. Haluan ehdottomasti juosta kympin Ruotsi-ottelun.
Richardsson oli Oulussa 5000 metrillä toinen ja lähti 10 000 metrin jälkeen vielä kokeilemaan, jaksaako juosta 3000 metrin esteet, ja onnistuihan se.
Amsterdamin EM-kisoissa puolimaratonin ennätyksensä juossut Manninen, 43, oli tyytyväinen Oulun juoksuun.
– Pääsinpä hellekammosta, Manninen huokaili.
Eriksson luottavaisena, Richardssonin urakka onnistui
Sandra Erikssonin mukaan sydänkesän allergiaoireet ovat kurissa ja juoksijan kunto sopivasti nousukurssilla ennen Rion olympialaisia.
Viimeistä edellisessä kilpailussaan ennen olympiamatkaa Eriksson voitti 10. kertaa urallaan 3000 metrin esteiden Suomen mestaruuden. Se heltisi täydellisellä soolojuoksulla ajassa 9.40,70
– Läksin pitämään vauhtia. Halusin varmistaa, ettei esteillä tule ongelmia. Juoksu ja jalat tuntuivat vahvalta. Se näkyi esteiden ylityksessä, Eriksson sanoi.
Eriksson juoksee vielä ensi viikolla Ruotsin Karlstadissa yhden kilpailun ennen kuin menee Ruotsin maajoukkueen kanssa leirille Portugaliin ja jatkaa sieltä sitten Rion olympialaisiin.
Kilpailun sankari oli Camilla Richardsson, joka oli kilpailussa toinen ajalla 10.18,98. Aika syntyi tunnin verran sen jälkeen, kun vaasalainen oli voittanut 10 000 metriä.
– Ei se tuntunut pahalta. Juoksin aika varman päälle -vauhtia. Olisin pystynyt juoksemaan kovempaa, jos olisi pitänyt. Tuntuu, että palauduin tosi nopeasti 10 000 metristä. Kun tein tuossa juoksurullauksia ennen estejuoksua, jalat tuntuivat hyvältä, Richardsson sanoi.
Wecksten: 560 olisi vaatinut täydellisen hypyn
Tällä kaudella 550 ylittänyt Karhulan Urheilijoiden Tomas Wecksten yritti Oulussa kolmesti korkeudesta 560. Se ei aivan mennyt, mutta hän kirkasti viime vuoden pronssin seiväshypyn mestaruudeksi ylittämällä hyvällä hypyllä 542.
– Se jäi siitä kiinni, etten ole saanut kunnon tuntumaa noihin seipäisiin. Olen nyt päässyt hyppäämään viisimetrisillä seipäillä ja sillä olisi pitänyt saada täydellinen hyppy, että olisin päässyt kunnolla riman yli, Wecksten kertasi yrityksiään 560:stä
Janakkalan Jana Niko Koskinen oli toinen ylitettyään 537 ja Vasa IS:n Mikael Westö kolmas 522:n ylityksellä.
Sandblom: Vielä yksi kilpailu ennen Rioon lähtöä
Hangö IK:n Linda Sandblom ponnisti uransa ensimmäisen korkeushypyn Kalevan kisojen voiton Oulussa tuloksella 184. Hän oli lähellä ylittää 188 kolmannellaan.
– Oli vähän vaikea keskittyä, kun mestaruus oli ratkennut, juhannuksena SE:n 193 Kuortaneella hypännyt Sandblom sanoo.
– Nyt toiveissa on vielä hypätä yksi kilpailu ja mielellään hyvä tulos ennen Rioon lähtöä. Se toisi sopivasti itseluottamusta, Sandblom sanoi.
Kristiinan Urheilijoiden Eleriin Haas oli toinen (182) ja Vilppulan Veikkojen Laura Rautanen kolmas (179).
Mäkelä luottavaisena kohti olympialaisia
Orimattilan Jymyn Kristiina Mäkelä ponkaisi kolmiloikan mestariksi rahtusen takkuisan kisan jälkeen tuloksella 13,86, joka syntyi viimeisellä yrityksellä.
Mäkelä loikki karsinnassa 14,05, mutta finaalissa ensimmäiset hypyt jäivät 13 metrin pintaan.
– Karsinnassa kontaktit olivat paremmat. Nyt loikat jäivät vähän taakse. Alussa oli kiire lankulle ja sitten energiat alkoivat loppua. Ennen viimeistä hyppyä ajattelin, että nyt tehdään yksi teknisesti yksi hyvä hyppy, Mäkelä kertasi.
Oulun hellekisa oli Mäkelän viimeinen ennen matkaa olympialaisiin.
– Rioon lähden tosi luottavaisin mielin. Kunto on nyt parhaimmillaan. Siinä on noususuhdanne, jota on haettu. Yleensä kunto on ollut parhaimmillaan alkukesästä, Mäkelä kertasi.
Vasa IS:n Sanna Nygård oli toinen loikittuaan 13,36 ja Kuivasjärven Auran Essi Lindgren kolmas tuloksella 12,85.
Uudet piikarit Kaukolahden apuna
KU-58:n Tuomas Kaukolahti säästi hiljattain hankkimansa uudet piikkarit Kalevan kisojen kolmiloikkafinaaliin. Niillä hän kimmahteli ennätyksensä 16,24 ja kirkasti kaksien edellisten Kalevan kisojen kakkossijan voitoksi,
– Ostin nuo piikkarit perjantaina. Ajattelin, etten laita niitä vielä karsintaan vaan vasta finaaliin. Ajattelin, että jos niillä saisi lisäsenttejä, Kaukolahti arvioi.
Kaukolahden entinen ennätys oli viime vuonna Tukholmassa loikittu 16,20. Kuluvan kesän paras ennen Oulun kisaa oli 15,85.
– Nyt sain loikat pysymään kasassa, vaikka vauhtia oli paljon, Kaukolahti sanoi.
Kaukolahti ponnisti toisella 16,20 ja kolmannella 16,24. Nuo hypyt kuormittivat kroppaa sen verran, että hän jätti viidennen hypyn väliin.
– Alkoi vähän tuntua selässä ja lantiossa, Kaukolahti sanoi.
Mestaruutta puolustanut Lappeenrannan Urheilu-Miesten Simo Lipsanen oli toinen tuloksella 16,06. Imatran Urheilijoiden Arttu Tyystjärvi oli kolmas (15,40).
Kruger haluaa vielä Ruotsi-otteluun
Kuuden viikon harjoittelu mukaan lukien kahdeksan heittotreeniä riitti nostamaan Frantz Krugerin Kalevan kisojen mitalistiksi. 41-vuotias ex-huippuheittäjä ja nykyinen valmentaja oli toinen tuloksella 57,70. Mestariksi heitti Seinäjoen Seudun Urheilijoien Pyry Niskala, joka sivalsi 59,97.
– Hienoa, että Kruger on tullut takaisin lajin pariin. Kun mies on heittänyt yli 70 metriä, hän tietää lajista jotakin, Niskala sanoo.
Niskala oli tyytyväinen omiin heittoihinsa.
– Oli mukava heittää, kun yleisö oli hyvin mukana. Tulos ei ollut huippu, mutta riitti mestaruuteen. Paukkuja olisi ollut hyvä heittää pidemmällekin, Niskala sanoi.
Kruger valmentaa Vaasassa heittäjien ryhmää ja aloitti viime syksynä yhteistyön Sanna Kämäräisen kanssa. Omaa kilpailu-uransa hän kuoppasi 2010, mutta päätti tänä kesänä verestää muistoja.
– 60 metriä oli tavoitteena, mutta ihan siihen en päässyt. Heitänkö vielä? Ruotsi-ottelu kiinnostaa, Kruger myhäili.
Korpela miettii uran jatkoa, Linna mestariksi
Soinin Sisun Merja Korpela miettii syksyllä, jatkuuko harjoittelu ja jos niin millä intensiteetillä. Ensi vuonna Kalevan kisat ovat Seinäjoella, mutta Korpela ei osannut sanoa, onko hän vielä jahtaamassa mestaruutta.
– Syksyllä täytyy miettiä jatkoa, Korpela tuumi.
Korpela heitti toiseksi tuloksella 66,72, kun Riihimäen Kiskon Inga Linna heitti mestariksi tuloksella 67,15. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Johanna Salmela oli kolmas kesän parhaallaan 64,99.
– Eka (66,72) tuli ehkä liian helposti. Yritin sen jälkeen laittaa tehoja heittoon lisää, eikä tekniikka pysynyt kasassa, Korpela sanoi.
Linna valitteli, että oli aamulla vielä flunssainen ja väsynyt, mutta sai verryttelyssä hapen liikkumaan kropassa. Hän heitti finaalissa parhaansa toisella kierroksella.
– Kun sen jälkeen tiesin, että tuo heitto riittää kahden parhaan joukkoon, ajattelin, ettei ole hävittävää ja sitten heitot menivät yliyrittämiseksi, Linna sanoi.