Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) jatkaa Venäjän pannaa kansainvälisestä yleisurheilusta. IAAF sulki Venäjän väliaikaisesti toiminnastaan marraskuun alussa viime vuonna, ja päätti jatkaa sitä perjantaina Wienissä pitämässään halllituksen kokouksessa.
IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski kannatti hallituksen yksimielistä päätöstä jatkaa Venäjän tilapäistä erottamista IAAF:n jäsenyydestä.
– Kun IAAF viime syksynä päätti erottaa Venäjän tılapäisesti liiton jäsenyydestä, laadittiin samalla kriteerit, jotka täyttämällä Venäjä voi päästä takaisin kansainvälisen yleisurheiluun. Osa niistä on täyttynyt osa ei, Pihlakoski sanoo.
– Venäjällä on menty parempaan suuntaan, mutta katsoimme hallituksessa, että Venäjän vapauttaminen kilpailemaan nyt voisi pysäyttää orastavan positiivisen kehityksen.
– Venäjällä dopingkulttuuri on syvässä. Siellä on esimerkiksi valmentajia, jotka jatkavat valmentamista, vaikka heillä on rangaistus päällä ja maan omassa mediassa näitä ongelmia vähätellään.
– Ongelmana Venäjällä on sekin, että maan yleisurheiluliiton rahkeet eivät isossa maassa tahdo riittää ongelman saamiseksi kuriin. Valmentajat ovat muiden kuin liiton palkkaamia, eikä liiton toimivalta yltä heihin.
Venäjälle asetettujen ehtojen toteuttamista on seurannut norjalaisen antidopingasiantuntijan Rune Andersenin johtama ryhmä, jossa urheilijoiden edustajana on ex-pikajuoksija Frank Frederics.
– Paljon Venäjällä on saatu aıkaiseksi, moni IAAF:n asettama kriteeri on täyttynyt, mutta osa ei, Pihlakoski kiteyttää.
Harmaakorpi: IAAF:n linja pitää
Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi totesi päätöksestä, että Suomi on kannattanut IAAF:n hallituksessa tiukkaa linjaa niinsanottuja dopingmaita kohtaa.
– Minusta päätös osoittaa, että IAAF:n linja pitää. Se on laatinut kriteerit, joilla Venäjä voi palata kansainväliseen yleisurheiluun, ja kun ne eivät täyttyneet, päätös oli tällainen, Harmaakorpi sanoo.
Harmaakorpi muistuttaa, että Venäjä ei ole ainoa maa maailmassa, jossa doping on laaja ongelma.
– Minusta IAAF:n linjan pitää olla samanlainen kaikkia maita kohtaan, Harmaakorpi muistuttaa.
Käytännössä IAAF:n päätös tarkoittaa, että Venäjän urheilijat eivät ole mukana Amsterdamin EM-kisoissa eivätkä Rio de Janeiron olympialaisissa, ellei Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) tekee Venäjän olympıalaisiin osallistumisen suhteen poikkeavaa päätöstä.
Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi jo ennen IAAF:n päätösen julkistamista, että valtion johto ei ole tukenut dopingia, eikä hänen mielestään koko Venäjän yleisurheilua saisi rangaista joidenkin rikkeistä.
Hallitus ja työntekijät vaihtuivat
IAAF:n Venäjän paluulle asettamia ovat muiden muassa se, että Venäjän yleisurheiluliitosta poistuvat kaikki, jotka ovat olleet tekemisissä dopingin kanssa. Sittemmin hallitus on vaihdettu, pääosa operatiivisesta johdosta ja valmentajista erotettu, ja liitto on käynnistänyt antidopingvalistuksen.
Liiton piti myös viedä loppuun auki olevat dopingtapaukset ja tutkia rivakasti uudet, sekä haastatella kilpailukiellossa olevat ja viimeisen olympiadin aikana Venäjän maajoukkueissa esiintyneet urheilijat. Ajatuksena oli löytää dopingkulttuurin taustavoimat.
Lisäksi IAAF edellytti, että jokainen venäläisurheilija on yllätystestattu vähintään kolmesti kuluvan vuoden aikana ja näytteet tutkittu muualla kuin Venäjällä, ennen kuin he voivat kilpailla kansainvälisesti.