Syksyn kuntoutus, oman punttisalin valmistuminen ja valmennustyöt ovat höystäneet moukarinheittäjä David Söderbergin valmistautumista EM- ja olympiakesään.
Söderberg virittelee heittokuntoaan luottavaisena. Viime kevään tilanne oli toinen. Söderbergiltä operoitiin silloin urheilijan tyrä. Leikkaus käynnisti kilpajuoksun aikaa vastaan, jonka heittäjä voitti. MM-kisapaikka heltisi viime hetkessä, ja Pekingissä hän pyörähteli kuudenneksi kesän parhaallaan 76,92.
Rivakka kuntoutusprosessi ei kuitenkaan mennyt jälkiä jättämättä. Syksyllä Söderberg kuntoutti häpyluunsa rasitusmurtumaa.
– Ei se ihan terveellistä ollut aloittaa kilpailut niin nopeasti leikkauksen jälleen, mutta nyt se on hyvä, heittäjä sanoo ja puhuu koko nivusen seudusta.
Kuntoutus ei suuremmin vaikuttanut Söderbergin syksyn harjoitteluun. Se sisältää muutoinkin huomattavan paljon yleiskuntoharjoittelua.
– Aika perussyksy minulle. Fysioterapeuttini Peter Hallén on kantanut päävastuun kuntoutuksessa. Lisäksi Benjamin Waller, joka on perehtynyt vedessä tapahtuvaan kuntoutukseen, on vastannut vesiterapiasta. Sitä oli ohjelmassa parhaimmillaan useita tunteja viikossa, Söderberg sanoo.
– Heittämisen aloitin tammikuun alussa. Sen jälkeen kaikki on mennyt hyvin. Harjoittelussa ei ole takapakkeja tullut.
Laatu ratkaisee heittämisessä
Yksi talven ilonaiheista Söderbergille oli oman punttisalin valmistuminen kotipiiriin.
– Se tuli vuodenvaihteessa navettarakennukseen. Tilaa on 30 neliötä. Siellä on kaikki, mitä minä tarvitsen, Söderberg sanoo.
Harjoittelua sali helpottaa monella tapaa. Harjoitusajat voisi esimerkiksi suunnitella oman maun mukaan.
– Tykkään harjoitella aika aikaisin aamulla, mutta ennen kaikkea vähenee autossa istuminen, mikä on hyväksi tuolle lonkan ja nivusen seudulle. Ajamista tulee muutenkin aika paljon, Söderberg sanoo.
Kilometrejä karttuu, kun Söderberg karauttaa kotoaan Vöyriltä Vaasan kupeesta Kuortaneelle tekemään heittoharjoituksensa.
– Heittämiseen on löytynyt tietty rytmi, joka toimii. Joka viikko koetan tehdä sen pikkuisen edellistä paremmin, kuitenkin niin, että laatu on tärkeintä. En halua heittää yhtään teknisesti huonoa heittoa.
Kausi alkaa Ostravassa
Heittämisen laadun ohella Söderberg valvoo, että kroppa on valmis harjoitteluun.
– Heittopäivinä käyn aina fysioterapeutin kanssa nivusen-lonkan seudun läpi ennen heittämistä, Söderberg kertoo.
Kevät ja ulkoheittokauden alkaminen ovat kokeneellekin heittäjälle henkinen testi. Vaarana on innostua liiaksi.
– Näissä asioissa ihminen on aika tyhmä. Aika helposti sitä heittäessä luulee olevansa 21-vuotias, Söderberg nauraa.
– Voimaa ja tehoja omassa heitossa on nyt hyvin. Täytyy vain malttaa treenata fiksusti ja pitää vähän käsijarrua päällä.
Kilpailukauden Söderberg aloittaa 20. toukokuuta Ostravassa. Seuraava kisa on vielä auki, mutta 26. toukokuuta kilpailtava Dakarin mittelö on keskustelujen kohteena.
– Alkukesästä kotimaassakin on hyviä kisoja. Pitää katsoa, missä niistä heitän. Minulle sellainen 10-14 vuorokautta kisojen välillä olisi hyvä.
Richardssonille voimavalmennusta
Kesän tavoite Söderbergillä on onnistua Rio de Janeiron olympialaisissa ja sitä ennen heinäkuun alussa Amsterdamin EM-kisoissa.
– EM- ja olympiakisojen väli on viisi viikkoa. Se on haastavaa. Siinä välissä pitäisi pystyä tekemään asiat oikein, Söderberg miettii.
Kesän mittaan Söderberg seuraa silmä tarkkana myös kestävyysjuoksija Camilla Richardssonin menestystä. SFI:n ammattivalmentajatutkinnon suorittanut heittäjä on tehnyt Richardssonille voimavalmennusta.
– Haemme lisää vauhtia askelpituuden ja frekvenssin kautta, kuitenkin niin, ettei kroppaan tulee liikaa lihasmassaa. On yritetty katsoa myös, että oikeat lihasryhmät toimivat juostessa, ja lantion lihakset ovat siinä kunnossa, ettei voima vuoda sieltä läpi, Söderberg sanoo.
– Camilla on fiksu ja motivoitunut urheilija. Hänen kanssaan on ollut mielenkiintoista tehdä töitä.