(Eskilstuna 17.7.) Suomalaiset saavuttivat Eskilstunassa 19-vuotiaiden EM-kilpailuissa toisena päivänä kolme pistesijaa ja kahdeksan finaalipaikkaa. Pistesijan ottivat kolmiloikkaaja Senni Salminen, pituushyppääjä Kristian Bäck ja moukarinheittäjä Aleksi Jaakkola.Salminen sijoittui viidenneksi, joka on tähän mennessä Suomen joukkuen paras sijoitus.
Uusimäki aitoi välieriin
Kenttäurheilíjat-58:n Hilla Uusimäki selviytyi 400 metrin aitajuoksun välieriin. Uusimäki oli alkuerien 14:nneksi nopein kauden parhaalla ajallaan 60,77. Hän sijoittui omassa erässään neljänneksi. Välieriin pääsi 16 juoksijaa. Esbo IF:n Jessica Rautelin oli 22:nneksi nopein ajalla 62,00. Rautelin kilpailee tänään vielä seitsenottelussa.
Wecksten, Holttinen ja Koskinen taivuttivat finaaliin
Kaikki kolme Suomen seiväsmiestä lensivät finaaliin. Sekä Karhulan Urheilijain Tomas Wecksten, Someron Esan ´Tommi Holttinen että Janakkalan Janan Niko Koskinen ylittivät 505. Wecksten ylitti 480, 490 ja 505 ensimmäisellä yrityksellä. Holttinen teki samat temput korkeuksissa 470, 490, 500 ja 505. Holttinen ylitti ensimmäistä kertaa viisi metriä.
Juuri ennen EM-kilpailuja ennätyksekseen 530 hypännyt Koskinen pelasi uhkapeliä ja aloitti vasta 505:stä. Koskinen pudotti ensin kaksi kertaa, mutta näytti vahvat hermonsa ylittämällä 505 viimeisellä yrityksellä ilmavasti 30 sentin erolla.Koskinen selviytyi finaaliin viimeisenä miehenä. Kaikki 12 loppukilpailuun päässyttä ylittivät 505. Kaikki muut ylittivät enintään 500, joten rimaa ei tarvinnut edes nostaa karsintarajaan 515.
– Ensimmäisessä yrityksessä ponnistin liian edestä. Toisen hyppäsin liian löysällä seipäällä ja kolmanteen otin jäykemmän seipään. Finaalissa tavoitteeni on mitali, Niko Koskinen kertoi.
– Kaikki ylitykset olivat ilmavia. Saavutin tavoitteeni eli eli finaalipaikan ja ennätyksen. Finaalissa aion edelleen parantaa ennätystäni, Tommi Holttinen sanoi.
– Suoritukseni olivat ihan perushyppyjä. Tavoitteeni on mestaruus, Tomas Wecksten sanoi.
Wecksten ja Koskinen ovat Euroopan tilastossa nyt jaetulla neljännellä sijalla. Finaali alkaa sunnuntaina Suomen aikaa kello 17.55.
Tervo, Koskinen ja Tervo moukaroivat finaaliin
Kaikki kolme Suomen moukarinaista marssivat finaaliin. Karhulan Katajaisten Krista Tervo oli seisemäs tuloksella 61,50, Kauhajoen Karhun Suvi Koskinen kymmenes tuloksella 60,55. Nurmijärven Yleisurheilun Tiina Rinnekari selviytyi finaaliin viimeisenä eli 12:ntena tuloksella 60,42. Hän päihitti parhaan karsiutujan 28 sentillä. Karsintarajan 62,00 ylitti vain viisi heittäjää. Norjan Beatrice Llano oli karsinnan ykkönen Norjan junioriennätyksellä 66,15. Loppukilpailu alkaa lauantaina kello 19.15. Koskinen ei ollut tyytyväinen heittoihinsa. Hän heitti juuri ennen EM-kilpailuja ennätyksensä 63,04.
– Odotin parempaa. Tänään ei vaan lentänyt. Ensimmäinen (pisin) heitto oli ihan ok. Toisessa jo ensimmäinen pyörähdys meni pieleen, ja moukari osui häkkiin. Kolmannessa ei ollut enää tehoa. Hyvä, että tulos riitti finaaliin. Tavoitteeni on heittää finaalissa kuusi heittoa, Suvi Koskinen kertoi.
Karsinnan jälkeen Koskinen joutui ensimmäistä kertaa doping-testiin.
Emma Koistinen aitoi välieriin
Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Emma Koistinen selviytyi 100 metrin aitajuoksun välieriin. Hän oli alkuerien viidenneksi nopein ajalla 13,72. Hän sijoittui omassa erässään toiseksi jääden ennätyksestään vain kolme sadasosasekuntia. Erän voitti Unkarin Pétra Repási alkuerien nopeimmalla ajalla 13,47.
– Tuntui hyvältä, vaikka ei ollutkaan ihan nappijuoksu. Lähtö olisi voinut olla vähän parempi: En päässyt hyökkäämään aidan päälle. Aion päästä finaaliin ja juosta 13,50, Emma Koistinen sanoi.
Manninen, Kalliokulju ja Kantele välieriin
Myös miesten 110 metrin aitajuoksussa suomalaisilla oli aihetta iloita. Kaikki kolme edustajaamme juoksivat välieriin. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Ilari Manninen oli alkuerien kahdeksanneksi nopein ennätyksellään 14,03, Liedon Parman Valtteri Kalliokulju kymmenes ajalla 14,10 ja Borgå Akilleksen Viktor Kantele 15:s ennätyksellään 14,30. Manninen oli erässään toinen, Kalliokulju kolmas ja Kantele neljäs. Toisessa erässä juossut Kantele joutui jännittämään viimeisen eli neljännen erän aikoja ennen kuin välieräpaikka varmistui.
– Lähdössä ensimmäiset askeleet pettivät, kun lähettäjä pidätteli liian kauan valmiit-asennossa. Juoksu kulki mutten hyvin, mutta kolhaisin toiseksi viimeiseen aitaan, Viktor Kantele kertoi.
– Lähtö onnistui hyvin, ja myös aitojen ylitys sujui mainiosti. Minulla oli varaa höllätä loppusileällä, kun huomasin, että olen kolmen parhaan (jatkoon menijöiden) joukossa, Ilari Manninen sanoi.
– Olen pettynyt. Jäin ennätyksestäni kolme kymmenystä. Alussa juoksu kulki huonosti ja keskivartalo putosi liian alas. Loppu sujui paremmin ja ohitin muutaman juoksijan. Tavoitteeni on parantaa ennätystäni (13,79), Valtteri Kalliokulju, kertoi.
Alkuerien nopein oli Ranskan Dylan Caty ajalla 13,71. Tässä ikäsarjassa ylitetään 99,1-senttisiä eli 7,6 senttiä matalampia aitoja kuin miesten kilpailuissa.
Elina Kakko korkeuden finaaliin
Perttelin Peikkojen Elina Kakko eteni korkeushypyn karsinnasta loppukilpailuun. Kakko ylitti 179 ja sijoittui kymmenenneksi. Hänen lisäkseen yhdeksän hyppääjää ylitti 179, ja kaksi pääsi finaaliin tuloksella 175. Karsintaraja oli peräti 184, mutta niin korkealle rimaa ei tarvinnut nostaa. Kakko ei saanut finaalipaikkaa helposti. Hän ylitti 165 toisella, 170 ensimmäisellä sekä 175 ja 179 vasta kolmannella yrityksellä.
Esbo IF:n Jessica Rautelin on seitsenottelussa viiden lajin jälkeen 12:ntena kuten ensimmäisen päivän jälkeen. Tampereen Pyrinnön Maria Huntington on 14:ntenä. Rautelin hyppäsi pituutta 546 ja Huntington ennätyksensä 566. Rautelinin pisteet ovat 3871 ja Huntingtonin 3852.
Senni Salminen viides kolmiloikassa
Imatran Urheilijoiden Senni Salminen hyppäsi kolmiloikassa viidenneksi. Hän jäi tuloksella 12,98 mitalista vain kymmenen senttiä. Romanian Florentina Marincu vei pronssin tuloksella 13,08. Mestariksi loikki Venäjän Valentina Kosolopava tuloksella 13,27. Salminen on loikkinut hallissa 13,25. Viime aikoina hän on potenut kantapäävaivoja, minkä takia hän hyppäsi kantapää puudutettuna.
– En ole tyytyväinen. Hyppäsin paremmin karsinnassa (sateessa 13,02). Keli oli finaalissa parempi. Loikat eivät vaan lähteneet, Salminen harmitteli.
Karsinnassa nilkkansa loukannut Vaasan Vasaman Emma Pullola sijoittui 11:nneksi tuloksella 12,25.
– Ensimmäisessä hypyssä kinkka petti alas tullessa. En uskaltanut venyttää ihan täysillä. Tästä jäi hampaankoloon, muta olen iloinen finaalipaikasta, Pullola sanoi
Kristian Bäck tyytyväinen seitsemänteen sijaan
Vasa IS:n Kristian Bäck leiskautti pituushypyssä seitsemänneksi tuloksella 741. Bäckin tavoite oli 750. Hänen ennätyksensä on 743. Bäck sai tuloksen jokaisella kierroksella.
– Olen tyytyväinen. Viisi kertaa jalka osui hyvin lankulle, mutta nappihyppyä ei vielä tullut, vaikka keli oli hyvä. Kilpailun taso oli odotetun kova, Kristian Bäck sanoi.
Kultakorokkeelle ponkaisi Venäjän Anatoli Riapolov ennätystään sivuavalla tuloksella 796. Hopea ja pronssi saavutettiin tuloksin 775 ja 774.
Aleksi Jaakkola moukaroi seitsemänneksi
Nokian Urheilijoiden Aleksi Jaakkola sijoittui moukarinheitossa kahdeksanneksi tuloksella 73,22. Kankaanpään seudun Leiskun Aaron Kangas oli 12:s tuloksella 69,79.
– Olen tyytyväinen. Parempaan oli mahdollisuuksia, mutta olí hienoa heittää tosi korkeatasoisessa finaalissa, Aleksi Jaakkola lausahti.
Jaakkola heitti parhaansa kolmannella kierroksella ja kaksi seuraavaksi parasta kahdella ensimmäisellä kierroksella.
– Kolmella viimeisellä kierroksella yritin kaikki tai ei mitään-periaatteella, mutta tulokset olivat huonoja.
Jaakkola olisi sijoittunut ennätyksellään 75,60 yhden pykälän korkeammalle, seitsemänneksi. Hän päihitti karsinnan pisimmän kaaren heittäneen Saksan Aleksei Mihailovin, joka joutui tyytymään tulokseen 70,26.
Mestariksi linkosi Unkarin Bence Halász kisaennätyksellä 79,60. Sarjan moukari painaa kuusi kiloa
Emma Koistinen aitoi finaaliin
Emma Koistinen raivasi tiensä 100 metrin aitajuoksun´loppukilpailuun. Hän sijoittui ensimmäisessä välierässä kolmanneksi ajalla 13,77. Aika oli viisi sadasosaa hitaampi kuin alkuerässä, mutta välierä juostiin 1,2 sekuntimetrin vastatuuleen, kun taas alkuerässä oli myötätuulta 0,8 metriä sekunnissa. Koistinen oli välierien viidenneksi nopein. Lujinta vauhtia, 13,46, aitoi Unkarin Luca Kozák.
-Lähtö oli parempi kuin alkuerässä.Puolessa matkassa kädet osuivat yhteen viereisen radan juoksijan kanssa, ja rytmini sekosi hieman. Tämä oli hieno juoksu vastatuuleen, ja pystyn parantamaan finaalissa. Se on urani ensimmäinen suuri finaali, Koistinen iloitsi.
Kalliokulju jäi finaalipaikasta viisi sadasosaa
Viktor Kantele sijoittui miesten 110 metrin aitajuoksun välierässä seitsemänneksi ennätyksellään 14,27. Hän ei selviytynyt finaaliin, mutta paransi ennätystään Eskilstunassa yhteensä 0,16 sekuntia.
– Tämä oli puhtaampi juoksu kuin alkuerässä mutta ei niin terävä. Olen tyytyväinen suorituksiini täällä, Kantele sanoi.
Valtteri Kalliokulju oli suomalaisista lähimpänä finaalipaikka. Hän jäi siitä vain viisi sadasosasekuntia. Kalliokulju sijoittui toisessa välierässä neljänneksi ajalla 14,07. Viimeisen finaalipaikan otti Espanjan Gerard Porras ajalla 14,02. Kalliokulju olisi ennätyksellään 13,79 mennyt heittämällä finaaliin, mutta tällä kertaa hänen välierässään puhalsi vastatuuli yhden sekuntimetrin voimalla, kun taas ennätysjuoksussa oli myötätuulta.
– Fiilis on surkea. Kolhaisin takajalalla ensimmäiseen aitaan, ja ensimmäiset kolme aitaa menivät huonosti. Loppu kulki paremmin, Kalliokulju sanoi.
Ilari Manninen sijoittui Kalliokuljun erässä kuudenneksi ajalla 14,20.
– Lähtö oli huono, kolautin johonkin aitaan ja muutenkin juoksin huonommin kuin alkuerässä. Yritin liikaa. Olin puristanut mehut ulos jo alkuerässä, Manninen harmitteli.
Välierienkin nopeimman ajan juoksi Ranskan Dylan Caty. Hän oli ajalla 13,63 yli kaksi kymmenystä nopeampi kuin muut.
Paakkala ja Lehtonen kymmenensiä
Espoon Tapioiden Vilma Paakkala sijoittui kiekonheitossa kymmenenneksi tuloksella 47,33. Ennätyksellään 50,67 hän olisi ollut peräti neljäs. Pronssimitali irtosi tuloksella 54,21. Mestariksi sinkautti Saksan Claudine Vita tuloksella 57,47.
– Jouduimme miesten moukarin myöhästymisen takia odottamaan kauan kilpailun alkua. Paras vire katosi siinä. Kolmas heitto onnistui joten kuten. En ole tyytyväinen, Paakkala sanoi.
Nurmijärven Yleisurheilun Oskari Lehtonen juoksi 200 metrin alkuerien kymmenenneksi nopeimman ajan 21,70. Finaalipaikka jäi vain seitsemän sadasosan päähän.
Miesten 100 metrillä ei ollut suomalaisia, mutta finaalissa juoksi peräti kolme ruotsalaista. Emil von Barth pinkoi pronssia ajalla 10,64. Se on Ruotsin ensimmäinen 100 metrin juoksun 19-vuotiaiden junioreiden EM-mitali.
Rautelin ja Huntington ottelivat ennätyksensä
Esbo IF:n Jessica Rautelin ja Tampereen Pyrinnön Maria Huntington tekivät seitsenottelussa ennätyksensä. Rautelin sijoittui 12:nneksi pistein 5269 ja Huntington 13:nneksi pistein 5214. Rautelin oli 12:s jo ensimmäisen päivän neljän lajin jälkeen.
Rautelin juoksi 100 metrin aitojen ennätyksensä 14,26, hyppäsi korkeuden ennätyksensä 165, työnsi kuulaa 11,42, juoksi 200 metriä 25,71, hyppäsi pituutta 546, heitti keihästä 35,20 ja juoksi 800 metrin kolmanneksi nopeimman ajan 2.20,06. Hän juoksi 400 metrin aitojen alkuerän ennen pituushyppyä.
-Hyvin meni, mutta en ole ihan tyytyväinen pisteisiin. Tavoitteeni oli 5300 pistettä. Aitajuoksu ja korkeus sujuivat hyvin, aidat jopa yllättävän hyvin. Kuulasta ja 200 metriltä odotin enemmän. Toisena päivänä 400 metrin aidat painoi jaloissa pituudessa. 800 metriä ei ollut hyvä juoksu, Jessica Rautelin summasi.
Huntington juoksi 100 metrin aitojen ennätyksensä 14,34, hyppäsi korkeutta 171, työnsi kuulaa 9,87 ja juoksi 200 metrin ennätyksensä 26,13. Hän hyppäsi pituutta ennätyksensä 566, heitti keihästä 38,90.
– Aitajuoksu oli kauden paras aitajuoksu. Korkeus oli pienoinen pettymys. Kuulassa astuin yli kaksi ensimmäistä, ja työnsin viimeisen ihan varman päälle. Olen tyytyväinen pituuteen ja 200 metriin, Maria Huntington kertoi.
Seitsenottelun voitti murskaavan ylivoimaisesti Sveitsin Caroline Agnou maansa junioriennätyksellä 6124. Muut hävisivät yli 400 pistettä.
(Jyrki Repola.)
—