Suomen joukkue saalisti Jussi Kanervon 400 metrin aitojen hopean ja kaksitoista pistesijaa Tallinnasta 22-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisoista. Kaksi vuotta sitten Tampereella vastaavien kisojen saalis oli mitali ja 10 pistesijaa.
– Yli 50 urheilijan joukkueesta 44 prosenttia pystyi joko pistesijaan tai omaan ennätykseen. Lisäksi pistesijoja tuli liki kaikista lajiryhmistä, joten onnistuimme laajalla rintamalla, joukkueen johtaja Rami Virlander summasi.
Sunnuntaina kolmiloikkaaja Simo Lipsanen venytti uransa ensimmäisestä arvokisafinaalista seitsemännen sijan. Koleassa säässä ja pyörivässä tuulessa käydyssä kilpailussa Lipsanen loikki parhaallaan 16,02.
– Hypyt eivät teknisesti ihan onnistuneet. Hieman kontaktit pettivät. Viimeisessä hypyssä oli tarpeita vähän pidemmällekin, mutta se painui pikkuisen yliastutuksi, Lipsanen totesi.
Kesän mittaan Lipsanen on noussut lajin kotimaiseksi kärkinimeksi. Hän oli juhannuksena maajoukkueiden EM-kisoissa Venäjän Tsheboksarissa kolmas ja loikki myötätuulessa 16,62. Tallinnassa hän osoitti, että pää pysyy kylmänä myös arvokisaympyröissä, vaikkei aivan nappionnistumista tullutkaan.
– Nämä olivat ekat junioreiden arvokisat minulle. Tavoite oli olla finaalissa. Olen viikonloppuun tyytyväinen, Lipsanen tuumi.
Kristian Pullin paras hyppy kantoi finaalissa 15,84. Se riitti yhdeksänteen sijaan.
– Hyppy ei ollut ihan samassa iskussa kuin karsinnassa. Hain isoja hyppyjä, mutta en saanut kontakteja pitämään. Vauhti ei säilynyt viimeiseen loikkaan asti, Pulli totesi.
Pullin mukaan edessä lyhyt harjoitusjakso, jonka jälkeen kilpaileminen jatkuu.
Tuomas Kaukolahti loikki 15,64 ja oli kymmenes. Pullin tapaan hänen paras hyppynsä syntyi vastatuuleen.
– Ihan ok. Kauden toiseksi paras kilpailu. En kuitenkaan saanut hyppyihin samanlaista jatkuvuutta kuin karsinnassa, Kaukolahti totesi.
Savolaa ennätyssarja ei yllättänyt
Kymmenottelija Elmo Savola urakoi hulppealla ennätysparannuksella seitsemänneksi pistein 7743. Savola teki ennätyksen kaikissa muissa lajeissa paitsi kiekossa ja seipäässä.
Hänen tulossarjansa oli: 100 metriä 10,96, pituus 727, kuula 13,45, korkeus 198, 400 metriä 49,84, 110 metrin aidat 14,51, kiekko 37,37, seiväs 450, keihäs 62,96 ja 1500 metriä 4.48,17.
– Koko ajan tuntui hyvältä ja täällä oli koko ajan hyvä kannustus ja huolto. Kiitos varsinkin Erkki Pudakselle, Savola kiitteli joukkueen taustavoimia.
– Ennätyksistä mikään ei yllättänyt, mutta 110 metrin aidat tuntui hyvältä, kun kompuroin alussa. Samoin kuula kun tässä on siirrytty miesten kuulaan, Savola totesi.
Oman ennätyksensä otteli myös Juuso Hassi. Hän oli yhdeksäs pistein 7621. Hassin sarja oli 10,97, 708, 13,54, 189, 49,27, 14,95, 40,45, 450, 59,35 ja 4.45,03.
– Paljon olisi ollut vielä petraamisen varaa. Toinen päivä oli ihan hyvä, mutta ensimmäisen päivän hypyissä jäi pisteitä saamatta, Hassi summasi.
Järventausta ja Karvinen kahdeksansia
Heini Järventausta teki loistojälkeä Tallinnassa. Hän heitti karsinnasta jatkoon uransa pisimmällä heitolla, joka kantoi 51,71. Finaalissa hän heitti toisella kierroksella uransa toiseksi pisimmän heiton 51,24, joka toi kahdeksannen sijan.
– Fiilis oli hyvä. Heitot eivät olleet ehkä aivan niin hyviä kuin karsinnassa. Tuossa toisessa heitossa alku sujui paremmin kuin muissa heitossa. Siitä pääsin sitten tekemään heiton lopun paremmin, Järventausta sanoi.
Arkkitehdiksi opiskeleva heittäjä on Anssi Mäkisen valmennuksessa, kuten lajin kotimainen ykkösnainen Sanna Kämäräinen.
Järventaustan mukaan Kämäräisen kanssa harjoittelu tuo lisää potkua omaan tekemiseen.
– On siistiä nähdä läheltä kuinka oikeasti kova heittäjä harjoittelee. Sanna kyllä potkii minua eteenpäin aina, kun ollaan yhtä aikaa harjoittelemassa.
Kilpailun voitti Saksan Shanice Craft, joka kiskaisi kisaennätyksen 63,83. Saksalaiset miehittivät myös kaksi muuta mitalisijaa: Anna Rüh oli toinen (61,27) ja Kristin Pudenz kolmas (59,94).
Miesten keihäsfinaalissa Joni Karvinen oli kahdeksas heitettyään 74,10.
– Mukava oli heittää, mutta mies ei ollut ihan siinä kunnossa, jos toivottiin, Karvinen viittasi kevään kyynärpääleikkauksen vaikutuksiin harjoitteluun.
– Kolme ensimmäistä heittoa meni hyvin.
Kisan voittoon heitti puolalainen Kacper Oleszczuk ennätyksellään 82,29. Ukrainan Maksim Bohdan oli toinen (81,08) ja Saksan Bernhard Seifert (80,57).
Saksan joukkueen etukäteen vahvat nimet Johannes Vetter ja Julian Weber olivat neljäs ja viides tuloksin 79,78ja 79,31.
Richardsson taas ennätysvauhdissa
Camilla Richardsson noudatti 5000 metrillä samanlaista taktiikka kuin 3000 metrin esteissä. Kumpikin juoksu tuotti oman ennätyksen.
Esteissä Richardsson oli lauantaina neljäs, 5000 metrillä hän oli sunnuntaina yhdeksäs ajalla 15.57,95.
– Olen tyytyväinen, mutta urheilijana sitä haluaa aina vähän enemmän. Olisin mielelläni ollut eilen kolmas ja nyt kahdeksas, Richardsson tuumi 5000 metrin kilpailun jälkeen.
Vaasalainen juoksi 5000 metrin kilpailussa taktiikkaansa noudattaen, maltilla matkalla ja lopussa kiristäen.
– Lauantain estejuoksun jäljiltä olin vähän väsynyt, mutta muut lähtivät tuossa alussa ihan sopivaan vauhtiin.
Vajaa tuhat metriä ennen maalia Richardsson alkoi kohentaa asemiaan. Ihan samanlaiseen nousuun hän ei pystynyt kuin 3000 metrin esteissä.
– Viimeinen 600 metriä on minun vahvuuteni. Yritin tulla, mutta jaloissa ei ollut enää paukkuja.
Kilpailun kärkitrio Ranskan Liv Westphal (15.30,61), Belgian Louise Carton (15.32,75) ja Ukrainan Viktoria Kaljuzhna (15.38,38) juoksivat kaikki maansa 22-vuotiaiden ennätyksen.
Richardssonin kausi jatkuu Joensuun Eliittikisoissa (23.7.), jossa hän 3000 metrin esteiden MM-tulosrajan (9.44,00) kimppuun.
Lällä ponkaisi yhdeksänneksi
Sini Lällä oli naisten korkeushypyn finaalissa yhdeksäs. Hän ylitti 181, mutta ei päässyt korkeutta 184, joka olisi riittänyt neljänteen sijaan.
– Parempi sijoitus tuli nyt kuin kaksi vuotta sitten junioreiden EM-kisoissa. En vaan saanut vauhtijuoksua kulkemaan. Ainoa kerta, kun askelmerkki osui kohdalleen, oli kun ylitin 181, Lällä totesi.
Rietissä 19-vuotiaiden EM-kisoissa Lällä oli 12:s. Tällä kaudella hän on hypännyt ennätyksekseen 184.
Kilpailun voitti 190 ylittänyt Italian Alessia Trost.
Kangas: En vaan pysynyt ringissä
Arttu Kankaan kuulafinaali jäi torsoksi. Hän työnsi kolmannellaan 18,27, joka riitti yhdeksänteen sijaan. Kaksi ensimmäistä työntöään Kangas astui yli.
– Uran suurin pettymys. Tuntui tosi hyvältä, mutta en vaan pysynyt ringissä, Kangas sanoi, eikä osannut sanoa mikä oli ongelmana.
Kilpailun voitti Kroatian Filip Mihaljevic, joka työnsi 19,35. Luxemburgin Bob Bertemes oli toinen (19,29).
Timo Kööpikkä työnsi karsinnassa kolmannella 17,80, mutta se ei riittänyt finaaliin. Kööpikkä oli karsinnassa 13:s. Jatkoon vaadittiin 18,05.
Kööpikän ensimmäinen oli yliasututtu ja toinen kantoi 17,16. Kööpikän ennätys on kolmisen viikkoa sitten työnnetty 17,92.
– Tekniikka on ollut hukassa viimeiset kolme viikkoa. Tuntui, että se löytyi keskiviikkona viimeisessä harjoituksessa ennen tänne tuloa. Sen pohjalta odotin täältä parempaa, Kööpikkä sanoi.
– Ensimmäinen työntö meni sormista läpi ja rinkikin oli aika liukas. Toiseen työntöön vaihdoin toiset kengät ja sen jälkeen jalka piti hyvin, mutta työntö oli varovainen. Kolmas oli jo kohtalainen.
Miesten 4 x 100 metrin viestissä Suomen joukkueen tie katkesi toiseen vaihtoon. Elmo Lakka päästi Otto Ahlforsin hyvistä asemista takasuoralla, mutta Ahlforsin ja Samuli Samuelssonin vaihto meni pitkäksi ja kisa jäi siihen.
– Läksin merkistä ja vielä aika hyvin ja lujaa. Sain kapulan käteen ihan siinä lopussa, mutta Otto joutui kurottamaan ja se meni pitkäksi. Olisi ehkä pitänyt ottaa merkki enemmän varman päälle, Samuelsson kertaili.
Naisten 4 x 100 metrin viestin alkuerissä Suomen nelikko Milja Thureson, Anna Julin, Anniina Kortetmaa ja Riikka Kokko putosi finaalista, kun kapula kirposi ensimmäisessä vaihdossa Thuresonin ja Julinin välillä.
– Tuntui, ettei kapula ollut kunnolla kädessä. Se oli varmaan myös märkä ja liukas, Julin tuumi.
Tulokset: http://www.tilastopaja.org/db/results.php?Season=2015&CID=12862438&user=…